ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-02-2015, ora 11:55

Top 5 alimente sanatoase in post

Articol de Madalina Irimia
Cu totii ne gandim la sarbatorile ce bat la usa, insa trebuie sa mai avem putina rabdare, mai ales cei care au ales sa tina acest post al Pastelui, din motive mai mult sau mai putin religioase.

Iata, deci, un top 5 al celor mai recomandate alimente din punct de vedere nutritional pe perioada postului de Paste:

1) oleaginoase crude (nuci, alune, fistic, caju, migdale)

Au cel mai mare continut de antioxidanti, deci te feresc de actiunea radicalilor liberi, si previn distrugerea celulara, detin importante resurse de fibre si vitamina E, ajutand la scaderea colesterolului si reglarea glicemiei din organism, dar si la pastrarea senzatiei de satietate pe o perioada mai mare de timp.

De asemenea, au mari cantitati de fier, zinc si magneziu, care previn instalarea anemiei, protejeaza sistemul imunitar si intarzie progresul bolilor neurologice degenerative.

2) cereale integrale adevarate (muesli) si seminte (in, susan, chia, germeni de grau, mei, canepa)

Cerealele sunt esentiale in aceasta perioada pentru ca sunt surse extraordinare de carbohidrati si fibre, atat solubile, cat si insolubile, care ajuta la scaderea colesterolului, prevenind astfel formarea cheagurilor de sange responsabile de aparitia infarctului si a accidentului vascular cerebral.

Deasemenea, fibrele din cereale sunt un remediu excelent impotriva contipatiei sau a digestiei lente si ofera nutrienti esentiali pentru mentinerea unui sistem nervos sanatos.

Semintele completeaza perfect acest regim alimentar pentru ca au un continut mare de vitamina E, ajuta la detoxifiere, se digera extrem de usor, contin o cantitate mare de proteine si sunt recomandate chiar si in tratamentul insomniilor.

3) leguminoase - mazare, fasole boabe, linte, naut, quinoa si verziturile

Sunt foarte indicate in aceasta perioada pentru ca sunt surse importante de vitamine, proteine, minerale si fibre, care nu trebuie sa lipseasca sub nicio forma din regimul alimentar.
Acestea sunt recomandate pentru scaderea in greutate deoarece, prin continutul bogat in fibre, ofera senzatia de satietate pe termen lung si mentin glicemia in limite normale pentru o lunga perioada de timp, ferindu-ne astfel de tentatiile dulci.

Legumele cu frunze verzi (verziturile) trebuie si ele incluse in regimul alimentar pentru ca sunt o sursa extraordinara de antioxidanti, care previn instalarea problemelor de vedere aparute pe fondul inaintarii in varsta, previn diabetul de tip 2 iar datorita continutului bogat de antioxidanti au excelente proprietati antiaging.

4) ciupercile - proteine vegetale foarte valoroase

Aceste legume sunt considerate cel mai sanatos substitut pentru consumul de carne, insa au avantajul de a fi mult mai usor de digerat.
Ciupercile pot fi gatite in multe feluri si sunt foarte gustoase, oferindu-ne in acelasi timp toate mineralele si vitaminele de care orgasnimul are nevoie (proteine, fier, acid folic, vitaminele A, B1, B2, C, D). in plus, ajuta la arderea mai rapida a grasimilor si pot preveni senzatia de epuizare, de oboseala fizica si intelectuala.

5) soia si derivatele - lapte de soia, iaurt de soia, branza tofu, germeni de soia, faina de soia, granulele / boabe de soia

Aceste alimente ajuta la reglarea nivelului de colesterol si protejarea sanatatii cardiovasculare, dat fiind ca mare parte din grasimile continute de soia sunt nesaturate.

Pentru cei cu intoleranta la lactoza, produsele din soia sunt ideale, pentru ca ofera toate beneficiile laptelui, fara a se expune riscului de intoleranta, manifestata prin balonare, crampe, diaree etc.

Si in soia exista un mare continut de fibre, care promoveaza o digestie sanatoasa, si proteine, care te ajuta sa treci mai usor peste perioada Pastelui, cand renunti la produsele din carne. Nu se considera valoroase pateul, crenvustii, snitelele de soia, prelucrate cu grasimi si/sau prajite.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: post, alimente, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii