ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
04-08-2015, ora 15:03

Vasile Blaga cere TVA de 21% de la 1 ianuarie 2016. Ce alte conditii pune PNL pentru a vota Codul Fiscal

Articol de Cristian Amariei
Co-presedintele PNL, Vasile Blaga, propune scaderea TVA in doua etape, de la 1 ianuarie 2016 cota urmand sa fie redusa la 21% si nu la 19% asa cum s-a votat prima data in Parlament Codul Fiscal.

PNL a propus o serie de consultari cu celelalte partide parlamentare, dar si cu BNR si Guvernul pe marginea adoptarii Codului Fiscal in Parlament, dupa ce acesta a fost trimis la reexaminare de presedintele Klaus Iohannis. Blaga a acuzat guvernul Ponta ca in momentul votarii Codului Fiscal in Parlament, PNL l-a crezut pe premier care anunta marirea cadrului de colectare la 38% si reducerea evaziunii fiscal cu 14%. Aceasta este prima pozitie exprimata de liberali privind posibilitatea temporizarii adoptarii Codului Fiscal si scaderea TVA in trepte.

Desi au votat Codul Fiscal in Parlament, liberalii nu au precizat clar care va fi pozitia lor in momentul discutarii cererii de reexaminare, venita din partea presedintelui Klaus Iohannis. in prima faza, co-presedintii PNL au incercat sa evite un raspuns clar, prin anuntarea unei echipe de negociere care sa discute cu PSD, BNR si Guvern sustenabilitatea introducerii masurilor din Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2016.

Intrebat de gandul care este solutia propusa de PNL, co-presedintele Vasile Blaga a avansat varianta aplicarii Codului Fiscal in doua etape, astfel de la 1 ianuarie 2016 TVA-ul sa scada la 21%, iar peste sase luni sa fie scazut la 19%.

”Noi vrem analize clare. Negociem cu Guvernul si Banca Nationala. Sa discutam sustenabilitatea lui, sa discutam clar cat se sustine, pana unde”, a declarat Vasile Blaga.

El a precizat ca in momentul votarii Codului Fiscal de PNL, premierul s-a angajat sa fie marit cadrul de colectare la 38% si reducerea evaziunii fiscale cu 14%. ”Noi am discutat in urmatoarea cheie, PNL nu a spus nici macar o secunda ca nu votam acest Cod, au fost cateva argumente si cateva semne de intrebare pe care sper ca noul studiu de impact de la guvern le va spulbera”, a spus Alina Gorghiu, care a anuntat si ea ca Guvernul a vorbit despre un grad de colectare de 38%.

Co-presedinta PNL a sustinut ca toate partidele, Guvernul, BNR si Consiliul Fiscal trebuie sa se aseze la masa negocierilor pentru a discuta cifrele. Noul lider al PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului de Finante sa realizeze o noua analiza privind impactul introducerii noului Cod Fiscal, cu care sa mearga sa convinga reprezentantii BNR.

Guvernatorul Mugur Isarescu a sustinut ca prevederile noului Cod Fiscal sunt inaplicabile, in mesajele venite dinspre BNR vorbindu-se des despre o temporizare in introducerea masurilor de relaxare fiscala.

Premierul Victor Ponta a criticat insa atitudinea PNL, care a votat Codul Fiscal in Parlament, iar dupa ce presedintele Klaus Iohannis a trimis cererea de reexaminare in Parlament, a inceput sa ceara consultari pe marginea acestuia.

Ponta a declarat ca nimeni nu a criticat Codul Fiscal inaintea de adoptarea acestuia, dar ca ulterior ”unii s-au razgandit”.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii