ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-07-2016, ora 09:50

Turcia suspenda drepturile omului prevazute in Conventia Europeana: Si Franta a facut la fel

Articol de Madalina Irimia
Turcia, prin vocea vicepremierului Numan Kurtulmus, a anuntat ca va suspenda temporar Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Kurtulmus a precizat ca masura vine in contextul in care in Turcia a fost declarata starea de urgenta pentru trei luni, in urma tentativei de lovitura de stat, scrie Daily Mail, care citeaza AFP.

Potrivit oficialului turc, tara sa "va urma exemplul Frantei", care a declarat stare de urgenta dupa atentatele teroriste de la Paris, din noiembrie anul trecut, masura care este in vigoare si acum.

"Si Franta a proclamat starea de urgenta. Si a suspendat Conventia in baza articolului 15", a spus Numan Kurtulmus, care este si purtator de cuvant al Guvernului.

"O decretare a starii de urgenta nu contravine Conventiei Europene pentru Drepturile Omului", a adaugat el, precizand ca anuntul oficial va fi facut printr-un comunicat.

Kurtulmus a dat asigurari ca libertatile fundamentale ale oamenilor nu vor fi afectate.

"In caz de razboi sau de alt pericol public ce ameninta viata natiunii, orice parte contractanta poate lua masuri care o deroga de la obligatiile prevazute de prezenta Conventie, in masura stricta in care situatia o impune si cu conditia ca aceste masuri sa nu fie in contradictie cu alte obligatii care decurg din dreptul international", se arata in art. 15 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Ministrul Justitiei a spus ca starea de urgenta a fost instaurata pentru a preveni o posibila noua tentativa de lovitura de stat militara, iar cetatenii nu vor simti nicio schimbare in viata lor. Starea de urgenta nu va avea un impact negativ asupra economiei sau investitiilor, mai crede oficialul turc.

Pana in prezent, in jur de 60.000 de militari, politisti, judecatori, functionari publici si profesori au fost suspendati, retinuti sau sunt investigati in Turcia dupa lovitura de stat militara esuata de saptamana trecuta.

Tentativa de lovitura de stat care a avut loc in Turcia in noaptea de vineri spre sambata s-a soldat cu 290 de morti.

Presedintele Erdogan a instituit miercuri starea de urgenta pentru 3 luni.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii