ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-10-2016, ora 14:11

Scandalul RCA clatina scaunul sefului ASF. Deputatii din Comisia Economica au votat revocarea sa

Articol de Madalina Irimia
Conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost convocata, pentru luni, de la ora 16, la audieri in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, la cererea grupului PSD. Asta dupa ce ultimele decizii ale ASF au mutat povara preturilor la RCA din spatele transportatorilor pe umerii persoanelor fizice. In cele din urma, deputatii din comisie i-au cerut, luni, demisia presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, si, pentru ca nu au primit niciun raspuns la aceasta solicitare, au votat inceperea procedurilor legale pentru demiterea acestuia.

"Parlamentari din toate partidele politice i-au cerut explicit demisia de onoare presedintelui ASF si nu si-a dat-o, ba chiar ne-a anuntat ca nu o va face. Propun sa demaram procedura parlamentara de demitere", a spus deputatul PNL Andreea Paul. La randul sau, presedintele comisiei, Mihai Tudose, a declarat ca hartiile sunt pe circuit pentru procedura parlamentara de demitere.

"Noi mai putem rabda, dar 5,5 milioane de clienti, nu!", a afirmat Tudose. Deputatii i-au reprosat presedintelui ASF, printre altele, ca nu a rezolvat problema plafonarii tarifelor RCA si, mai mult, prin tarifele maximale anuntate discrimineaza persoanele fizice care vor fi obligate sa suporte preturi mai mari pentru asigurarea auto obligatorie.

La aceste acuzatii Misu Negritoiu a sustinut ca nu are ce sa-si reproseze si ca oricine va veni in locul lui va trebui sa faca exact acelasi lucru pentru a asigura functionarea pietei.

"Nu exista solutii miracol. Daca nu sunt eu, va fi altcineva care trebuie sa faca aceste lucruri. (...) Eu am venit aici (la ASF — n. r.) pentru ca am vrut sa fac ceva. Am fost solicitat si mi s-a dat asigurarea ca legea va fi respectata si ca voi fi lasat sa fac ceea ce este de facut. Mi-am inchipuit ca vin la o executie publica, dar nu am facut nimic din ce nu trebuia facut. Dumneavoastra ati facut o autoritate independenta si i-ati conferit stabilitate. Dumneavoastra trebuie sa ne judecati", a sustinut Negritoiu.

Decizia a fost luata dupa aprobarea de catre ASF, pe 17 octombrie 2016, a Raportului cu privire la determinarea tarifelor de prima maxime pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) pentru pagube produse tertilor prin accidente de vehicule.

Raportul ASF stabileste tarife maximale pentru politele RCA, aruncand povara asupra persoanelor fizice detinatoare de vehicule mici.

Tarifele la RCA pentru persoanele fizice cresc cu pana la 30%. De exemplu, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, detinute de persoane fizice din categoria de varsta 31-40 de ani, tariful de prima maxim rezultat este de 610 lei.

Pentru aceasta categorie, prima RCA a crescut cu 31%, de la un cost initial al RCA de 466 lei.

"ASF a mutat o parte dintre profiturile obtinute de firmele de asigurari de la marii transportatori pe umerii persoanelor fizice. Nu avem de-a face cu un calcul corect, ci cu cat pot sa suporte cetatenii. Ei au pornit de la anumite cifre si au ajustat formula de calcul ca sa ajunga la acele cifre. Costurile cu daune reprezinta un segment insignifiant in raport cu preturile RCA", a declarat la Realitatea TV Cristian Muntean, presedintele ASSAI.

In cazul acestei categorii, exista o expunere anuala, adica un numar de polite RCA vandute intr-un an de aproximativ 165.590. Numarul de polite RCA vandute persoanelor fizice din aceasta categorie este de aproape 5 ori mai mare decat numarul de polite RCA in cazul categoriei autovehiculelor de peste 16 tone.

In urma cu o saptamana si vicepresedintele PNL Andreea Paul a solicitat Parlamentului declansarea unei anchete parlamentare si audierea presedintelui ASF pentru a afla raspunsuri clare la intrebarile cheie.

In 14 septembrie, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a fost audiat in Parlament, pe fondul scandalului privind politele RCA. Opt deputati au cerut atunci demisia lui Misu Negritoiu, printre care si Adrian Gurzau, care a cerut un vot in cadrul Comisiei de buget, pentru demiterea sefului ASF.

In 27 septembrie, procurorii DNA l-au pus sub acuzare pe Adrian Gurzau in dosarul "Carpatica", pentru trafic de influenta si au cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru retinerea si arestarea lui preventiva. Deputatii au avizat in 4 octombrie doar cererea de arestare preventiva.

Sursa: realitatea.net
     
Tag-uri: asf, rca, scandal
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii