ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-06-2016, ora 10:44

Unul dintre cele mai mari mistere din Univers, in sfarsit descifrat

Articol de Madalina Irimia
Fizicienii americani sustin ca este posibil sa fi descoperit, din greseala, materie intunecata.

Conform unei noi ipoteze, materia neagra ar fi de fapt gauri negre care inconjoaragalaxiile si care se intind sub forma de filamente in intreg spatiul intergalactic. Fizicienii de la Universitatea John Hopkins (Baltimore, SUA) sustin ca teoria pe care au emis-o se bazeaza pe faptul ca gaurile negre detectate cu ajutorul sistemului LIGO au exact masele necesare pentru a fi obiectele cosmice ce ar ajuta la explicarea materiei intunecate.

,,Nu sustinem ca aceste gauri negre sunt, de fapt, materie intunecata. Nu avem incredere ca acest lucru ar fi adevarat. Este doar un argument plauzibil", sustine cercetatorul Marc Kamionkowski, unul dintre autorii teoriei.

In luna septembrie a anului trecut, telescoapele LIGO au detectat doua gauri negre (cu mase de 30 de ori mai mari fata de cea a Soarelui) fuzionand intr-un obiect cosmic avand o masa de aproximativ 60 de ori mai mare fata de cea a astrului solar. In mod normal, gaurile negre se formeaza din stele masive ce nu au mase mai mari de 15 ori fata de cea a Soarelui. Prin urmare, obiectele detectate de la nivelul Observatorului Interferometru Laser de Unde Gravitationale s-ar fi putut forma din stele cu dimensiuni mari, asemanatoare celor mai vechi corpuri ceresti descoperite pana acum.

De asemenea, cercetatorii din Baltimore au realizat o serie de simulari numerice. Experimentele au relevat faptul ca obiectele studiate s-ar putea gasi intr-un numar foarte mare.

,,Daca ai observat evenimente in care au fost implicate obiecte cu mase de 30 de ori mai mare fata de cea a Soarelui, atunci trebuie sa oferi o explicatie. Descoperirea undelor gravitationale ar putea avea legatura cu materia neagra. Exista un potential imens", a adaugat Marc Kamionkowski.

Pentru a fi considerata valabila, ipoteza formulata de oamenii de stiinta americani trebuie mai intai demonstrata si verificata. Daca, intr-adevar, teoria se va dovedi a fi valida, ea ar putea fi folosita pentru a solutiona unul dintre cele mai mari mistere din astronomie: dovedirea existentei materiei intunecate.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii