A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716216633.8477.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

“Subtilitati” politice la inaugurarea Teatrului National din Iasi. Vezi ce discursuri au tinut edilii orasului (VIDEO)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

POLITIC
05-06-2012, ora 16:06

“Subtilitati” politice la inaugurarea Teatrului National din Iasi. Vezi ce discursuri au tinut edilii orasului (VIDEO)

Articol de Gianina Petruca

Inaugurarea Teatrului National “Vasile Alecsandri” (TNI) nu a trecut neobservata de catre politicienii municipiului Iasi, foarte activi in ultima perioada in ceea ce priveste manifestarile culturale si artistice din capitala Moldovei. Acestia au tinut sa fie prezenti astazi la taiarea simbolica de panglica a cladirii restaurate si renovate cu bani guvernamentali in ultimii 3 ani.

Alaturi de ministrul Culturii si Patrimoniului National, Mircea Diaconu, au urcat pe scena TNI (pe langa responsabilii proiectului de restaurare si directorii institutiilor ce isi vor desfasura activitatea de acum inainte acolo) si politicienii Gheorghe Nichita, Relu Fenechiu, Cristian Adomnitei si Mihaela Popa. Acestia le-au adresat iesenilor prezenti in sala cuvinte de intampinare, care nu rareori au tradat si o tenta politica.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, si-a inceput discursul la Iasi cu povestea renovarii teatrului din Braila, in perioada comunismului. Acesta a mentionat faptul ca, desi erau interzise pe atunci investitiile in institutii de cultura, respectivul teatru a fost restaurat de catre un iubitor al teatrului, impresionat fiind de aceasta arta inca din tinerete, cand a fost figurant la Teatrul National din Iasi.

Pornind de la aceasta precizare, ministrul a facut o paralela si cu actualul primar al Iasiului, Gheorghe Nichita, “care a fost figurant in doua spectacole”. Ca o reactie la murmurul starnit in sala primarul a tinut sa precizeze ca a fost “figurant in doua spectacole, nu in doua MANDATE”, spre amuzamentul publicului. Pentru a salva situatia, ministrul a afirmat ca “de multe ori am auzit intalnindu-ma cu oameni din tara asta ca si-ar fi dorit sa fie actori, sa faca teatru, sau ca au facut putin teatru undeva. Asta e natia noastra, asa suntem.”

Primul politician care a luat cuvantul a fost Relu Fenechiu cu precizarea paradoxala a faptului ca “Doamnelor si domnilor, nu m-ati vazut niciodata sa vin sa vorbesc la o taiere de panglica la o deschidere de investitie in judetul Iasi. Nu am facut acest lucru tocmai pentru ca cred cu tarie ca nu se vade sa faci acest lucru decat atunci cand ai un mic merit”. Presedintele PNL Iasi si-a continuat discursul cu o “istorioara” din 2004, cand “toata presa vuia ca Teatrul National si Palatul Culturii sunt saci fara fund, in care de 14 ani se ingroapa bani si nu se vede nimic.”, incheind cu reusitele ultimei perioade si contributia sa la atragerea acestor investitii.

Primarul Gheorghe Nichita a revenit insa la motivul "figurantului", idee pe care a dezvoltat-o in discursul sau:

“Spunea mai devreme maestrul Mircea Diaconu ca unii in viata lor au inceput sa fie figuranti. Pana au ajuns actori principali, au fost figuranti multi. Printre politicieni sunt figuranti inca foarte multi. Din pacate avem parte de prea multi figuranti. Mai putin de oameni care sa-si imbrace rolul principal. Imi doresc ca acest rol principal sa fie imbracat de cei care au aceasta responsabilitate.”

Candidatul USL la presedintia Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a luat la randul sau cuvantul, amintindu-le celor prezenti de restaurarea Muzeului Unirii, incheiata cu succes in 2008, cu promisiunea ca “urmatorul va fi Palatul Culturii si mai apoi Filarmonica. Vom face din Iasi o capitala in adevaratul sens al cuvantului.”

Mihaela Popa a fost singurul politician care nu le-a vorbit iesenilor prezenti in sala de spectacol a TNI, insa a primit aprecieri din partea colegilor sai din politica pentru eforturile depuse in dobandirea de fonduri guvernamentale pentru cladirile simbol ale Iasiului.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
cosmin razvan,  06.06.2012 11:05

un gest frumos din partea lor de a fi alaturi la inaugurare

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii