A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714356813.7225.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Gala extraordinara de Opera pentru inchiderea stagiunii 2012 – 2013
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
27-06-2013, ora 15:17

Gala extraordinara de Opera pentru inchiderea stagiunii 2012 – 2013

Articol de Madalina Irimia

Opera Nationala Romana Iasi anunta Gala extraordinara de Opera pentru inchiderea stagiunii 2012 – 2013, duminica, 30 iunie 2013, incepand cu ora 18.30, in Sala Mare a Teatrului National Iasi.

Dirijor Gabriel Bebeselea.

Vor concerta laureatii GALEI PREMIILOR OPERELOR NATIONALE: mezzosoprana Iulia Merca (Opera Nationala Romana Cluj-Napoca) - cea mai buna solista din Romania in 2013, tenorul Cristian Mogosan (Opera Nationala Romana Cluj-Napoca) – cel mai bun solist din Romania in 2013, tenorul Bogdan Zahariea (Opera Nationala Romana Timisoara) – cel mai bun debut din Romania in 2013.

Cu participarea extraordinara a celebrei soprane ANITA HARTIG.

De asemenea, vor interpreta solistii Operei iesene: soprana Lacramioara Maria Hrubaru Roata (nominalizata pentru cea mai buna solista din Romania in 2013), soprana Ana Maria Donose (nominalizata pentru cel mai bun debut din Romania in 2013), baritonul Jean Kristoff Bouton (nominalizat pentru cel mai bun solist din Romania in 2013).

Interpreta lirica in plina afirmare, soprana Anita Hartig a inceput pregatirea muzicala la liceul de profil din Bistrita - Nasaud, remarcandu-se apoi la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj - Napoca sub indrumarea profesorilor Ana Rusu si Niculina Mirea. Si-a continuat studiile la aceeasi prestigioasa institutie de invatamant cu un masterat.

Inca din facultate, soprana Anita Hartig a obtinut premii la cele mai importante concursuri nationale de canto, dintre care mentionam Concursul International de Canto „Haricleea Darclée” – Braila (2005), interpretand atat arii din opere, cat si lied-uri din creatia nationala si universala. Pentru a-si completa studiile, Anita Hartig a participat si la cursuri de master class alaturi de maestri ca Sona Ghazarian, Kurt Widmer, Ion Buzea si Mariana Nicolesco.

Publicul din Romania a avut posibilitatea de a aprecia calitatile vocale ale interpretei in numeroase concerte sustinute in compania orchestrei Filarmonice din Sibiu, a Filarmonicii din Brasov si Filarmonicii Cluj - Napoca, in lucrari semnate de mari compozitori precum Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms, Edvard Grieg. De asemenea, vocea sa a putut fi admirata si in lucrari compuse de Gabriel Faure, Andrew Lloyd Webber, Vaughan Williams, Paul Constantinescu.

Repertoriul abordat de soprana Anita Hartig cuprinde rolurile Mimi si Musseta din La Bohème de Giacomo Puccini si Fiordiligi din Cosi fan tutte de Wolfgang Amadeus Mozart.

In anul 2010, soprana a avut sansa de a se intalni cu maestrul Ioan Holender in cadrul unei auditii de la Bucuresti. Anita Hartig a obtinut o bursa de studiu in capitala Austriei si astazi este un nume de referinta la Opera din Viena.

In anul 2012 Anita Hartig a interpretat rolul Mimi din La Bohème de Giacomo Puccini pe scena "La Scala" din Milano si la Opera Nationala din Tara Galilor, dar si la Opera de Stat din Hamburg in 2013, unde a mai cantat si Antonia in Povestirile lui Hoffmann. La Opera din Viena, Anita Hartig a interpretat cu succes rolurile Micaela din opera Carmen de Georges Bizet si Pamina din Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

In 2014, soprana va interpreta doua din rolurile care au consacrat-o, Mimi din La Bohème si Micaela din Carmen, la celebra "Metropolitan Opera" din New York.

Sursa foto: revistatango.ro

     
Tag-uri: stagiune, opera, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii