ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-01-2015, ora 08:55

Semnificatii istorice pentru 27 ianuarie

Articol de Cristian Amariei
1756 - S-a nascut Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac, recunoscut ca unul dintre cele mai mari genii ale omenirii. (m. 5 decembrie 1791)

1823 - S-a nascut compozitorul francez Edouard Lalo, a carui creatie a cuprins opera, simfonii, concerte pentru vioara si violoncel (m. 22 aprilie 1892).

1832 - S-a nascut scriitorul Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) autorul cartii "Alice in tara Minunilor" (m. 14 ianuarie 1898)

1901 - A incetat din viata compozitorul italian Giuseppe Verdi (n. 9 octombrie 1813), celebru pentru operele scrise ("Aida", "Rigoleto", "Trubadurul", etc)

1902 - S-a nascut chimistul Ilie G. Murgulescu, presedinte al Academiei Romane intre anii 1963-1966 (m. 28 octombrie 1991)

1903 - A fost fondata, la Bucuresti, "Confederatia Patronala UGIR", propunandu-si dezvoltarea economica si modernizarea societatii romanesti

1936 - S-a nascut actorul Florin Piersic

1945 - Cel de al Doilea Razboi Mondial: Sunt eliberate lagarele de concentreare naziste de la Auschwitz si Birkenau. in multe tari in aceasta zi sunt comemorate victimele nazismului.

1969 - A fost ridicata la rang de ambasada reprezentanta diplomatica a Romaniei din Afganistan.

1973 - Este incheiat Acordul de Pace de la Paris, care marcheaza incheierea razboiului din Vietnam.

1990 - Dumitru Mazilu a demisionat din functia de vicepresedinte al CFSN.

1992 - Presedintele Ion Iliescu a efectuat o vizita oficiala in Bulgaria la invitatia presedintelui acestei tari, Jelio Jelev. Cu acest prilej a fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare si buna vecinatate romano-bulgar.

1995 - Guvernele roman si namibian au ratificat Acordul aerian dintre Romania si Namibia, care prevedea posibilitatea de survolare a spatiului aerian, fara aterizare, de efectuare de escale necomerciale pe teritoriul celor doua tari, precum si de infiintare a unor rute regulate intre Bucuresti si Windhoek.

1997 - Scriitorul Dinu Sararu a lansat editia definitiva a "Trilogiei taranesti", carte care cuprinde trei volume: "Niste tarani", "Iarba vintului" si "Crima pentru pamint".

1998 - La Sibiu a fost deschis primul Centru de Informare si Cercetare a Holocaustului.

1999 - Premierul Radu Vasile a solicitat presedintelui Emil Constantinescu, la cererea UDMR, revocarea lui Gyorgy Tokay din functia de ministru delegat pe linga primul ministru pentru minoritatile nationale si numirea, in locul acestuia, a senatorului UDMR de Cluj, Peter Eckstein Kovacs.

2000 - Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat candidatura lui Horia Roman Patapievici pentru Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

2005 - Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a fost desemnat guvernator pentru Romania la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si la Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre.

2006 - A incetat din viata Printul Carol Mircea (85 de ani), fratele fostului rege Mihai, fiul, din prima casatorie, al regelui Carol al II lea si a Ioanei Valentina Lambrino. Aceasta casatorie a fost anulata, insa originea regala a lui Carol Mircea a fost recunoscuta in urma a doua procese, in Franta si Portugalia. Printul a trait in exil, in Franta si Anglia. El avea doi copii: Paul (care locuieste in Romania) si Alexandru (care locuieste in SUA).

2006 - A incetat din viata fostul presedinte al Germaniei, Johannes Rau (75 ani). A fost primul sef al Republicii Federale care a tinut un discurs in limba germana in fata Knesset-ului, Parlamentul israelian, unde a cerut scuze pentru atrocitatile comise de nazisti in cel de-al doilea razboi mondial. De numele sau se leaga o importanta contributie la istorica impacare germano-israeliana

2007 - Pugilistul Lucian Bute si-a pastrat centura de campion intercontinental la categoria supermijlocie, versiunea WBO, dupa ce l-a invins, la puncte, pe rusul Serghei Tatevosian, intr-un meci disputat in cadrul unei gale ce a avut loc la Bell Centre, din Montreal.

2009 - Scriitorul american John Updike, recompensat cu doua premii Pulitzer, a murit. Updike, un scriitor de un umor caustic, a scris cel putin zece volume de nuvele si 25 de romane, printre care se numara celebra lui saga "Rabbit", aparuta intre anii 1960 si 1990. De altfel, romanele "Rabbit is Rich" (1981) si "Rabbit at Rest" (1990) i-au adus doua premii Pulitzer pentru literatura, in 1982 si 1991. (n. 18 martie 1932)

2009 - Mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad a fost ales patriarh al Moscovei si al intregii Rusii, preluand astfel conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse.

2010 - A incetat din viata Jerome David Salinger autorul romanului "De veghe in lanul de secara"

Sursa: mediafax.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii