ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-11-2016, ora 09:40

ZILE LIBERE: Cat vor sta romanii acasa de Craciun si Revelion

Articol de Madalina Irimia
Minivacanta de 1 decembrie constituie astfel o predeschidere a sezonului, dand tonul vacantelor de sarbatori si de iarna. In aceasta saptamana, salariatii au cinci zile libere, insa lucrurile se schimba de sarbatori, cand numarul de libere se diminueaza.

Guvernul a adoptat, miercuri in sedinta, o Hotarare prin care ziua de 2 decembrie va fi zi libera pentru salariatii din sectorul public. Bugetarii vor avea cinci zile libere consecutive, de pe 30 noiembrie, de Sfantul Andrei, pana duminica, 4 decembrie. Potrivit hotararii Executivului, liberul din 2 decembrie va fi recuperat pe 17 decembrie, in ultima sambata dinaintea Sarbatorilor. De Craciun si Revelion, romanii vor avea insa doar cate o zi libera.

Anul viitor, va fi libera si ziua de 24 ianuarie, legea in acest sens fiind publicata in Monitorul Oficial din 13 octombrie 2016. De asemenea, proiectul de lege prin care data de 1 iunie, Ziua Copilului a fost stabilita zi libera nelucratoare a fost adoptata de Parlament.

Codul muncii prevede ca anumiti salariati sunt nevoiti sa se prezinte la munca inclusiv in zilele de sarbatoare legala. Acestia trebuie sa beneficieze, conform legii, de compensatii.

Unitatile sanitare si cele de alimentatie publica isi mentin activitatea in aceste zile, in baza unor programe de lucru stabilite de Executiv. „Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie”, se precizeaza in actul normativ.

Totodata, nu se acorda timp liber nici in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. In aceste situatii, angajatilor trebuie sa li se asigure, in urmatoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzator. Daca acest lucru nu este posibil din motive justificate, salariatii trebuie sa primeasca un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Angajatorii care nu asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau care nu acorda sporul salarial mentionat risca sa primeasca amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (iCCJ) a stabilit ca, in cazul angajatorilor care se ocupa, in centrele comerciale, cu comercializarea cu amanuntul a produselor nealimentare, chemarea la munca a salariatilor in zilele de sarbatoare legala este posibila doar cu acordarea compensatiilor impuse de lege.

ZILE LIBERE pana la sfarsitul anului 2016:

– Sfantul Andrei (miercuri, 30 noiembrie)

– Ziua Nationala a Romaniei (joi, 1 decembrie)

- 2 decembrie (se recupereaza)

– Craciunul sau Nasterea Domnului (duminica si luni, 25 si 26 decembrie)

Anul viitor, romanii au 14 zile de sarbatoare, nelucratoare. Doar 11 insa pica in timpul saptamanii.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii