ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-12-2014, ora 11:39

ZILE LIBERE 2015: S-au stabilit sarbatorile legale pentru anul viitor

Articol de Madalina Irimia
Calendar zile libere 2015 - De anul viitor, vor fi mai multe zile libere stabilite drept sarbatori legale, insa din 12 zile libere declarate prin lege, doar opt pica in cursul saptamani.

In 2015, numarul zilelor libere urca la 12. Astfel, se va acorda o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului, iar familiile cu trei sau mai multi copii vor avea doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, in functie de decizia angajatorului. De asemenea, de anul viitor, va mai fi zi libera de 10 mai – Ziua Independentei, de Ziua Inaltarii Domnului, marcata la 40 de zile dupa Pasti, dar si de prima zi de scoala. Daca vor fi aprobate proiecte de lege, romanii ar mai putea avea liber pe 24 ianuarie, data la care se sarbatoreste Unirea Principatelor Romane din 1959 sau „Mica Unire”, scrie alba24.ro.

Sarbatorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie- Sfantul Apostol Andrei, 1 Decembrie, doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Angajatii care nu au liber de sarbatorile legale – unii salariati din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetara in care trebuie asigurata permanenta – au drept de compensare cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

CALENDAR ZILE LIBERE 2015:

Anul Nou: 1 ianuarie – joi, 2 ianuarie – vineri
Pastele: 12 aprilie – duminica, 13 aprilie – luni
Ziua Internationala a Muncii: 1 mai – vineri
Rusaliile: 31 mai – duminica, 1 iunie – luni
Adormirea Maicii Domnului: 15 august – sambata
Sfantul Andrei: 30 noiembrie – luni
Ziua Nationala a Romaniei: 1 Decembrie – marti
Craciunul: 25 decembrie – vineri, 26 decembrie – sambata

La capitolul mini-vacante, in acest an, ultimele zile libere acordate angajatilor de stat sunt in luna decembrie. Data de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, va pica intr-o zi de luni, astfel ca pe langa liberul pe care il primesc de la angajatori, romanii se bucura din nou de un weekend prelungit.Iar la mijlocul lunii vine o binemeritata minivacanta cu ocazia sarbatorilor de Craciun. Prima zi de Craciun va cadea intr-o zi de joi, iar a doua zi, vineri. Pe scurt angajatii au patru zile de relaxare de sarbatorile de iarna cu zilele de weekend.

Calendar zile libere 2015 - Fata de anii 2012 si 2013, cand angajatii au avut numai 8 zile libere legale care au fost in timpul saptamanii, in 2014 situatia este putin mai buna, cu o zi plus, respectiv 9 zile libere.

ZILE LIBERE: Ce se intampla in alte tari europene

Romania se afla anul acesta printre tarile cu cele mai putine sarbatori declarate zile libere prin lege, doar 9, in timp ce angajatii spanioli si greci au printre cele mai multe zile libere la nivelul Europei, 14, respectiv, 12, arata studiul Worldwide Benefit and Employment care a luat in considerare 64 de tari. in 2015, romanii vor avea parte de un numar si mai mic de zile libere legale care pica in timpul saptamanii. Studiul Worldwide Benefit and Employment , realizat de firma de consultanta internationala Mercer Marsh Benefits, ofera o privire de ansamblu asupra practicilor de beneficii obligatorii si facultative, reglementarilor legale si conditiilor de angajare in peste 64 de tari.

Studiul a luat in calcul numarul zilelor legale din timpul saptamanii, daca nu se specifica altfel. Astfel, Romania se afla anul acesta pe ultimul loc in Europa de Est in ceea ce priveste numarul de zile libere legale (9), iar anul viitor doar 8 zile din cele 12 specificate in Codul Muncii vor fi in timpul saptamanii, restul de 4 fiind zile de weekend. Legislatia romana prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor publice sau religioase, respectiv cate doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii