ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

RECOMANDARILE ZILEI
22-05-2012, ora 11:28

Recomandarea zilei, marti, 22 mai 2012: Piesa de teatru „O noapte furtunoasa”, de I. L. Caragiale

Articol de Madalina Irimia

Festivalul de Teatru EUROARTIASI le propune iubitorilor de frumos un spectacol clasic, oferit de Teatrul „Mihai Eminescu” din Botosani: O Noapte Furtunoasa, de I. L. Caragiale. Piesa va fi pusa in scena la Casa de cultura a Studentilor, incepand cu ora 19.00.

Regia: Alexandru Vasilache

Durata: 2 h (cu pauza).

Distributia: Chiriac - Sorin Ciofu; Veta - Dana Bucataru; Rica - Ioan Cretescu; Zita - Gina Patrascu, Jupan Dumitrache - Marius Rogojinschi; Nae Ipingescu - Gheorghe Frunza; Spiridon - Radu Dragos.

O NOAPTE FURTUNOASAnu se refera atat la ingamfarea negustorilor parveniti de tipul lui jupan Dumitrache Titirca Inima-Rea, chiristigiu si capitan in garda civica, la rigiditatea reprezentantilor fortei publice de partea celor tari, de felul ipistatului Nae Ipingescu, si la arivismul amploiatilor de factura studentului gazetar Rica Venturiano, cat la "onoarea de familist" a jupanului, compromisa, la lipsa de "rezon" a ipistatului prea increzator si grabit sa faca uz de autoritate in favoarea amicului sau, in fine la limbajul semicult al ziaristilor, adepti ai unor sloganuri sublime pe care le pronunta dupa ureche, aplicandu-le daca s-ar ivi ocazia, pe dos.

Din fraza lui Venturiano: "Nimeni nu trebuie a manca de la datoriile ce ne impun sfanta Constitutiune... mai ales cei din masa poporului", cei doi inteleg prin sufragiu pe omul de sufragerie, deduc ca Rica "bate in ciocoi, unde mananca sudoarea poporului suveran".

Intr-adevar, Rica pretinde ca n-are alta politica decat "suveranitatea poporului", pentru ca "box populi, box dei", dar deviza lui civica suna: "Ori toti sa muriti, ori toti sa scapam!" Piesa, o farsa, se bazeaza pe un qui pro quo. Jupan Dumitrache ia drept inamic al onoarei sale pe Rica, in vreme ce sotia il tradeaza cu Chiriac, calfa, omul de incredere, Rica, aventurierul hilar, asaltand pe cumnata chiristigiului.

Pret bilet: 15 lei

Program de vanzare bilete:

Casa de Cultura a Studentilor: orele 10:00 - 19:00.

Ateneul Tatarasi: orele 08:00 - 16:00, cu pauza intre orele 11:00-13:00.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii