A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713263567.8055.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Seful SRI, despre decizia CCR si pericolul unei catastrofe: „Cineva se joaca cu lucruri foarte mari”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-01-2015, ora 09:22

Seful SRI, despre decizia CCR si pericolul unei catastrofe: „Cineva se joaca cu lucruri foarte mari”

Articol de Madalina Irimia
Directorul SRI, George Maior, trage un semnal de alarma dupa ce legea Big Brother a fost declarata neconstitutionala, subliniind ca "cineva se joaca cu lucruri foarte mari". In plus, a vorbit si despre primul sau obiectiv, dupa ce a ajuns seful Serviciului.

Intr-o emisiune difuzata, sambata seara, de postul B1 TV, seful SRI a explicat ca exista trei legi ce ar ajuta Serviciul: legea cartelelor prepay, cea a retentiei datelor si cea a securitatii cibernetice, numita si legea Big Brother, denumire inspirata din romanul "1984" al lui George Orwell.

"Cei care l-au citit pe Orwell inteleg ca incercam tocmai sa evitam o lume orwelliana. Sper ca nu se opune SRI-ului Curtea Constitutionala, ea a constatat ca exista elemente de neconstitutionalitate in aceasta lege. In acest moment, operam pur si simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispozitie. Vreau sa avertizez foarte serios ca exista o raspundere si morala, undeva in stat, in legatura cu securitatea nationala a cetatenilor romani, nu a statului, nu mai vorbesc de stat si ca, la momentul unei catastrofe, voi sti spre cine sa arat cu degetul. Cineva se joaca cu lucruri foarte mari pe care fie nu le intelege, fie dintr-o rea-credinta le abordeaza in acest fel. (...) Cu masurile pe care la avem vom incerca sa asiguram securitatea cetatenilor Romaniei, dar e pacat sa nu intelegem ce inseamna tehnologia in secolul 21. Nu sunt lucruri cu care ne jucam, un stat poate fi ingenuncheat rapid si in viteza, iar cei care sufera sunt cetatenii, aflati in incertitudine, in haos si intr-o teama permanenta", a spus George Maior.

Maior: „In 2006, la SRI existau anumite relationari din sfera politica cu ofiterii de informatii, o usoara "lipsa de atentie"

Maior a vorbit si despre faptul ca fostul presedinte Traian Basescu l-a propus in fruntea Serviciului, in 2006: "A fost o propunere inedita, nu ma asteptam, desi as fi meritat acest lucru. Veneam din Opozitie, era un aspect inedit de a avea un om din Opozitie in fruntea SRI".

"Pe de alta parte, era si o chestiune legata de CV-ul meu, de activitatea mea, fusesem secretar de stat in Miniserul Apararii, fusesem in Ministerul de Externe (...) si cred ca acest CV a contat foarte mult", a subliniat Maior.

Acesta a mentionat ca, in 2006, cand a ajuns la conducerea institutiei, erau "anumite relationari din sfera politica cu ofiterii de informatii, acest lucru l-am curmat transant si intransingent". Intrebat daca au existat persoane care erau favorizate, a raspuns: "Exista o usoara lipsa de atentie, pe care am indreptat-o imediat".

Obiectivul numarul 1

George Maior spune ca aducerea in tara a lui Omar Hayssam, fugit in luna iulie 2006, cu putin timp inainte de numirea sa in fruntea SRI, a reprezentat primul sau obiectiv: "Am facut ca Omar Hayssam sa constituie un obiectiv privind aducerea sa in tara".

Seful Serviciului Roman de Informatii a explicat ca s-a intalnit cu "mai toti directorii serviciilor de informatii din toata lumea", inclusiv cu directorul CIA "de peste 10 ori" si cu cel al MI6, afirmand ca niciun sef al Serviciului britanic "nu vine in vizita din diplomatie".

Intrebat daca au existat inchisori secrete ale CIA in Romania, directorul SRI a precizat: "Nu am vazut niciun document oficial care sa pomeneasca numele tarii noastre. E o ancheta in curs la Parchet si nu as vrea sa ma pronunt pe aceasta tema".

De asemenea, intrebat cum sta Romania cu ofiterii acoperiti din presa, seful SRI a raspuns: "Cum stau toate statele democratice europene. Ofiterul acoperit este o arma speciala a tuturor serviciilor de informatii. Sarcina lui este sa aduca informatii de securitate nationala pentru stat si cu asta, basta".

Maior a mentionat insa ca nu exista ofiteri acoperiti in politica si in magistratura, deoarece "sunt incompatibilitati".

Nu in ultimul rand, directorul SRI a subliniat ca Romania a fost tranzitata de jihadistii francezi sau germani care lupta in Siria: "Am fost tranzitati de zeci de asemenea persoane".

Sursa: ziare.com
     
Tag-uri: sri, george maior, ccr
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii