ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

INTERVIU
28-11-2012, ora 04:44

Teodor Baconschi: “Doar investitii straine masive care sa genereze mii de noi locuri de munca ar putea remedia situatia in care se gaseste Iasul”

Articol de Diana Dumitriu

Dupa doua saptamani de campanie candidatul ARD in colegiul 4 Senat, Teodor Baconschi considera ca doar investitiile straine masive care sa genereze mii de noi locuri de munca ar putea remedia situatia in care se gaseste Iasul. El are suficienta empatie si pentru ceea ce generic sunt numiti „oamenii de rand” iar in timpul campaniei a descoperit ca sunt foarte multi oameni cu grave probleme sociale, profesionale.

CRONICA DE IASI:Ati vizitat Colegiul, ati cunoscut electoratul. Ce v-a frapat cel mai mult? Care sunt problemele iesenilor? Cum pot fi rezolvate acestea? In baza caror legi?

TEODOR BACONSCHI:Da, m-am familiarizat cu problemele iesenilor. Am stat de vorba indelung cu oamenii. Sunt foarte multi cu grave probleme sociale, profesionale. Dincolo de greutati, cel mai mult m-a impresionat bucuria cu care m-au intampinat iesenii. Sunt tonici, bine dispusi si dornici sa impartasim impreuna problemele reale ale fiecaruia si ale comunitatii pentru a le usura sau rezolva cat mai repede cu putinta.

Rezolvarea va veni prin mai multe canale. Legislativul este doar unul dintre ele. Dar prioritatea momentului este alta si anume actiunile USL ne indeparteaza tot mai mult de valorile UE.

A alege cu inima – simbolul nostru electoral -, in aceste imprejurari inseamna sa ramanem alaturi de parintii, copiii si rudele noastre care deja au ales sa munceasca in tarile occidentale, inseamna sa fim consecventi cu angajamentele internationale, inseamna sa ne asiguram securitatea Romaniei. O tara care nu stie ce vrea si oscileaza de atata vreme intre est si vest – cum ne impinge din nou alianta rosie, USL – este o tara vulnerabila. Iata de ce pleaca investitorii, iata de ce este atata saracie. Simpatia de care m-am bucurat in aceste zile ma face optimist, omul de rand incepe sa inteleaga: distanta de la bunastare la saracie este de un vot.

CRONICA DE IASI:Iasul este un oras a unde statul este cel mai mare angajator, un oras al bugetarilor. Cum poate fi remediata aceasta situatie?

TEODOR BACONSCHI:Din informatiile pe care le am, cel mai mare angajator din Iasi este Spitatul Sf Spiridon cu peste 2700, urmat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, cu aproape 2.300 de angajati si de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, cu circa 2250 de salariati. De altfel, intre primii 10 angajatori din Iasi se numara doar trei companii care nu apartin statului: Delphi Diesel Systems Romania, cu aproape 2.100 de salariati, E.ON Distributie, cu 1.600 de persoane si compania Antibiotice cu circa 1.400 de salariati. Nu e foarte incurajatoare aceasta statistica.

Doar investitii straine masive care sa genereze mii de noi locuri de munca ar putea remedia situatia in care se gaseste Iasul. La atragerea investitorilor straini imi propun sa contribui si eu. De altfel, acesta este un punct important in programul meu electoral. Cu contactele pe care le am in afara tarii, printre oameni de afaceri din Italia, Portugalia, Franta, cu contactele politice din Statele Unite si Germania cred ca pot contribui la aducerea unor importanti investitori straini la Iasi. Voi colabora cu administratia locala, cu Consiliul judetean, cu Primaria, cu ONG-urile din Iasi pentru atragerea fondurilor europene. Tinerii calificati au nevoie de locuri de munca, pentru a nu lua drumul Spaniei si Italiei. Am intalnit in aceste ultime zile in care am mers mai mult prin Dacia si Alexandru, absolventi de Electronica, Electrotehnica care n-au gasit nici un loc de munca. Ca sa nu moara de foame astazi, ei distribuie cu caruciorul publicitate in cutiile postale, o munca necalificata pe care in alte tari o fac adolescentii din primele clase de liceu, pentru a mai castiga un ban de vacanta.

CRONICA DE IASI:Electoratul dumneavoastra variaza intre elita intelectualilor si oamenii de rand. Exista o punte comuna in aceasta diversitate? Cum ii veti convinge pe electorii din Dacia sa va voteze?

TEODOR BACONSCHI:M-am intalnit nu doar cu oameni de cultura, istorici, medici, avocati, ziaristi, studenti ci si cu ceferisti, cu pensionari, cu rezervisti, cu multi tineri fara loc de munca. Am suficienta empatie si pentru ceea ce dvs numiti „oamenii de rand”. Aflati ca de multe ori „oamenii de rand” sunt mai interesanti si mai sofisticati decat cei pe care-i consideram parte a elitei. Am comunicat foarte bine si cu alegatorii din Dacia. M-au emotionat povestile de viata aflate acolo. Am intalnit batrani care au traversat cu aristocratica demnitate aceasta prea lunga si urata tranzitie. Am vazut si personaje pitoresti. Cineva din Dacia mi-a cerut o jumatate de sticla de vin ca sa ma voteze. Eu i-am vorbit despre valori, despre ce cred eu ca pot face pentru Iasi, despre investitorii pe care sper sa-i pot aduce aici. O gospodina pensionara mi-a povestit cum alti candidati din colegiu au impartit oale de teflon. Este atata saracie aici incat oamenii au ajuns sa se bucure pentru o bricheta, un pix, o tigaie de teflon.

Ei sunt tinuti cu buna stiinta in saracie si dependenta de ajutoarele pe care le impart retelele transpartinice care tin prizoniere in subdezvoltare regiuni intinse, tocmai pentru ca sunt mai usor de controlat voturile in acest fel. Eu le propun alegatorilor din Dacia sansa de a sta pe picioarele lor, de a avea locuri de munca, de a trai demn, de a nu mai depinde de aceste retele transpartinice, de a aduce investitori pentru a reindustrializa Iasul. Și-i rog sa se uite in ochii copiilor lor cand decid cu cine voteaza. Sa raspunde la intrebarea daca pentru o jumatate de sticla de vin sau o tigaie de teflon merita sa compromita o sansa ca viata copiilor lor sa fie mai buna.

CRONICA DE IASI:Contracandidatul dvs este senatoarea Mihaela Popa, o fosta colega de partid plecata la PNL. Cum vi se pare campania acesteia?

TEODOR BACONSCHI:Traiesc un sentiment de confuzie. In memoria mea, PDL Iasi este legat de figura Mihaelei Popa. Acum un an, aflandu-ma la Iasi, unde m-am intalnit cu omologul meu, de la Chisinau, Iurie Leanca, doamna Popa m-a invitat la sediul PDL, m-a prezentat activului judetean si local PDL. Doamna Popa era pe atunci vicepresedinte PDL si presedintele organizatiei PDL – Iasi. Iar acum candideaza din partea USL, tocmai ea, care dadea asigurari publice ca este un soldat credincios PDL. Ieri ii critica pe Nichita si Adomnitei, iar astazi este alaturi de ei pe bannere. Ceva nu e in regula. Mihaela Popa crede ca electoratul iesean are o memoria prea scurta, daca isi inchipuie ca nu va sanctiona acest exercitiu de traseim politic.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (5)  
johhnyFox,  13.07.2017 12:46

3mpc0o2qywtniqwukr google google s53iyirg8x7n6uqrdp

   
johhnyFox,  12.07.2017 09:13

svfs294zc63l2xq120 google google vf33a2gyaijfjhn6a6

   
JerryKah,  05.07.2017 15:32

blmuygaikimmnxsk7x google google 91o8a3zdo67toxb3b7

   
JerryKah,  03.07.2017 01:03

wlqw7g7gekcy2xjdes google google ovrwhd2mpq86o9ag73

   
CharlesLof,  03.06.2017 23:13

wh0cd171680 bupropion atarax revia cost

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii