ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
10-02-2012, ora 09:07

Sistemul sanitar,in viziunea ministrului nominalizat la Sanatate: Coplata, o suma fixa si accesibila

Articol de Madalina Irimia

Ministrul desemnat al Sanatatii Ladislau Ritli a declarat ca actuala lege privind coplata este inaplicabila si ca aceasta urmeaza sa fie modificata pana la sfarsitul anului, astfel incat sa fie prevazuta plata unei sume fixe.

O suma fixa care sa fie accesibila pentru oricine. El a spus ca in varianta actuala se prevede ca bolnavul plateste un procent din venituri, ceea ce este inoperant in lipsa unui sistem informational foarte bine pus la punct, a unei logistice si din cauza faptului ca nu a fost timp pentru informarea populatiei.

"Propunerea noastra este - si FMI a fost de acord cu aceasta masura - sa fie revizuita legislatia, astfel incat sa fie o suma fixa, foarte mica, accesibila pentru oricine. Va fi stabilita printr-o hotarare de Guvern, tinand cont de salariul minim pe economie", a explicat Ritli.

Ritli: Pana in iunie va fi revizuit pachetul de baza revizuit al serviciilor medicale

Ladislau Ritli a mai spus ca pana in iunie va fi revizuit pachetul de baza al serviciilor medicale, aratand ca se va reglementa accesul la medicamente foarte scumpe si se va scurta timpul spitalizarii pentru interventii minore.

"In iunie se implementeaza pachetul de baza revizuit. Ne-am gandit la posibilitatea de reglementare a accesului la medicamentele foarte scumpe (...) si sa reducem timpul de stat in spital pentru interventii minore chirurgicale sau investigatii. Aceste doua masuri vor aduce foarte multe beneficii si financiare si comportamentale in sistemul medical", a explicat Ritli, la audierea sa in comisiile parlamentare de specialitate. El a mai spus ca dureaza un an, un an si jumatate pentru elaborarea noului pachet de baza, aratand ca este "o procedura laborioasa si de lunga durata".

Ladislau Ritli le-a mai spus parlamentarilor ca se va mari cu 15% subventia pentru asistenta medicala primara, ceea ce va duce ca mai multi bolnaivi sa fie inscrisi pe listele medicilor de familie si ca este o problema care va fi "optimizata", aceea a limitarii la 20 a numarului de consultatii pe zi dat de medicul de familie. Ritli a mai aratat ca anul acesta sunt alocate 110 milioane de lei pentru doua elicoptere si ambulante care sa inlocuiasca parcul de ambulante care este invechit si va fi infiintat sistemul Smurd in 3 judete – Caras Severin, Tulcea si Gorj.

De asemenea, oficialul a precizat ca noua lege a sanatatii ar putea intra in vigoare la sfarsitul anului 2012 sau inceputul lui 2013, mentionand ca va fi o consultare extrem de larga cu specialisti si cetateni pentru elaborarea acesteia.(stirileprotv.ro)

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii