A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716227503.5116.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Vasile Moldoveanu, tenorul roman condamnat la moarte de comunisti, vine la Opera Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
13-01-2014, ora 15:34

Vasile Moldoveanu, tenorul roman condamnat la moarte de comunisti, vine la Opera Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Vasile Moldoveanu, artistul roman cu cele mai multe reprezentatii din istoria moderna a teatrului Metropolitan, vine la Opera ieseana pentru a sustine un Master Class de canto.

In perioada 13 – 31 ianuarie 2014, interpretii Operei iesene se vor bucura de pretioasa indrumare a unuia dintre cei mai mari tenori din lume.

Regimul comunist din Romania l-a condamnat la moarte pentru ca a plecat in Occident, iar el n-a mai putut veni in tara timp de aproape 40 de ani. „De aici am plecat si n-am uitat niciodata si n-o sa reneg niciodata. Sentimentele le am aceleasi, de dragoste pentru Patrie, pentru Opera, pentru tot”, marturiseste tenorul.

Vasile Moldoveanu a debutat la Opera Nationala din Bucuresti in anul 1966, in rolul Rinuccio din Gianni Schicchi de Giacomo Puccini. Pe parcursul primului an al carierei sale a cantat in Romania, dar nu peste mult timp a primit angajamente ca invitat al operelor din Belgia, Helsinki (Finlanda), La Monnaie in Bruxelles, Liceu din Barcelona, precum si aparitii la festivalurile din Atena, Amsterdam, Dresda, Koln si Frankfurt. In 1972 a aparut pentru prima data la Opera de Stat din Stuttgart in rolul Edgardo din Lucia di Lammermoor, din 1976 la Opera de Stat din Munchen (Rodolfo si Ducele de Mantua) si la Opera de Stat din Viena (Alfredo). In 1977 a avut contracte la operele din Berlin si Chicago, iar in 1978 la Opera de stat din Hamburg in rolul Don Carlo.

Debutul sau la Met a avut loc in 1979 cu Pinkerton in Madama Butterfly. La New York Metropolitan Opera a cantat in 105 spectacole, fiind aclamat in Don Carlo (1980), Il Tabarro (1981) si Simon Boccanegra (1984). Pe langa aceste roluri a cantat Enrico din I Vespri Siciliani, Turiddu in Cavalleria rusticana si Des Grieux in Manon Lescaut de Giacomo Puccini. In anul 1979 a aparut pentru prima oara la Covent Garden din Londra, unde a cantat Don Carlo.

In anii '80 si '90 Vasile Moldoveanu a avut o activitate artistica foarte ampla si intensa in multe orase din Germania, cantand cu regularitate la Stuttgart. A putut fi ascultat la Zurich in 1980 in Attila, la Monte Carlo, unde locuia in acea vreme, in Lucia di Lammermoor (1982), la Teatro Regio di Parma in Don Carlo si la Caracalla in Roma in Turandot (1986). In 1988 a cantat rolul lui Ramirez din La Fanciulla del West la Opera din Nisa, Cavaradossi la Marsilia in 1990 si Pinkerton la Roma.

Vasile Moldoveanu a cantat pe cele mai celebre scene din lume si a participat la nenumarate festivaluri de opera, dar si la grandiosul spectacol din Central Park, New York in fata unei audiente de peste 10.000 de persoane. A fost invitat la Gale, in prezenta mai-marilor lumii. A cantat la Opera din Monte Carlo, in spectacole patronate de Printul din Monaco, de Grace de Monaco, apoi de Printul Albert de Monaco.

Anul trecut tenorul a fost decorat de catre presedintele Traian Basescu cu Ordinul National “Steaua Romaniei” - in grad de Comandor in semn de inalta apreciere pentru talentul si daruirea de exceptie prin care s-a impus, timp de mai multe decenii, pe marile scene ale lumii, afirmand valoarea scolii romanesti de canto si imaginea tarii pe plan international.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Erickaller,  24.05.2017 09:25

wh0cd6885818 viagra tabs

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii