ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-09-2014, ora 15:51

Siguranta NU este un joc de noroc!

Articol de Cristian Amariei

Peste 1,5 milioane de romani s-au alaturat I.G.S.U. si E.ON Romania in parteneriatul pentru siguranta.

Statisticile I.G.S.U. arata ca, anual, sute de persoane isi pierd viata in incendii, intoxicatii cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor, a utilizarii necorespunzatoare sau a defectiunilor aparatelor si instalatiilor electrice. Parteneriatul, al carui obiectiv principal il reprezinta derularea de campanii de informare menite sa conduca la reducerea numarului incidentelor si, implicit, al victimelor, este primul de acest fel incheiat intre I.G.S.U. si o companie din sectorul energetic din Romania.

In baza acestui parteneriat, I.G.S.U. si E.ON Romania a desfasurat la nivel national campania “F.O.C – Flacarile Omoara Copii” (lansata in luna septembrie 2012), destinata constientizarii pericolelor la care sunt expusi copiii lasati singuri (sau nesupravegheati) in casa. Din pacate, multi adulti nu cunosc sau ignora cele mai elementare reguli de siguranta si cazurile in care unii dintre ei sau membri ai familiilor lor si-au pierdut viata sau au ramas mutilati in urma unor tragice incidente sunt marturii dureroase a ceea ce inseamna nerespectarea lor.

Totodata, campaniile “R.I.S.C.- Renunta! Improvizatiile sunt Catastrofale!” (lansata in luna noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranta NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013) si-au propus nu doar sa informeze si sa sensibilizeze populatia, ci si sa schimbe, in timp, comportamentul legat de utilizarea corecta a surselor de energie.

Activitatile de informare si prevenire derulate in cadrul parteneriatului nu pot schimba mentalitati peste noapte, insa poate au contribuit la salvarea unor vieti si la evitarea altor tragedii.

Numarul copiilor, victime ale incendiilor, s-a redus cu aproape un sfert. Iar tendinta de scadere se poate remarca si pe alte segmente. Potrivit datelor I.G.S.U., la nivel national, numarul incendiilor la locuinte petrecute in intervalul 1 septembrie 2012-31 august 2014 a scazut cu 6% raportat la perioada similara a anilor anteriori (1 septembrie 2010-31 august 2012), ajungand la 10.805 evenimente. Cu 12% s-a redus si numarul victimelor incendiilor produse la locuinte, care a ajuns la 840, in perioada mentionata. Dintre acestea, 64 au fost copii, cifra fiind, de asemenea, in scadere cu 23%.

Este extrem de important sa prevenim inainte de a interveni si, de aceea, e nevoie de o informare continua a populatiei pe teme de siguranta pentru a reduce numarul victimelor. Campaniile de informare derulate pana acum au avut un impact serios prin continuitatea si mesajele transmise si ne dorim ca parteneriatul intre I.G.S.U. si E.ON sa continue”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne.

Campaniile de informare si prevenire nu pot elimina tragediile, insa pot avea un rol decisiv atunci cand sunt desfasurate permanent.

Suntem incurajati de faptul ca in aria de acoperire a companiilor E.ON Romania constatam o scadere considerabila a numarului victimelor intoxicatiilor cu monoxid de carbon si a cazurilor soldate cu decese, dar mai sunt multe de facut. Tinta noastra este: zero victime, zero incendii, zero explozii. Stim ca mai este un drum lung pana acolo, dar orice alta tinta este inacceptabila. Din acest motiv, cea mai mare parte a investitiilor noastre merge an de an catre modernizarea retelelor pentru a le aduce cat mai aproape de standardele occidentale”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania, marti, 23 septembrie, in cadrul unei conferinte de presa.

„Crearea unei culturi de securitate in randul cetațenilor, deziderat pe care instituția noastra si l-a propus, necesita un efort intens si susținut, sens in care acest gen de acțiuni trebuie continuate si extinse catre prevenirea manifestarii si a altor cauze ale incendiilor”,a declarat col. Nicolae Cornea, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.).

In urmatoarea perioada, avand in vedere si apropierea sezonului rece, in cadrul campaniei “R.I.S.C. - Siguranta NU este un joc de noroc!” vor fi continuate actiunilecareurmaresc sa atraga atentia in mod deosebit asupra riscurilor majore care decurg din utilizarea cosurilor de fum fara protectie, defecte sau neprotejate fata de elementele combustibile(acestea au provocat 33,6% din totalul incendiilor la locuinte, in perioada 1 septembrie 2012-31 august 2014). Utilizarea instalatiilor si echipamentelor electrice defecte sau improvizate a stat la originea a 22,5% din totalul incendiilor, iar mijloacele de incalzire pe baza de gaze sau alte tipuri de combustibil au cauzat 16% din incendii.

Activitatile de informare si prevenire derulate in comun de E.ON Romania si I.G.S.U. vor fi extinse in anii urmatori si pe alte segmente, proiectele derulate pana acum primind deja numeroase aprecieri si confirmari care le plaseaza in categoria celor mai ample campanii de responsabilitate sociala derulate in Romania pe teme de siguranta.

Ca o recunoastere a eforturilor comune depuse in cadrul acestei colaborari, E.ON Romania si I.G.S.U au primit, in luna iunie 2013, „Premiul Fundatiei Gala Societatii Civile pentru Campanii Sociale”, pentru proiectul “F.O.C. – Flacarile Omoara Copii”. De asemenea, campania “R.I.S.C. - Siguranta NU este un joc de noroc!”a obtinut premiul special in cadrul Galei Romanian CSR Awards 2014, la categoria “Sustinerea Comunitatii”.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii