ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-02-2012, ora 14:49

SOLUTIA IMPOTRIVA ACTA. Cum poti sa-ti creezi propriul "internet-fantoma", fara sa fi controlat sau cenzurat

Articol de Cristian Amariei

Activistii impotriva ACTA din Viena, Washington, New York si alte orase mari au inceput sa creeze un "internet-fantoma", care sa nu mai poata fi controlat, cenzurat sau inchis de guverne sau corporatii, scrie Scientific American.

Practic, ceea ce fac ei este sa instaleze routere wireless in aer liber, pe acoperisurile blocurilor, si sa creeze retele locale, in care fiecare nod de retea sa le poata inlocui pe celelalte, in caz ca acestea sunt inchise.

Cu cat vor fi instalate mai multe routere wireless, cu atat va fi mai greu de anihilat respectiva retea si de inchis "internetul-fantoma". Concret, daca un furnizor de internet primeste ordin din partea Guvernului sa taie accesul unor utilizatori sau chiar al tuturor, acestia tot se vor putea conecta, fiindca vor primi internet de la altii, noteaza publicatia.

Practic, diferenta esentiala intre o retea obisnuita si una "fantoma" este ca, in cazul primeia, furnizorul de internet controleaza totul, iar utilizatorii sunt puncte terminus. In cazul retelelor locale, utilizatorii sunt atat furnizori de internet, cat si beneficiari, iar fiecare isi poate controla partea sa de retea.

Astfel, se vor putea evita situatii cum a fost cea din Egipt, de la inceputul anului trecut, cand toata tara a ramas fara internet dupa ce s-au dat numai cateva telefoane, scrie Scientific American.

De altfel, un profesor de la Universitatea Columbia a infiintat o fundatie pentru libertatea internetului, care vinde dispozitive numite FreedomBox (cutia libertatii). Doua persoane care detin aceste gadgeturi pot comunica intre ele, prin internet, fara riscul sa fie blocati sau interceptati de guverne sau de furnizorii de internet.

Scientific American noteaza ca "internetul-fantoma" nu este o solutie simpla, deoarece necesita ca foarte multi utilizatori de internet sa se coordoneze si ca acestia sa devina specialisti in configurarea de retele, pentru a se putea conecta.(gandul.info)

Foto: evz.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii