A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713575403.469.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Juramant misterios, in arhiva Muzeului Literaturii Romane Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
15-04-2014, ora 16:53

Juramant misterios, in arhiva Muzeului Literaturii Romane Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

In arhiva Muzeului Literaturii Romane Iasi se afla un document care dezvaluie existenta unei grupari secrete din care faceau parte personalitati proeminente ale secolului al XIX-lea, multi fiind membri si ai Societatii Junimea. Redam in randurile de mai jos textul-juramant semnat de nume importante precum N. Culianu, N. Gane, A. Lambrior, I. Creanga, carora se adauga A.C. Sendrea, I.A. Darzeu, C. Corjescu, D.A. Anghel s.a.

Jur pe onoare si constiinta./ Ma leg pe suflet si pe Dumnezeu/ Sa lucrez din toata inima pentru ridicarea neamului romanesc/ Sa respect si sa execut toate hotararile luate de comitetul din care face parte. Si sa pazesc secret absolut./ Asa sa-mi ajute Dumnezeu si sfanta Cruce”.

Provenind din latinescul juramentum, juramantul poate fi o afirmare sau o promisiune, ori o fagaduiala solemna facuta de o persoana de a spune adevarul in legatura cu anumite fapte.

Juramantul mai poate fiun angajament solemn, exprimat de obicei printr-o anumita formula, prin care cineva se obliga sa-si faca datoria fata de popor, fata de patrie ...

O alta definitie, mai explicita, intr-o forma putin diferita de cea anterioara, explica juramantul ca fiind o promisiune solemna facuta de cineva, de regula in public, printr-o formula fixa (cu invocarea divinitatii sau a unor valori morale recunoscute); juramantul reprezinta si un angajament solemn fata de stat sau de popor, pronuntat de o persoana in public, intr-o formula fixa (juramintele de investitura a persoanelor cu functii publice). In sfarsit, juramantul reprezinta si o promisiune ferma.

Textul la care ne referim, prin totalitatea elementelor sale, se inscrie in categoria juramintelor de credinta fata de patrie si popor, avand insa un mare neajuns: sunt absente indiciile lamuritoare cu privire la organizatia careia i-ar apartine misteriosul Comitet ale carui hotarari urmeaza sa fie respectate si executate.

Fiind vorba, de personalitati cunoscute ale culturii romanesti, majoritatea afiliati Societatii Junimea, am fi tentati sa ne gandim la o organizatie a francmasoneriei. Ne ofera insa un contra-argument puternic prezenta iscaliturii lui Ion Creanga – care, se stie cu certitudine, nu a fost francmason.

Singurul indiciu cu privire la datarea documentului este furnizat de Al. Lambrior, care a decedat in anul 1883. Deci inscrisul este anterior acestui an. Oricum, avand in vederea statutul moral si profesional al celor care semneaza succintul manuscris, putem considera ca acestia si-au respectat juramantul. Semnatarii insa au reusit, fara indoiala „sa pazeasca secret absolut”, cu privire la forma lor de organizare, dupa cum s-au si angajat”, a declarat cercetatorul stiintific la Muzeul Literaturii Romane Iasi, Dr. Dan Jumara.

Cateva succinte precizari cu privire la semnatari sunt revelatoare pentru statutul lor:

N. Culianu (1834-1915) a fost matematician si astronom, membru al Societatii Junimea si al Academiei Romane, rector al Universitatii din Iasi (1880 pana in 1898), initiat in loja masonica „Steaua Romaniei”.

N. Gane (1828-1916) a fost scriitor, magistrat, avocat si om politic, ministru, membru fondator al Societatii Junimea, membru al Academiei Romane, initiat in loja masonica „Steaua Romaniei”.

A. Lambrior (1845-1883) a fost filolog si profesor, membru al Societatii franceze de lingvistica, al Societatii Junimea si membru corespondent al Academiei Romane, venerabil al unei loji masonice din Iasi.

I. Creanga (1837-1889) a fost scriitor, membru al Societatii Junimea, clasic al literaturii romane.

A.C. Sendrea a fost un jurist de exceptie, profesor la Facultatea de Drept a Universitatii iesene, membru al Societatii Junimea.

I.A Darzeu a fost invatator, un remarcabil pedagog, autor de manuale scolare, membru al Societatii Junimea.

Circumstantele in care documentul a fost semnat sunt, deocamdata, necunoscute. Muzeul Literaturii Romane Iasi a inceput demersurile de cercetare in vederea stabilirii contextului in care a luat nastere „comitetul” si a identificarii tuturor semnatarilor.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii