A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715045795.454.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Scaderea TVA-ului la alimente: avantaj sau pierdere?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
26-02-2012, ora 13:20

Scaderea TVA-ului la alimente: avantaj sau pierdere?

Articol de Cristian Amariei

Din pacate, Romania are o cota foarte mare a TVA-ului la produsele agro-alimentare, de 24%.

De-a lungul timpului s-a cerut de nenumarate ori ca aceasta sa fie scazuta pentru produsele alimentare. Exista pareri atat pro cat si contra in ceea ce priveste efectele pe care le-ar putea avea aceasta masura.

Daca valoarea TVA va fi micsorata, producatorii ar fi primii avantajati. Astfel, exista posibilitatea sa fie redusa evaziunea fiscala in domeniul producerii si distributiei de produse alimentare. Domeniile cele mai afectate sunt cel al panificatiei si zona de legume-fructe.

Odata cu un TVA mai mic, preturile la produsele agro-alimentare ar putea sa scada, deci toata populatia ar iesi in avantaj.

Cu toate acestea, analistii efin.ro sunt mai putin optimisti decat reprezentatii patronatelor din industria alimentara: am vazut de multe ori in trecut cum scaderea impozitelor nu a adus si la diminuarea preturilor finale. In multe cazuri, aceste diferente au fost incluse in profiturile (sau reducerea pierderilor, dupa caz) producatorilor.

In iulie 2010, ca parte a masurilor de austeritate luate in cadrul acordului de imprumut cu FMI si UE, Romania a majorat TVA de la 19% la 24%. Aceasta masura a plasat tara noastra in randul statelor cu cea mai dura taxa pe valoarea adaugata.

In Uniunea Europeana, doar Ungaria (27%), Suedia si Danemarca (ambele 25%) au TVA mai mare decat Romania. Cele mai mari doua economii ale zonei euro, Germania si Franta, au rate TVA de 19%, respectiv 19,6%.

Ungaria este tara cu cea mai ridicata valoare a TVA, de 27% pentru alimente si bauturi. Exceptie fac produsele de panificatie si cele lactate, care sunt taxate cu 5%.

Guvernul ungar a facut alegeri mai mult decat ciudate pentru a aduce bani la bugetul de stat. In septembrie 2011 a fost introdusa o taxa pe mancarurile si bauturile nesanatoase.

Toate firmele importatoare, producatoare si care pun in vanzare chipsuri, cartofi prajiti, inghetata, acadele, bauturi carbogazoase sau orice produs care depaseste o valoare stabilita de lege de zahar, sare sau cofeina trebuie sa plateasca aceasta taxa.

Asociatia Comerciantilor din Ungaria a criticat dur aceasta masura. Reprezentantii Asociatiei au spus ca producatorii vor gasi inlocuitori pentru produsele prevazute de taxa, iar ungurii vor cumpara produsele din afara granitelor.

Sursa: ziare.com

Foto: business24.ro

     
Tag-uri: TVA, alimente, pret
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
eva cecilia,  26.02.2012 15:39

TVa un impozit indirect suportat de intreaga populatie a tarii este o povara pentru toti locuitorii. Reducerea TVA la produsele alimentare ar veni in sprijinul populatiei cu venituri mici si nu numai toata populatia ar avea de castigat. Evaziunea fiscala la aceste produse s-ar reduce simtitor.O data cu reducerea TVA trebuie determinati si agentii economici sa reduca efectiv pretul la aceste produse.

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii