ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-08-2014, ora 18:40

Ucraina cere UE ajutor militar de anvergura in urma ”INVAZIEI RUSE”

Articol de Cristian Amariei

Ucraina a afirmat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile. Ucraina a cerut Uniunii Europene sa ii acorde un "ajutor militar de anvergura" in urma unei "invazii ruse nedisimulate", conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev. Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat insa ca nu exista soldati rusi in Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizatiei la Viena.

"Facem apel la o sesiune extraordinara a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (...). Ajunge cu coniventa si calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie sa se materializeze prin sanctiuni semnificative si un ajutor militar si tehnic de anvergura", a declarat Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE.

"Mult peste o mie de soldati rusi lupta in prezent in Ucraina. Ei ii sustin pe separatisti, lupta alaturi de ei impotriva fortelor armate ucrainene”, a afirmat oficialul NATO, precizand ca se bazeaza pe "o estimare foarte prudenta".

Kievul a afirmat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile.

"Incepand de luni, am asistat la noi incursiuni in apropiere de Novoazovsk", ceea ce creeaza un "nou front pentru fortele ucrainene" si le pune "intr-o situatie teribila", a precizat oficialul NATO.

El a adaugat ca, "de la jumatatea lui august, fortele ruse sunt angajate activ in lupte". El a estimat de asemenea la aproximativ 20.000 numarul soldatilor desfasurati de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.

Oficialul a apreciat ca aceasta "escaladare semnificativa a operatiunilor militare ruse" este "direct legata de succesul operatiunilor militare ucrainene" impotriva separatistilor.

Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat insa ca nu exista soldati rusi in Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizatiei la Viena.

"Nu exista decat o unitate" de aproximativ zece "soldati rusi care au traversat frontiera fara intentie in urma cu doua zile", a continuat diplomatul, facand referire la militarii a caror arestare a fost anuntata de Kiev marti.

"Suntem extrem de preocupati de ultimele evolutii, in special de informatiile din teren", a declarat intr-o conferinta de presa Maja Kocijancic, purtatoarea de cuvant a serviciului diplomatic al UE, in conditiile in care Kievul a afirmat ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk.

"Reafirmam necesitatea urgenta a unei solutii politice la aceasta criza", a precizat ea, dand asigurari ca UE urmareste "indeaproape ceea ce se intampla pe teren".

Purtatoarea de cuvant a amintit ca sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a avut marti, la Minsk, o serie de intalniri, in special cu presedintele rus, Vladimir Putin.

"Ieri, soldatii rusi au preluat controlul asupra orasului Novoazovsk", situat pe litoralul Marii Azov, cu 11.000 de locuitori, a anuntat Consiliul ucrainean de securitate si aparare pe Twitter, adaugand ca mai multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite.Ucraina a acuzat in repetate randuri trupele ruse ca actioneaza pe teritoriul sau pentru a-i sustine pe separatistii prorusi in fata fortelor ucrainene. Moscova a respins intotdeauna aceste acuzatii, insa NATO si Polonia sustin ca au dovezi in acest sens.

Aceste acuzatii au fost relansate saptamana aceasta, dupa ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anuntat arestarea a zece parasutisti rusi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera ruseasca.

O sursa de la Ministerul rus al Apararii a dat asigurari, pentru agentii rusesti de presa, ca aceste trupe au trecut frontiera "in mod accidental".

"Am luat decizia de a anula vizita de lucru in Turcia in fata deteriorarii rapide a situatiei in regiunea Donetk, in special la Amvrosiivka si Starobeseve, din cauza intruziunii trupelor ruse", a anuntat presedintele.

El a adaugat ca a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului National de Securitate si Aparare, pentru a elabora un plan de actiune.

"Presedintele trebuie sa ramana astazi in Ucraina", a subliniat el.

Porosenko ar fi trebuit sa asiste joi, in Turcia, la investitura presedintelui Recep Tayyip Erdogan, ocazie cu care urma sa aiba sapte intalniri bilaterale.

Sursa: mediafax.ro

Foto: romaniatv.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii