A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713967309.3414.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Zece celebritati de la Hollywood care nu cred in Dumnezeu
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-11-2014, ora 17:26

Zece celebritati de la Hollywood care nu cred in Dumnezeu

Articol de Cristian Amariei
Religia este o parte fundamentala a societatii si culturii inca din cele mai vechi timpuri. Nu toata lumea insa crede in existenta lui Dumnezeu. Unii se declara atei si sustin ca religia nu este decat un lung sir de basme moralizatoare, in timp ce altii se proclama agnostici, un mod mai sofisticat de a spune ca nu stiu si nici nu le pasa daca Dumnezeu exista sau nu.

In ceea ce priveste religiozitatea sau lipsa de religiozitate a celebritatilor din lumea filmului, o putem observa, spre exemplu, la galele de decernare a premiilor cand isi incep discursurile de multumire fie prin a-i multumi lui Dumnezeu, fie prin a le multimi membrilor familiei, prietenilor sau, de ce nu, animalului de casa preferat.

Din randul actorilor, unii sustin ca sunt preocupati de spiritualitate, chiar daca nu se duc duminica la biserica, ceea ce probabil inseamna ca practica yoga sau ca sunt pasionati de aranjarea mobilei prin casa intr-un mod cat mai feng shui.

Site-ul www.foulgal.com propune o lista a celebritatilor de prim rang pe care nu le-am vazut si pe care nu le vom vedea niciodata multumindu-i lui Dumnezeu atunci cand castiga un premiu.

Aceasta lista incepe cu cuplul "Brangelina". Atat Angelina Jolie cat si sotul sau, Brad Pitt, nu sunt "dusi la biserica". Desi amandoi sustin ca au preocupari spirituale, ei nu isi cauta implinirea acestor preocupari prin practicarea unei religii in mod institutionalizat.

"Pentru mine nu este nevoie ca Dumnezeu sa existe", sustinea candva, prin anul 2000, Angelina Jolie. "Exista ceva in oameni care tine de spirit si care este dumnezeisc. Eu nu vreau sa fac unele lucruri doar pentru ca alti oameni spun ca asa este bine, insa nu sunt sigura nici daca este bine sa nu crezi in nimic", sustinea ea, putand fi astfel trecuta in randul agnosticilor a caror spiritualitate este circumscrisa, probabil, practicarii de yoga.

Sotul Angelinei a facut la randul sau declaratii pe acest subiect undeva prin anul 2009. 'Sunt probabil 20% ateu si 80% agnostic. Cred ca nimeni nu poate sti cu adevarat. Vom afla cu totii daca exista sau nu exista atunci cand vom ajunge acolo, dar pana atunci nu are niciun rost sa ne gandim la asta".

Emma Thompson adopta o pozitie chiar mai ferma decat Brad Pitt. "Sunt atee. Cred ca puteti sa ma treceti in categoria anarhistilor libertarieni. Eu privesc religia cu frica si neincredere. Pentru mine nu este suficient sa spun ca nu cred in Dumnezeu. Eu consider intregul sistem (religios) de-a dreptul dezolant. Ma simt ofensata de unele lucruri mentionate in Biblie dar si in Coran si le resping", sustinea celebra actrita britanica.

Intr-un interviu oferit in 2007 Jodie Foster isi recunostea ateismul, dar preciza si ca apreciaza manifestarile si ritualurile religioase din punct de vedere cultural. "Sunt atee dar sunt pasionata de religii si de ritualuri. Chiar daca nu cred in Dumnezeu, eu si familia mea tinem mai toate sarbatorile religioase din calendar".

Frumoasa roscata Julianne Moore si-a facut public ateismul in 2002, in cadrul unui interviu oferit emisiunii "Inside the Actor's Studio". Intrebata ce crede ca i-ar spune Dumnezeu, in fata portilor Raiului, daca Raiul ar exista, actrita a raspuns cu o ironie fina. "Ei bine, mi se pare ca te-ai cam inselat. Eu chiar exist!". Pentru binele ei, in cazul in care raiul chiar exista, speram ca Dumnezeu nu-i va purta pica si nu-i va spune si altceva.

In 2012, dupa ce a fost intrebat daca i se pare ca Dumnezeu nu este decat o inventie, actorul Morgan Freeman a replicat: "Intr-adevar. Are cineva vreo dovada concreta a existentei Lui? Nu avem decat teorii si povesti de la profeti care au trait acum sute sau mii de ani. Pana si acum, oamenii care cred ca suntem creatii ale lui Dumnezeu sunt de parere ca Pamantul nu poate avea o varsta mai mare de 6.000 de ani. Pana la urma este doar o chestiune de credinta". Aceasta pozitie poate parea ciudata pentru un actor care s-a simtit foarte bine in pielea personajului Dumnezeu in filmul "Bruce Almighty".

Hugh Hefner, patronul Playboy, acest mecena al tinerelor care doresc sa-si etaleze nurii in cadrul organizat al unei reviste glossy, adopta un ateism mai degraba indreptat impotriva efectelor pe care religia le are asupra mediului social. in 2012, el scria intr-un editorial: "Atunci cand religia si nu ratiunea face legislatia, sa nu ne asteptam ca legile pe care trebuie sa le respectam sa aiba vreo logica".

Actrita britanica Keira Knightely adopta un aer usor superior si se preface ca-i invidiaza pe credinciosi. "Daca nu as fi fost atee, as fi putut scapa basma curata din orice. Nu trebuie decat sa ceri iertare si esti iertat", sustinea ea. Sincer, nu prea intelegem care este problema Kierei. Este tanara, frumoasa, celebra si bogata — cu siguranta poate scapa basma curata din multe situatii mai mult sau mai putin neplacute pentru noi, muritorii de rand.

Intrebat daca crede in Dumnezeu, Javier Bardem a raspuns cu o gluma. "Mereu am spus ca nu cred in Dumnezeu, eu cred in Al Pacino!". Desigur, este frumos ca un actor de talia lui Bardem sa se incline in fata geniului unui coleg de breasla printr-o astfel de declaratie, care devine insa anecdotica daca ne gandim la rolul interpretat de Al Pacino in filmul "The Devil's Advocate", film in care Keanu Reeves interpreteaza rolul avocatului, iar Al Pacino este... The Devil.

Tanarul actor britanic Daniel Radcliffe nu este nici el prea dus la biserica, ceea ce este explicabil daca ne gandim ca si-a petrecut practic intreaga copilarie si adolescenta pe platourile de filmare ale seriei "Harry Potter", practicand vrajitoria. "Sunt ateu dar am o pozitie relaxata fata de aceste lucruri. Eu nu-mi predic ateismul, dar am un respect deosebit pentru oameni ca Richard Dawkins, care fac acest lucru", sustinea el intr-un interviu din 2009.

Pentru consecventa nu le putem dori acestor celebritati decat sa nu se afle niciodata intr-un avion pe cale sa faca o aterizare fortata pentru ca, asa cum stim cu totii, nu se afla niciun ateu printre pasagerii unui astfel de avion.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii