A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713965837.1718.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

5 factori principali care favorizeaza obezitatea la copii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

SOCIAL
29-08-2014, ora 12:30

5 factori principali care favorizeaza obezitatea la copii

Articol de Madalina Irimia

Numarul cazurilor inregistrate la copiii sub 5 ani s-a marit cu 18% in ultimii zece ani. Ce influenteaza acest aspect si ce poate sa faca o mama ca sa previna?

In prezent, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, cele mai afectate fiind persoanele cu varsta intre 15-64 de ani. Insa, specialistii avertizeaza ca numarul copiilor sub 5 ani care sufera de obezitate este cu 18% mai mare si este in continua crestere.

Este absolut normal ca cei mici sa castige kilograme in plus pe masura ce cresc, insa daca aportul caloric depaseste necesarul zilnic, iar greutatea nu mai este proportionala cu inaltimea specifica varstei, in acest caz putem vorbi de obezitatea infantila. La nivel european, numarul copiilor supraponderali creste anual cu 400.000 si desi statisticile sunt alarmante, nu par sa ingrijoreze pe nimeni. Totusi, obezitatea infantila este o problema care nu trebuie ignorata, deoarece reprezinta precursorul aparitiei bolilor de sanatate specifice varstei adulte: tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut al colesterolului, diabetul sau afectiunile cardiace.”, explica Dr. Bogdan Moldovan, seful sectiei de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin si Centrului Bariatric din Brasov.

Alimentatia si factorii genetici sunt de vina

Obezitatea poate aparea la orice varsta si poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine sau hormonale, insa majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viata al plusurilor si minusurilor: alimentatia nesanatoasa este in exces, iar activitatile fizice sunt minime. Copiii se afla in perioada de dezvoltare, astfel ca, spre deosebire de adulti, au nevoie in mod constant de o rezerva suplimentara calorica si nutritionala, care sa le alimenteze necesarul zilnic atat pentru dezvoltare, dar si pentru procesul de crestere. Insa, atunci cand cei mici ajung sa consume mai multe calorii decat au nevoie, vor incepe sa acumuleze kilograme in plus.

Cu toate acestea, nici elementul genetic nu trebuie ignorat cand vorbim despre obezitatea infantila, intrucat in foarte multe cazuri copilul obez ajunge sa devina un adult obez si sa mosteneasca predispozitiile pentru bolile parintilor sai", explica Dr. Liliana Popa, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Spitalului Sf. Constantin si Clubului Bariatric Brasov.

Continuarea pe eva.ro

Foto: femeilor.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii