A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714135877.7668.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Vlad Voiculescu: „Peste 43.000 de specialisti in sanatate au cerut acte pentru a emigra din 2007 pana in prezent”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
06-12-2016, ora 09:37

Vlad Voiculescu: „Peste 43.000 de specialisti in sanatate au cerut acte pentru a emigra din 2007 pana in prezent”

Articol de Madalina Irimia
Peste 43.000 de specialisti din sanatate au solicitat ministerului de resort, din 2007 pana in prezent, documentele necesare pentru a emigra, a anuntat, luni, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, la Palatul Victoria, cu prilejul lansarii Strategiei Nationale pentru Resurse Umane in Sanatate.

"Romania se confrunta de cativa ani buni cu o criza severa a resurselor umane in sanatate si stim ca nivelul scazut al veniturilor, conditiile proaste de munca si lipsa echipamentelor, posibilitatile reduse de dezvoltare profesionala sunt doar cativa dintre factorii care au condus in timp la aceasta criza. Ca rezultat, peste 43.000 de specialisti au solicitat din 2007 pana astazi Ministerului Sanatatii documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar daca nu toti au plecat, aceste cifre in sine sunt de natura sa ne ingrijoreze', a afirmat Voiculescu.

El a adaugat ca spitalele se confrunta cu un deficit major de personal si ca localitati intregi nu au medic de familie, media numarului de medici si asistenti medicali din Romania fiind mult sub media europeana.

Formarea unui medic costa statul roman 81.000 de lei, pe 6 ani de studiu, fara rezidentiat

"Cu toate acestea, Romania pregateste anual mii de absolventi ai invatamantului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la MS, ne arata cat costa pregatirea unui absolvent roman de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei si aceasta suma nu ia in calcul rezidentiatul, care implica de asemenea la randul sau sume foarte mari", a mai spus Voiculescu.

El a adaugat ca un calcul efectuat pentru cei peste 43.000 de specialisti din domeniul medical pe care Romania i-a pierdut in perioada 2007—2016 este de peste 3,5 miliarde de lei.

"Incapacitatea statului roman de a motiva absolventii sa practice in Romania face ca aceste cheltuieli sa fie nu o investitie, ci o pierdere, o pierdere irecuperabila", a mai spus ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

Acesta a spus ca, in prezent, ministerul pe care il conduce are elaborat un plan multianual pentru dezvoltarea strategica a resurselor umane 2017-2020, un plan care are ca scop sa ofere o dezvoltare strategica pe patru domenii mari: guvernanta, formare, gestionare si motivare.

Potrivit lui Voiculescu, imbunatatirea guvernantei se refera la consolidarea capacitatii ministerului de a gestiona resursa umana, ajustarea cadrului legislativ, dar si colaborarea cu autoritatile publice locale si implementarea politicilor OMS. Ajustarea formarii personalului medical vizeaza, conform ministrului, "necesitatea preluarii abordarilor centrate pe competente si pe mixt de aptitudini".

Strategia mai prevede imbunatatirea si simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical, imbunatatirea mediului de munca a personalului medical, precum si crearea si implementarea unui mecanism eficient de planificare a resursei umane in sanatate.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii