A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716235172.2002.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Sanatatea la pachet, asul din maneca operatorilor privati
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
07-07-2012, ora 16:06

Sanatatea la pachet, asul din maneca operatorilor privati

Articol de Madalina Irimia

Acum doi ani, Eugen Radu a abandonat complet sistemul sanitar de stat si a decis ca, pentru orice problema de sanatate, se va trata la unitatile private. Cu salariul pe care il castiga ca analist programator, isi permite sa plateasca 40 de euro lunar clinicii private, care are si un spital. „Teoretic, e similar cu sistemul de stat, pentru ca nu mai platesc nimic pe langa, am consultatii si ingrijiri asigurate.

Practic, la stat, apar mereu platile informale“, spune Eugen, care este nemultumit ca trebuie sa cotizeze in continuare la stat, la asigurarea obligatorie, desi nu mai merge in unitatile sanitare publice.

Noul proiect al legii sanatatii, aflat in dezbatere, l-ar putea ajuta, pentru ca stabileste ca asiguratorii privati pot prelua si pachetul de asigurari de baza, daca asiguratul doreste. Eugen a avut si un abonament de sanatate platit de angajator, insa nu l-a folosit niciodata. Si nu este singurul: chiar daca firma este cea care suporta costurile cu abonamentul, circa 10% dintre angajati nu folosesc serviciile clinicilor la care au fost abonati. Poate si pentru ca acesta nu acopera serviciile de spitalizare sau investigatiile medicale complexe, ca abonamentul individual sau asigurarea privata de sanatate.

Totusi, ponderea abonamentelor corporate este covarsitoare, estimata de actorii din piata la 70%. „Pacientii platitori nu sunt inca obisnuiti sa apeleze la abonamente medicale sau asigurare“, spune Catalina Balan, director general Medicover Romania, unde un abonament individual costa intre 100 si 400 de lei lunar. La Romgermed, circa 20% din cei 10.000 de abonati corporate si-au extins acest pachet de servicii. Unitatea a incheiat pana acum doar 300 de abonamente individuale, cu preturi intre 20 si 200 de euro, dar a sesizat potentialul: „in ultimul an, ne-am bugetat o crestere de 70% pe abonamentele individuale si corporate“, spune George Manoiu, director de dezvoltare al Romgermed. Totusi, Medlife, unul dintre operatorii mari, nu are inca deplina incredere in acest segment si mizeaza doar pe corporate. Pentru „a impaca si capra, si varza“, Gral Medical a lansat un card de sanatate cu acumulare tip abonament sau ocazionala. Suma depusa lunar variaza de la 25 la 100 de lei, iar Gral Medical a vandut, in sase luni, 5.000 de astfel de carduri, destinate exclusiv persoanelor fizice.

Integral pe capital.ro

Foto: ziarelive.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii