ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
15-04-2014, ora 15:19

Spectacol cu casa inchisa la Opera din Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Opera Nationala Romana Iasi anunta, miercuri, 23 aprilie, premiera mondiala OPERFADO, concert ce va avea loc in Sala Mare a Teatrului National Iasi, incepand cu ora 18.30, sub bagheta maestrului Gabriel Bebeselea. Spectacolul va aduce impreuna arii de opera si de musical, precum si cantece fado. Invitati speciali vor fi soprana Elena Mosuc, belcantista renumita pe marile scene internationale, Goncalo Salgueiro (Lisabona, Portugalia), alaturi de orchestra si corul Operei Nationale Romane Iasi, dar si chitaristii Guilherme Banza (chitara portugheza), Rogerio Ferreira (chitara clasica) si Frederico Gato (chitara bas).

Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat, dar se pun la dispozitie 30 de bilete fara loc la pretul de 40 de lei biletul.

Concertul se va transmite online pe www.operaiasi.ro. Anul acesta, Opera ieseana a fost prima opera nationala care a transmis pe Internet, gratuit, o parte dintre cele mai importante reprezentatii.

Astept cu nerabdare ca, pe o scena romaneasca (mai ales in orasul meu natal), sa cant fado (in premiera), dar si arii de opera si musical impreuna cu Goncalo Salgueiro, un tanar artist liric portughez de mare valoare si de o mare sensibilitate. Fado si musical-uli-au adus foarte mari succese nationale si internationale, iar daruirea si profunzimea cantului sau au cucerit fanii din intreaga lume. Vom fi extrem de fericiti sa impartasim cu publicul iesean o experienta solistica inedita, apta sa contribuie semnificativ la imbogatirea noastra sufleteasca si la continua perfectionare ca oameni si artisti.”(Elena Mosuc)

Aclamat pentru versatilitatea talentului sau, pentru eleganta prezentei lui scenice si pentru vibratia emotionala a cantului sau pasionat, Goncalo Salgueiro a devenit un star fado in Portugalia si a realizat trei albume muzicale de gen: No Tempo das Cerejas / In anotimpul cireselor (CD, 2002); Segue a Minha Voz / Urmeaza-mi glasul (2006; CD reeditat in 2012); Goncalo Salgueiro (CD si DVD, 2009/2010). Pentru cantecele pe care le-a inregistrat, Goncalo Salgueiro a reluat teme mai vechi de fado, a creat altele noi, pentru care a scris si versuri emotionante, remarcandu-se ca un veritabil deschizator de drumuri in muzica si ca un poet rasat, sensibil.

Fado este o muzica descrisa ca fiind „cantecul popular urban al Portugaliei”. Exprima singuratatea, melancolia, dorul, chiar si o viziune fatalista asupra sortii. Gen muzical interpretativ si melodic, fado se presupune ca a aparut in Lisabona la inceputului secolului al XIX-lea. Astazi este o marca a limbii si culturii portugheze, adaugata in 2011 la Patrimoniul Cultural UNESCO.

De asemenea, in seara spectacolului vor putea fi achizitionate, din foaierul teatrului, CD-urile artistilor cu autografe.

     
Tag-uri: opera, Iasi, pemiera
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii