ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-01-2013, ora 16:38

Serviciul de urgenta 112 poate fi accesat si de persoanele surdo-mute

Articol de Madalina Irimia

Serviciul de urgenta 112 poate fi accesat si de persoanele surdo-mute, daca acestea au un videotelefon, in acest sens fiind incheiat un protocol de cooperare intre Ministerul Muncii, STS, ANCOM si asociatii, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Denisa Patrascu.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a spus ca joi a semnat protocolul de cooperare pentru asigurarea accesului la Serviciul de urgenta 112 in cazul persoanelor cu dizabilitati psihosenzoriale, document incheiat cu STS, ANCOM, Asociatia Surzilor din Romania, Asociatia Nevazatorilor din Romania si Asociatia "1 Iunie 2001".

"In vara trecuta anuntam acest proiect, care astazi deja se piloteaza si care va fi implementat la nivel national. Prin acest proiect, persoanele cu dizabilitati, in special auditive, vor putea sa foloseasca serviciul de urgenta 112. Prin acest protocol, partile vor coopera pentru identificarea, analizarea si dezvoltarea de solutii tehnice, operationale pentru preluarea apelurilor de urgenta, precum si pentru gasirea de solutii de finantare acestora", a adaugat secretarul de stat.

Denisa Patrascu a explicat ca la serviciul 112 Buzau exista un interpret mimico-gestual, care preia mesajele prin videotelefon si le comunica dispeceratului.

Secretarul de stat a precizat ca toate apelurile prin videotelefon, indiferent din ce judet vin, vor fi directionate catre interpretul mimico-gestual din Buzau.

Denisa Patrascu a precizat ca o problema ar putea fi faptul ca nu toate persoanele cu dizabilitati de acest tip si-ar putea permite achizitionarea unui videotelefon, insa se incearca identificarea unor solutii de finantare, eventual prin accesarea de fonduri europene, printr-o axa speciala pentru persoane cu dizabilitati.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, la nivel national sunt 23.373 de persoane surdo-mute, dintre care 111 sunt institutionalizate, restul fiind in familii.

Sursa: mediafax.ro

Foto: glasul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii