A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714143884.0418.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Un nou studiu rastoarna o teorie frecventa: jocurile video sunt benefice in dezvoltarea copilului
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-04-2016, ora 10:44

Un nou studiu rastoarna o teorie frecventa: jocurile video sunt benefice in dezvoltarea copilului

Articol de Cristian Amariei
Jocurile video au fost considerate vinovate pentru starile de apatie, deteriorarea acuitatii vizuale sau pentru ca ar crea dependenta, dar recent au fost constatate beneficiile in dezvoltarea abilitatilor copiilor precum orientarea spatiala, judecatile si rationamentele ori dezvoltarea memoriei.

Inca de la aparitia jocurilor video, acestea au fascinat intreaga populatie, indiferent de varsta. Au fost realizate nenumarate experimente si argumentate o serie de speculatii cu privire la utilitatea jocurilor video. Adevarul este ca jocurile video nu au fost un subiect placut, in stiinta, pana in anii recenti, cand studiile au reusit sa le atribuie o serie de calitati ajutatoare in dezvoltarea copiilor, relateaza CSID.
Conform unui studiu realizat in anul 2013, fiecare tip de joc video stimuleaza o serie de abilitati ale copilului, astfel, indiferent de genul jocului, toate au rol in dezvoltare. Jocurile de strategie sunt un foarte bun predictor al rezolvarii de probleme. Deoarece acestea prezinta o serie de probleme, ajuta la dezvoltarea abilitatii de a le rezolva atat din punct de vedere logico-matematic, cat si din perspectiva euristica, prin cerinta de a gasi solutii inovatoare. Tot la rezolvarea de probleme ajuta si jocurile care presupun impersonarea anumitor roluri din viata de zi cu zi. Copiilor li se prezinta o serie de situatii in care ei se pot afla in viitor, cerintele fiind de a realiza cat mai bine sarcinile aparute ca urmare a respectivelor situatii.

A fost demonstrat faptul ca jocurile video sunt si o buna modalitate de invatare a limbilor straine si dezvoltare a abilitatilor sociale, prin oportunitatea de a juca in mediul online impreuna cu coechipieri sau impotriva adversarilor din diferite colturi ale lumii.

Cresterea nivelului de creativitate a fost de asemenea corelata pozitiv cu jocurile video, insa nu si cu orice alta forma de tehnologie precum telefoanele mobile, televizorul sau tabletele. Jocurile video cu caracter violent au avut un impact si mai mare asupra dezvoltarii creativitatii la copii.

Jocurile video sunt un bun ajutator in luarea deciziilor. Dat fiind faptului ca majoritatea necesita un timp scurt de gandire si actiune, jucatorii tind sa dobandeasca rapid abilitatea de a lua decizii cat mai prompt. Prin exercitarea regulata a acestor decizii, copiii isi dezvolta si rationamentul, ele devenind din ce in ce mai logice si mai corecte, potrivit CSID.

Un studiu realizat in Boston a concluzionat faptul ca jocurile video sunt un bun ajutor si pentru chirurgi. Astfel, urmarind participantii de cand erau mici, pana la maturitate, s-a concluzionat faptul ca cei care s-au jucat in perioada copilariei mai mult au dobandit la maturitate abilitati chirurgicale mai bune, fiind astfel mai precisi dar si mai rapizi si eficienti in munca lor.

De asemenea, datorita sarcinilor multiple oferite jucatorului spre a fi rezolvate, jocurile video dezvolta abilitatea de coordonare si orientare spatiala, precum si atentia distributiva, ca urmare a multiplelor „probleme” care se intampla simultan si trebuie rezolvate.

Exista desigur, in continuare, foarte multi sceptici cu privire la utilitatea jocurilor video, insa introducerea lor in sistemul educational creste din ce in ce mai mult pe masura ce studiile confirma beneficiile acestora. Este de preferat, cu toate acestea, ca timpul de expunere la jocurile video sa fie limitat, deoarece expunerea indelungata poate crea probleme pe termen lung (de vedere sau ale coloanei vertebrale).

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii