A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714133272.3331.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Taierea salariilor inaltilor demnitari, prioritate legislativa dupa un an de stat in sertare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
21-10-2016, ora 09:02

Taierea salariilor inaltilor demnitari, prioritate legislativa dupa un an de stat in sertare

Articol de Madalina Irimia
Legea de respingere a ordonantei prin care s-au triplat salariile inaltilor demnitari a devenit brusc prioritate legislativa dupa ce sta de aproape un an in sertarele deputatilor. Pana se decid parlamentarii asupra nivelului de salarizare, presedintele, premierul, ministrii, sefii serviciilor secrete si alte categorii de inalti demnitari incaseaza intre 13.000 si 15.000 de lei pe luna.

Ordonanta de Guvern prin care au fost triplate salariile inaltilor demnitari sta de aproape un an in sertarele parlamentarilor, cu propunere de respingere. Deputatii si-au amintit acum de ea si vor s-o introduca in plen, ca sa taie salariile presedintelui, ale premierului si ministrilor, ale avocatului poporului si sefilor serviciilor de informatii.

"Cand va veni acolo (in plenul Camerei Deputatilor - n.r.) nu pot sa votez cu doua maini, dar voi ridica mana foarte sus. Astept sa vad daca cei din conducerea Camerei Deputatilor vin cu ea. Eu am spus-o. Atata timp cat nu s-a rezolvat cumva problema de fond si anume ridicarea celor cu salarii mici, reasezarea grilei de salarii, pentru ca nu mai avem o grila de salarii normale care sa respecte valorile adevarate, de ce sa stea acesti demnitari cu salarii cocotate atat de sus? Am vorbit si cu domnul Florin Iordache. Sa speram ca vor gasi timp in conducerea Camerei Deputatilor sa vina si cu acest proiect de lege la plen", a declarat la inceputul acestei saptamani Liviu Dragnea, deputat si presedinte PSD.

Legea de respingere a ordonantei prin care s-au triplat salariile inaltilor demnitari a devenit brusc prioritate legislativa dupa ce sta de aproape un an in sertare. Camera Deputatilor este camera decizionala. Legea a trecut de Senat anul trecut si a fost inregistrata in noiembrie 2015 spre dezbatere si vot la Camera Deputatilor. De atunci nu s-a mai intamplat nimic. Pana acum.

Epopeea salariilor inaltilor demnitari

Guvernul a adoptat anul trecut o ordonanta prin care s-au marit considerabil, prin derogare de la legea salarizarii bugetariulor, veniturile pentru mai multe categorii de inalti demnitari. Salariul presedintelui, de exemplu, a crescut de trei ori, de la 6.500 de lei la 21.000 de lei. La fel si in cazul sefilor celor doua camere ale Parlamentului, al premierului si ministrilor, al avocatului poporului, sefului Curtii de Conturi, directorii serviciilor de informatii.

Ordonanta a fost trecuta in sedinta de Guvern de primul-ministru interimar Gabriel Oprea (Victor Ponta se opera la genunchi in Turcia) si a intrat in vigoare la 1 august. Apoi, Guvernul a trimis-o la Parlament, pentru a fi confirmata prin lege.

Numai ca la Senat, prima camera sesizata, lucrurile au luat o alta turnura. Parlamentarii au spus ca nu aproba o astfel de derogare pentru inaltii demnitari, atat timp cat salariile bugetarilor nu sunt marite si ele. Prin urmare, dupa avizele comisiilor si dezbatere, Senatul a adoptat o lege prin care a repins ordonanta guvernului, salariile inaltilor demnitari urmand sa revina la nivelurile initiale. Proiectul de lege de respingere a fost votat si trimis pe 18 noiembrie 2015 la Camera Deputatilor, care este decizionala.

Pe 25 noiembrie 2015, proiectul a fost inregistrat la Camera Deputatilor pentru avize si dezbatere. Ultimul act adoptat de Parlament legat de acest proiect de lege a fost avizul Comisiei Juridice, pe 8 decembrie 2015.

Dupa care s-a asternut praful peste lege, pana saptamana aceasta, cand Liviu Dragnea si-a amintit de salariile marite ale inaltilor demnitari. Pe care acestia le incaseaza incepand din august 2015, pana cand Parlamentul va decide altfel.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii