ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-10-2016, ora 10:31

Vlad Voiculescu: „Vom avea un acces mai bun la medicamente decat pana acum”

Articol de Cristian Amariei
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat joi ca romanii vor avea ''un acces mai bun'' la medicamente prin adoptarea de catre Guvern a hotararii care reglementeaza noua metodologie de stabilire a preturilor maximale in cazul acestora.

"Cred ca aceasta imbunatatire a politicii medicamentului este bine-venita. Sunt sigur ca in forma actuala HG aduce ceva atat pentru medicamentele esentiale, cat si pentru medicamentele inovative, fie ca vorbim despre vaccinuri, fie ca vorbim despre medicamentele iesite de sub patent, unde scaderea nu va fi brusca, ci treptata. (...) Cred ca aduce o imbunatatire semnificativa si cred ca vom avea un acces mai bun la medicamente decat pana acum. Despre o garantie ca niciun medicament nu va mai disparea vreodata nu cred ca poate fi vorba. (...) Cred ca prin aceasta hotarare de Guvern, care reglementeaza o noua metodologie de stabilire a preturilor maximale pentru medicamentele de uz uman, probabilitatea ca medicamentele sa fie disponibile in primul rand si apoi sa fie disponibile la un pret accesibil — este semnificativ mai mare comparativ cu vechea politica de preturi", a afirmat Voiculescu, la o dezbatere pe sanatate.

Potrivit acestuia, HG aduce ca noutate introducerea listei de medicamente esentiale, in care sunt introduse produse de sange si plasma umana, dar si vaccinurile.

"Vaccinul antipneumococic a avut probleme in achizitionare tocmai din cauza politicii de preturi. De aceea cred ca definirea acestei categorii de medicamente esentiale este un pas important si ar putea sa ne ajute sa avem aceste medicamente disponibile acum si pe viitor. (...) in acest moment, vaccinul hexavalent ar trebui sa fie la fiecare medic de familie. Vaccinul antipneumococic a fost distribuit in urma cu cateva zile. De asemenea, este o chestiune de zile pentru a ajunge la toata lumea. Nu cred ca in acest moment avem o problema semnificativa cu disponibilitatea vaccinurilor", a spus demnitarul.

In opinia sa, in general, ''o politica a medicamentului nu este altceva decat un compromis''.

''Pretul poate sa faca doua lucruri: poate sa creasca sau poata sa scada. Realitatea este ca preturile la medicamente scad, se erodeaza in general, in toata lumea, nu numai la noi. Suntem de acord ca aceasta politica a medicamentului poate fi imbunatatita si poate fi imbunatatita permanent in functie de cum se misca piata si daca medicamentele sunt disponibile pe piata, acesta este obiectivul ultimativ. Cred ca ar trebuie sa ne raportam si la punctul de unde am plecat", a mai afirmat reprezentantul MS.

Potrivit acestuia, taxa clawback reprezinta o masura de baza pentru protectia bugetului. "Clawback-ul poate fi atins intr-o schimbare majora a politicii medicamentului din Romania. Clawback-ul nu poate fi atins cu doua luni inainte de alegeri", a sustinut Voiculescu.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii