ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-09-2015, ora 09:23

TOP alimente pe care sa le cumperi toamna

Articol de Madalina Irimia
Oficial, toamna a inceput pe 21 septembrie si odata cu ea au venit si grijile legate de intoarcerea la serviciu sau la scoala si de aprovizionarea pentru iarna (conserve si muraturi pentru cine mai face acasa). Zilele sunt tot mai scurte, incep ploile, cad frunzele pomilor iar in aer pluteste un sentiment de tristete si regret pentru vara, vacanta si caldura care au trecut.

Lucrurile nu trebuie sa fie tocmai asa! Toamna este anotimpul recoltei, sezonul in care culegem, la propriu si la figurat, rezultatele muncii de peste an.

Abundenta de fructe si legume din aceasta perioada nu este intamplatoare si trebuie profitat la maxim de ea, pentru ca organismul are nevoie sa intre in iarna in cea mai buna forma. E momentul ideal pentru mancarurile si salatele de legume, pentru o cura de struguri sau de produse probiotice care sa restabileasca echilibrul intestinal.

O alimentatie bogata in legume, produse lactate slabe, fructe, cereale si carne alba asigura aportul de vitamine si minerale (in special vitamina B6, magneziu, seleniu, zinc) necesar mentinerii organismului in tonus maxim, fizic si psihic.

Iata deci o lista de cumparaturi pentru o toamna sanatoasa si delicioasa!

Legumele din familia crucifere – varza, conopida, broccoli si guliile sunt bogate in vitamina C, acid folic, betacaroten, potasiu , fibre si au un continut caloric scazut, fiind ideale atat pentru cei care au probleme cu silueta, cat si in prevenirea diferitelor forme de cancer. Contin fitocomponenti sulfurati, bioflavonoide, indoli si monotreptene care inhiba cresterea tumorilor si protejeaza celulele impotriva actiunii nefaste a radicalilor liberi.

Dovleacul – nu este doar un simbol de Halloween, ci si o sursa bogata de betacaroten, fier, zinc, potasiu si fibre cu efect antioxidant, anticancerigen si de scadere a tensiunii arteriale. Copt la cuptor poate fi folosit pe post de desert, pentru ca satisface nevoia de dulce. Dovleacul amelioreaza dispozitia, datorita continutului de vitamine din grupul B, potasiu si glucide cu absorbtie lenta. Nu arunca nici semintele dovleacului! Sunt o sursa pretioasa de acizi grasi nesaturati omega-6 si fibre (daca sunt mancate cu tot cu coaja).

Strugurii – sunt folositi din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile lor regeneratoare si detoxifiante, continutul bogat de saruri minerale si fitonutrienti, contribuind la scaderea riscului de cancer, boli cardiovasculare, afectiuni urinare si inflamatorii (artrite, reumatism). Strugurii sunt o sursa naturala de potasiu, calciu, magneziu, bioflavonoide si antioxidanti cu efect benefic asupra functionarii sistemului nervos, imunitar, circulator, digestiv si urinar.

Prunele – sunt bogate in fitonutrienti, potasiu, magneziu, calciu, fier, iar continutul crescut de fibre (celuloza si pectina) le confera proprietati laxative. O parte din zaharul din prune este reprezentat de sorbitol, care stimuleaza suplimentar tranzitul intestinal si transforma aceste fructe intr-un remediu natural impotriva constipatiei.

Perele – au un indice glicemic mic si, desi sunt dulci, zaharul pe care il contin se absoarbe treptat in sange. Sunt digerate lent, au un aport crescut de fibre solubile si insolubile, satisfac eficient nevoia de dulciuri si previn aparitia poftelor alimentare si a senzatiei de foame.

Gutuia – este un fruct putin caloric cu proprietati gelifiante datorita continutului mare de pectina, o fibra solubila. Consumata pe post de gustare ofera senzatia de satietate pentru mult timp, impiedicand si pofta de dulciuri.

Merele – sunt, prin excelenta, fructele sanatatii, au putine calorii si sunt bogate in fibre solubile, potasiu si flavonoide antioxidante. Fractia glucidica de sorbitol si prezenta potasiului le confera proprietati diuretice, in timp ce pectinele si celuloza din coaja merelor regleaza cu delicatete tranzitul intestinal.

Nucile – desi sunt hipercalorice, reprezinta o sursa pretioasa de acizi grasi mono- si poli-nesaturati benefici pentru sanatate, vitamine din grupul B, vitamina E, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, cupru, seleniu), proteine vegetale si fibre. De asemenea, pe langa efectul de scadere al colesterolului din sange exercitat de acizii grasi nesaturati, vitamina E, minerale si fibre, in nuci exista fitosteroli si compusi fenolici care sunt la fel de eficienti precum medicamentele anti-colesterol in normalizarea profilului lipidic al sangelui.

Curcanul – are cel mai scazut continut de grasime si de calorii dintre toate tipurile de carne, abunda in vitamine din grupul B, minerale (zinc, fier, cupru, seleniu) si triptofan, un aminoacid esential responsabil de starea de bine.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii