A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713526072.5392.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Concerte FILIT 2014: o varietate de genuri muzicale sub umbrela celui mai amplu festival literar din România
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
19-09-2014, ora 09:20

Concerte FILIT 2014: o varietate de genuri muzicale sub umbrela celui mai amplu festival literar din România

Articol de Cristian Amariei
Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), ce se va desfasura in perioada 1-5 octombrie, propune publicului o selectie muzicala perfect adaptata spiritului evenimentului. Concertul simfonic al Filarmonicii Moldova Iasi, reprezentatiile oferite de Alexandrina Hristov si band-ul acesteia, de Maria Raducanu si Maxim Belciug, trupa KUMM sau iesenii Cosmin Vaman, Alexandra Andrei si Trupa Spam sunt parte din oferta de anul acesta a celui mai amplu eveniment literar din Romania.

Joi, 2, octombrie, Seara FILIT (ce cuprinde, dela ora 20.00, in Sala Mare a Nationalului iesean, dezbaterea avandu-l drept invitat pe scriitorul mexican Guillermo Arriaga) se va incheia cu un concert sustinut de Maria Raducanu & Maxim Belciug: When to her lute Maria sings.

Maria Raducanu si Maxim Belciug formeaza un duo cu totul inedit, cu roade muzicale dintre cele maifrumoase. Fiecare isi are propria cariera: Maria Raducanu – vocea – este poate cea mai tulburatoare, cea mai vibranta prezenta de pe scena muzicala de la noi, iar Maxim Belciug s-a consacrat ca un artist al chitarei si al „Incantarilor“.

Vineri, 3 octombrie, dupa intalnirea cu Herta Muller, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura, Filarmonica Moldova Iasi ofera un concert simfonic extraordinar, realizat special pentru FILIT. Dirijorul concertului va fi Mihnea Ignat (Spania), iar solista tanara violonista ieseana Malina Ciobanu. In program: G. Bizet – Selectiuni din Suitele Carmen, W.A. Mozart – Concertul nr. 3 pentru vioara si orchestra in sol major, KV 216, A. Dvorak – Simfonia a IX-a in mi minor, op. 95, Din lumea noua.

Tot pe 3 octombrie, Casa FILIT va fi gazda unui spectacol nocturn, care va incepe cu 5 minute inainte de miezul noptii. Protagonistii acestuia vor fi Cosmin Vaman, Alexandra Andrei si Trupa Spam.

In a patra Seara FILIT, dedicata scriitorului Mircea Cartarescu, vor concerta Alexandrina & Band. Alexandrina Hristov este o artista complexa, dedicata muzicii, dar si picturii si poeziei. Alexandrina canta in romana, franceza si rusa. Stilul sau muzical este greu de definit, dar se incadreaza intre pop acustic, rock contemporan, alternativ, jazz si soul, cu elemente inovatoare la nivelul compozitiei si versurilor. Alexandrina apare adesea pe scena alaturi de o trupa de instrumentisti, dar uneori isi sustine recitalul in formula voce-pian.

In ceea ce priveste preferintele sale muzicale, Tori Amos detine intaietate, cu care impartaseste trasaturi precum sensibilitatea si versatilitatea vocii, virtuozitatea de a canta la pian si sensibilitatea versurilor, pe alocuri absurde. Alti artisti care i-au influentat stilul sunt PJ Harvey, Bjork, Morcheeba.

Noaptea Alba a Poeziei (NAP 2) va fi „acompaniata“ anul acesta de muzica celor de la KUMM. Evenimentul este programat sa aiba loc sambata, 4 octombrie, la Casa FILIT, cu incepere de la ora 22.30. Trupa de rock alternativ KUMM a sustinut numeroase concerte in strainatate, in tari precum Italia, Germania, Cehia si Ungaria, si a participat la festivaluri precum Pepsi Sziget, Sarvar, 4+4 Days In Motion si Peninsula. In diferite componente, a lansat sase albume de studio si sapte videoclipuri. Componenta actuala: Eugen Nutescu(Oigan) – chitara, voce, muzicuta, Kovacs Andras – clape, Mihai Iordache – saxofon, Utu Pascu – bas, John Ciurea – tobe.

Urmariti programul complet al FILIT pe site-ul festivalului, www.filit-iasi.ro. De asemenea, pe acelasi site puteti consulta biografiile tuturor invitatilor, precum si informatii la zi privind editia a II-a a FILIT. Urmariti-ne si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filit.iasi.

In total, editia 2014 a FILIT va reuni peste 300 de invitati de seama ai literaturii mondiale si romane, precum si traducatori, manageri culturali, critici si jurnalisti culturali.

Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi este un eveniment finantat de Consiliul Judetean Iasi prin Muzeul Literaturii Romane Iasi. FILIT 2014 se desfasoara sub Inaltul patronaj Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si beneficiaza de parteneriatul Bancii Nationale a Romaniei.

Foto: svnews.ro
     
Tag-uri: iasi, filit, concerte
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii