A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714062550.6332.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Top alimente distruse prin preparare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-10-2015, ora 16:12

Top alimente distruse prin preparare

Articol de Madalina Irimia
Sunt alimente de top, sunt alimente vitale, dar sunt atat de usor de distrus prin preparare incorecta! Facem un top 5 al alimentelor pe care le puteti transforma usor din sursa de nutrienti in sursa de toxine.

Uleiul

Este vital pentru toate metabolismele organismului uman! Asa ca nu trebuie sa il evitati in ciuda miturilor care sugereaza ca e nociv! Vorbim despre ulei, bogat in vitamina E, esentiala pentru sistemul imunitar. De asemenea, este bogat in acizi grasi nesaturati, adevarati protectori pentru sistemul cardio-vascular. Conteaza insa cantitatea! O lingura pe zi este doza maxima si ideala totodata! Din acest motiv, uleiul se foloseste pe post de condiment si nu de aliment de baza. A doua regula esentiala este sa fie presat la rece, indiferent de tip, pastrat in sticla inchisa la culoare (ca sa nu oxideze) si sa se consume crud, nu prajit. Orice inseamna tratament termic (prajire, ulei in supe, rantas, ulei peste macare preparata la cuptor) determina aparitia produsilor toxici, extrem de nocivi, cu potential cancerigen.

Pestele

Este un aliment ideal si, pe cate beneficii aduce, pe atat de usor poate fi compromis. Pestele se consuma proaspat, nu congelat. Pestele deja congelat si tinut mai mult de doua saptamani are deja grasimile nesaturate degradate (pentru grasimile nesaturate este atat de valoros in dieta). Prin congelare nu veti consuma asadar uleiuri de calitate, ci un balast, pentru ca s-au degradat in timpul inghetarii. si daca il preparati la cuptor, la temperaturi mai mari de 160 de grade Celsius, apar modificari la nivelul proteinelor, care fac ca acestea sa fie greu digerabile, greu absorbabile. Practic mancati degeaba acel peste.

Carnea rosie

Nu se prajeste, nu se prepara la gratar, nu se prepara la cuptor la temperaturi mai mari de 160 de grade Celsius. De ce nici gratarul nu e bun? Nu e buna de fapt expunerea la foc direct a carnii. In timpul pregatirii la gratar, fumul rezultat din combustibil, dar si prin arderea propriu-zisa a grasimii din carne degaja hidrocarburi policiclice aromatice. Sunt peste 100 de substante diferite care au efecte nocive pe termen scurt sau pe termen lung. Aceste hidrocarburi poliliciclice aromatice interfereaza cu activitatea de detoxifiere din ficat si, prin cumulare in timp, au efecte cancerigene. Exista dovezi stiintifice care atesta ca pot determina cancer de stomac, de ficat, colon sau vezica urinara. Legumele proaspete sau fierte reprezinta un mod de a le elimina din organism, prin antioxidantii pe care ii contin.

Fructele

Sunt perfecte cand le culegeti din pom si le consumati. Cateva soiuri rezista in mod natural peste iarna si sunt de asemenea ideale. Dar consumati fructul ca atare, cu tot cu coaja. Sucurile de fructe nu sunt o solutie zilnica si cu atat mai mult pe termen indelungat. Sucul unui fruct va ofera doar carbohidrati cu absorbtie imediata. E ca si cum ati bea apa cu zahar care va streseaza pancreasul inutil. Un suc de fructe preparat corect are in compozitie piure de fructe, cu tot cu coaja, si nu se consuma concentrat, ci diluat cu apa.

Mierea

Mierea se consuma cruda, neincalzita la mai mult de 40 de grade Celsius. si nu se foloseste in prajituri preparate termic. De fiecare data cand incalziti mierea, enzimele se distrug, ceea ce ii reduce foarte mult calitatile. in plus, creste cantitatea de HMF, adica hidroximetilfurfural, un compus organic ce apare in urma deshidratarii unor anumite tipuri de zaharuri. Efectul Maillard este cel care descrie efectele incalzirii zaharurilor si ale rumenirii. Reactia de rumenire se intalneste in multe dintre produse: painea alba, paine prajita, carnea fripta la gratar, whiskey, bere si cafea, dulciuri pe baza de faina alba. Cealalta reactie de transformare a zaharurilor la cald, caramelizarea, implica schimbarea simultana, ireversibila, a compozitiei chimice. In ambele cazuri, rumenire si caramelizare, se formeaza o substanta denumita hidroximetil-furfural, abreviat HMF, toxica pentru organismul uman.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii