ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-07-2016, ora 12:14

Trump sustine ca SUA vor abandona protectia automata a aliatilor NATO

Articol de Cristian Amariei
Donald Trump, recent desemnat drept candidatul republican la alegerile prezidentiale din SUA, conditioneaza apararea aliatilor NATO de contributia acestora la Alianta, informeaza cotidianul The New York Times.

In cadrul unui amplu interviu privind politica externa, Donald Trump a reiterat ca va forta aliatii sa-si asume costurile de aparare, pe care Statele Unite le-au suportat timp de zeci de ani, va anula acele tratate de lunga durata pe care le considera ca fiind nefavorabile si va redefini ce inseamna sa fii un partener al Statelor Unite.

Trump a pus sub semnul intrebarii garantiile de securitate care le ofera membrilor NATO asigurarea ca fortele armate ale Statelor Unite le vor sprijini in mod automat in cazul unui atac.

El a mai precizat ca restul lumii va invata sa se adapteze la noua abordare. ”As prefera sa pot sa continui” acordurile existente, a mai adigat Trump, dar numai daca aliatii nu vor mai profita de ceea ce el considera ca a fost o perioada de generozitate a Americii care acum ca nu mai este sustenabila.

Intrebat fiind despre activitatile amenintatoare ale Rusiei, care ingrijoreaza micile state baltice, candidatul republican spus ca in cazul unui atac al Rusiei, vom decide daca sa venim in ajutorul lor numai dupa ce ne-am asigurat ca aceste tari "si-au indeplinit obligatiile fata de noi."

"In cazul in care acestea isi indeplinesc obligatiile fata de noi, atunci raspunsul este da," a completat Trump.

El a recunoscut ca abordarea sa de politici externa, in relatia cu aliatii si adversarii SUA, este radical diferita de ceea ce a promovat traditional Partidului Republican. De la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cadidatii republicani au avut o aboradre internationalista, in viziunea lor america fiind garantul international al pacii, ”natiunea indispensabila”.

Trump a reluat afirmatia conform careia SUA isi vor retrage trupele desfasurate in lume, deoarece americanii ”cheltuiesc o avere pe armata si pierd 800 de miliarde de dolari”, a spus el cu referire la pierderile comerciale ale SUA.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: donald trump, sua, nato
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii