A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714071358.6769.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Veste buna pentru unii dintre romanii cu credite in franci elvetieni
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-03-2015, ora 11:51

Veste buna pentru unii dintre romanii cu credite in franci elvetieni

Articol de Cristian Amariei
Clientii care si-au platit ratele la Volksbank inainte ca banca sa decida inghetarea cursului leu/franc, masura menita sa-i sprijine pe datornicii afectati de aprecierea puternica a acestei monede la inceputul anului, au primit inapoi diferenta de curs.

Astfel, cei care si-au achitat datoria la banca dupa aprecierea francului, dar inainte de data de 20 ianuarie, cand banca a decis inghetarea cursului la referinta BNR de la finele anului trecut, au primit inapoi diferenta dintre cursul la care au schimbat francii si cel de pe 31 decembrie 2014, a precizat Bogdan Neacsu, vicepresedinte Volksbank, la o conferinta de specialitate organizata de Finmedia.

Neacsu spune ca la banca pe care o reprezinta nu s-au inregistrat probleme cu returnarea creditelor in franci elvetieni dupa noul val de apreciere a monedei, generat de decizia bancii centrale din Elvetia de a ridica plafonul mnim de 1,2 franci/euro.

"Deocamdata nu am cazuri de genul acesta. Pentru ei situatia este oarecum neschimbata fata de 31 decembrie", a precizat el, adaugand ca "ne-a interesat sa vedem cum s-a calmat piata. Nu mai vad deviatii de curs cu doua cifre, dar vad fluctuatii de curs destul de mari".

Pe 19 ianuarie, Volksbank a decis sa inghete cursul leu/franc pentru o perioada de trei luni, pana pe 17 aprilie. Banca a ales referinta din 31 decembrie 2014, respectiv 3,8035 lei/franc. Masura a fost destinata in mod exclusiv platii a trei rate lunare si a oricaror sume restante.

Referinta oficiala anuntata in acea zi de BNR pentru francul elevetian a fost cu 19,5% peste valoarea inregistrata cu o zi inaninte ca banca centrala a Elvetiei sa renunte la la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternica a monedei elvetiene.

Volksbank a vandut in 2014 credite neperformante in valoarea de 490 de milioane de echivalent euro, fiind vorba in mare parte de credite in franci elvetieni. Rata de neperformante a scazut astfel de la 24% la 7-8%, a mai precizat Neacsu.

Volksbank Romania va fi preluata de Banca Transilvania, cele doua institutii de credit urmand sa actioneze ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii