ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-04-2012, ora 07:22

Top cinci alimente care iti asigura buna dispozitie

Articol de Madalina Irimia

Carnea de curcan, laptele, bananele, nucile si ouale sunt cateva dintre alimentele care reusesc sa ne binedispuna. „Secretul” vine de la triptofan, o substanta continuta de aceste alimente. Triptofanul, aminoacidul responsabil cu starea de bine, nu poate fi sintetizat de catre organism in mod natural, motiv pentru care el trebuie asimilat din mancare, informeaza ivillage.com.

Specialistii spun ca alimentele pot influenta compozitia chimica din creier si dispozitia, astfel incat, dupa ce consumam anumite mancaruri, se instaleaza o stare de bine. „Carnea de curcan amelioreaza dispozitia, deoarece contine mult triptofan – un precursor al serotoninei – care ofera o stare de bine si scade apetitul”, sustine dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist.

Laptele este considerat de catre nutritionisti singurul aliment complet, deoarece contine toate cele trei categorii principale de substante nutritive – proteine, glucide si lipide, alaturi de vitamine (A, D, E, B) si minerale, precum calciu, fosfor, zinc si fier. Laptele este bogat in triptofan, un aminoacid necesar pentru producerea serotoninei, antidepresivul natural al creierului. Asadar, un nivel scazut de triptofan coincide cu unul la fel de scazut de serotonina. Pentru ca organismul nostru nu-l poate sintetiza, trebuie sa ii furnizam triptofanul din alimente bogate in aceasta substanta. „Branzeturile contin si ele triptofan, precursorul serotoninei, care ofera starea de bine la nivel central. In plus, triptofanul din branza se absoarbe mai bine decat cel din carne, deci regimul lactat nu da depresie si anxietate”, subliniaza medicul Bilic.

Bananele ne binedispun, datorita proteinelor. Acest fruct este sarac in sodiu, dar bogat in potasiu si magneziu, un alt element cunoscut pentru faptul ca ofera o stare de bine. In plus, „bananele trateaza ulcerul si constipatia, fiind usor de digerat”, spune medicul nutritionist.

Specialistii sunt de parere ca triptofanul joaca un rol important in procesul de crestere al copiilor, iar in cazul adultilor are un rol important in functionarea sistemului nervos, ajuta la mentinerea unei bunedispozitii si la reglarea somnului. Triptofanul este unul dintre cei zece aminoacizi esentiali pe care ii foloseste organismul uman pentru a sintetiza proteinele. Surse importante de triptofan mai sunt si pestele, dovleacul sau branza de vaci. Soia, fasolea si mazarea sunt si ele bogate in aminoacidul responsabil cu starea de bine.

La categoria peste, somonul si tonul sunt sursele cele mai reprezentative. Somonul ne furnizeaza cantitati importante de triptofan, vitamina D, seleniu, vitaminele B3, B6 si B12, fosfor, magneziu, proteine.

Pentru binele sistemului nervos, dovleacul furnizeaza triptofan. Acest aminoacid se transforma in serotonina la nivelul sistemului nervos. Serotonina are efect euforizant, combate stresul, fiind asociata cu starea de buna dispozitie. In acelasi timp, triptofanul din dovleac participa la prelucrarea de catre organism a vitaminei B3, necesara pentru functionarea sistemului nervos si prevenirea tulburarilor de memorie.

Sursa: gandul.info

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii