ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
07-08-2014, ora 15:26

„Buldozer privindu-se in oglinda” realizat pentru prima data in Romania, la Iasi

Articol de Madalina Irimia

In 1997, artistul iesean Cezar Lazarescu imagina un proiect pentru spatiul public din jurul castelului Calnic in cadrul unei expozitii realizate de catre Centrul SOROS pentru Arta Contemporana din Bucuresti. Propunerea de atunci: Buldozer privindu-se in oglinda nu a fost insa, niciodata realizata pana acum, in 2014, cand tranzit.ro Iasi s-a angajat sa o materializeze in cadrul proiectului „Mecanica unui proiect de arta in spatiul public din Iasi”.

„Buldozer privindu-se in oglinda” este realizat pentru prima data in Romania, la Iasi, pe Esplanada Palatului Culturii si, dincolo de semnificatiile pe care cineva ar putea sa le proiecteze asupra lui, acest proiect consta in mod practic in improbabila alaturare a doua obiecte cu caracter functional: un boldozer si o oglinda. Alaturarea celor doua poate atrage simpatia privitorului pasager catre un obiect care semnifica forta bruta / instrumentul bazal in realizarea modificarilor urbane si, pe de alta parte, o intrerupere a peisajului urban cotidian – un alt fel de spectacol. Gestul artistului materializat in aceasta sculptura temporara lucreaza cu o perceptie monotona a publicului larg asupra artei printr-o interventie aparent brutala, dar care face apel la empatie.
Mecanica unui proiect de arta in spatiul public din Iasi se refera la prospectia si materializarea unei infrastructuri cel mai adesea invizibile constituita din organizatii guvernamentale si non-guvernamentale, modalitati si mecanisme de finantare, autoritati publice locale sau regionale precum si din diversele relatii ce trebuiesc stabilite intre acestea si un artist in vederea realizarii unui proiect de arta contemporana in spatiul public din Iasi. Stabilirea unor legaturi durabile, bazate pe cunoasterea reala si incredere reciproca intre diferitii agenti ai acestui camp dinamic reprezinta unul dintre obiectivele pe termen lung al tranzit.ro Iasi.


Cezar Lazarescu este un artist roman care traieste si lucreaza in Iasi. A terminat studiile universitare la Universitatea ”G. Enescu” din Iasi si este membru fondator al Asociaţiei Vector din 2001. Printre altele a participat la expoziţii precum: ”OPEN AIR CINEMA – DEMOLITION”, Chisinau, 2012, "Salon Video", ALERT Studio, Bucharest , 2012 „The City Menace - a critical view of urban space”, Iasi, 2012, "Friends of the Divided Mind", Royal College of Art, London 2009.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
DorothyAnick,  31.01.2017 08:53

wh0cd473176 furosemide lipitor generic albenza over the counter for more info

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii