ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
25-11-2013, ora 12:07

Iasi: “Explore Franz Kafka – De la literatura, la film, teatru, muzica, arte vizuale”

Articol de Madalina Irimia

Asociatia Compania FaPt – Fabrica de Arta si Productie Teatrala, cu sprijinul Consiliului Judetean Iasi, deschide proiectul DramaLab – Laborator de cercetare si creatie artistica inter si transdisciplinara, cu o serie de ateliere-dialog intitulate EXPLORE FRANZ KAFKA.

Evenimentul pune in prim plan personalitatea celui mai influent scriitor al secolului 20, autor major de literatura expresionist - avangardista, care a determinat evolutia esteticii artelor si literaturii moderne, in Europa si pe alte continente, marcand totodata aniversarea celor 130 de ani de la nasterea sa, eveniment celebrat anul acesta, in mod oficial, in intreaga lume, prin numeroase si diverse manifestari culturale dedicate proeminentei personalitati a literaturii moderne.

Astfel, iesenii, consumatori de arta si cultura, sunt invitati, pe 27 si 28 noiembrie, incepand cu ora 19.00, la ArtHouse Central, Moldova Mall, et. 6 – Cinema Multiplex, sa se intalneasca si, mai mult, sa poarte un dialog cu universul kafkian, si cu cei care l-au urmat pana in prezent, calatorind prin lumea filmului, a teatrului, muzicii si artelor vizuale, vizitand suprarealismul, absurdul, expresionismul sau conceptualismul, in compania Ioanei Petcu, asist.univ.dr. al Facultatii de Teatru a Universitatii de Arte “George Enescu”.

Kafkianism, kafkaesque, kafkian… Iata cateva cuvinte pe care le folosim adesea, cu usurinta, involuntar sau nu, dar care aseaza frecvent, in centrul lumii o personalitate – enigma, cu o imensa popularitate postuma, dar inca un mister pentru cei ce-l studiaza si-l citesc frenetic. Interferand realismul cu fantasticul, tragicul cu rezonanta seaca al umorului si cu subtila ironie, Kafka a oferit in scrierile sale destinul fara perspectiva al omului modern, atomizat in mod grotesc de societatea care il depersonalizeaza pana la strivire. Frustrarea de normalitate, ilogicul, rasturnarea valorilor, alienarea si disperarea, starile de anarhie, crizele de moralitate, suspendarea finalitatii, atrag deseori epitetul de “kafkian”. Societatea noastra si multe institutii din Romania, azi il merita cu prisosinta.

Intrarea este libera, iar programul se va desfasura dupa cum urmeaza:

27 Noiembrie, ora 19.00

Kafka, note biografice si problema evreitatii

Expresionism, Avangarda, Suprarealism, Absurd

Productii din domeniile arte vizuale, muzica, film:

- “Kafka and Prague” de Jan Parik (serie fotografica);

- “Calatoriile lui Kafka” de Jan Jindra (proiect fotografic);

- prezentarea graficienei Jamila Maranova;

- albumul “Kafka” de Niegel Kennedy

- “Procesul” /film/ regia Orson Welles

28 Noiembrie, ora 19.00

Secvente din “Jurnal”

Productii din domeniile teatru, muzica, film:

- “Procesul” /spectacol/ regia Alison Sinclair

- “America” /spectacol/ regia Jan Klata

- “Metamorfoza” /spectacol/ regia Steven Berkoff

- “Colonia Penitenciara”, opera compusa de Philip Glass

- albumul “Metamorfoza” de Philip Glass

- “Castelul” /film/ regia Michael Haneke

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii