A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713476092.582.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Traditii in Joia Mare: Denia celor 12 Evanghelii si vopsitul oualor rosii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-04-2014, ora 06:09

Traditii in Joia Mare: Denia celor 12 Evanghelii si vopsitul oualor rosii

Articol de Madalina Irimia

In ultima saptamana a Postului Pastilor, numita Saptamana Patimilor (Saptamana Mare), crestinii se pregatesc sa intampine marea sarbatoare a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos.

In Joia Mare se savarseste slujba Deniei celor 12 Evanghelii, care evidentiaza momentele dramatice legate de Patimile si Jertfa lui Hristos, scrie Agerpres.

Aceasta Denie din Joia Patimilor, cu o semnificatie aparte si o structura speciala, recapituleaza si actualizeaza in constiinta credinciosilor istoria mantuirii, incepand cu Cina cea de Taina si continuand cu prinderea Mantuitorului in gradina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana si Caiafa, condamnarea de catre Sinedriu, judecarea de catre Pilat, batjocorirea, rastignirea si moartea, incheind cu punerea in mormant.

De joi si pana sambata nu mai bat clopotele, pentru a marca inceputul chinurilor Mantuitorului. Tot joi, conform traditiei, se vopsesc ouale in rosu, culoarea sangelui lui Isus.

Se spune ca in Joia Mare, numita si Joia Neagra, Maria Magdalena a pus un cos de oua la picioarele Crucii Mantuitorului, iar sangele a inrosit ouale.

O alta legenda povesteste ca o precupeata care vindea oua n-a crezut ca Iisus a inviat si a spus ca va crede atunci cand ouale se vor inrosi, ceea ce se spune ca s-a intamplat imediat. Femeile trebuie sa vopseasca ouale in aceasta zi, existand credinta ca ele nu se vor strica pe parcursul anului.

In credinta populara, femeile trebuie sa termine de tors canepa in aceasta zi. Tot azi, in unele sate, localnicii impletesc cununi pentru fiecare membru al familiei, pe care le arunca pe acoperisul caselor. Persoana a carei cununa se va vesteji si va cadea prima se spune ca va muri in decursul anului.

Sursa: rtv.net

Foto: crestinortodox.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii