A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1726885461.3824.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Un roman are un depozit de 1.000 de lei la banca. Ce surpriza va avea peste un an
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
22-04-2016, ora 10:41

Un roman are un depozit de 1.000 de lei la banca. Ce surpriza va avea peste un an

Articol de Cristian Amariei
Castigul real obtinut de un deponent pentru un depozit de 1.000 de lei pe 12 luni este pozitiv la cinci banci si negativ la 18 banci, rezulta din analiza efectuata de finzoom.ro asupra a 23 de banci din sistemul bancar romanesc.

Finzoom.ro a analizat dobanda anuala efectiva (DAE) pentru depozite si conturi de economii la 23 dintre bancile care activeaza in Romania si doar la cinci dintre acestea cetateanul care economiseste se alege si cu vreun castig chiar daca oficialii bancari afirma ca in Romania nu exista dobanzi negative la depozite. Astfel, conform datelor furnizate exista banci la care deponentul poate pierde la un depozit de 1.000 de lei, pe un an de zile chiar si peste 50 de lei.

DAE include, pe langa dobanda anuala, si impozitul de 16% retinut pentru dobanda, dar si unele dintre comisioanele percepute de banci.

Un alt paradox scos la iveala de autorii analizei este ca nu bancile care au cele mai mari dobanzi nominale au si cea mai buna DAE, adica cel mai mare castig real pentru deponent. Astfel la TBI Bank si Idea Bank, care au dobanzile nominale cele mai ridicate, respectiv 2,15% pe an, castigurile reale sunt negative. La scadenta, dupa trecere a 12 luni, deponentul pierde in aceste cazuri peste 18 lei.

Aceasta situatie este posibila din cauza comisioanelor bancare care duc la o scadere drastica a castigului din dobanda la care se aduaga si impozitul de 16%. Cele mai nocive sunt comisioane sunt cel de deschidere de cont, cel de administrare, cel de inchidere sau de retragere numerar la scadenta de la ghiseu. Acest ultim comision creste si mai mult daca suma depusa este retrasa inainte de termen si se pierde si dobanda. Comisionul de retragere a banilor la scadenta de la ghiseu este folosit de 8 dintre cele mai mari banci din Romania, cel mai mare fiind cel al BCR care se ridica la 1%, dar minim15 lei.

Dobanda medie la depozitele in lei este acum de 0,93%. Cea mai mare, pentru un depozit de 1000 de lei, este dobanda de 2,15% de la Idea Bank si TBI Bank, iar cea mai mica de doar 0,65% este oferita de UniCredit Bank si Alpha Bank. In acest moment, cel mai mare castig obtinut de un deponent pentru un depozit de 1.000 de lei pe 12 luni este de 16,08 lei.

Potrivit analizei citate deponentii castiga la orice banca daca depun, pe un an de zile, sume mai marei de 7mii de lei sau 10 mii de euro ori 11 mii de dolari.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: banca, dobanda, depozit
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii