A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713603917.2327.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

SF PETRU SI PAVEL: Ce se intampla daca tuna azi si de ce nu se mananca mere. Traditii pentru spor si sanatate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-06-2016, ora 10:30

SF PETRU SI PAVEL: Ce se intampla daca tuna azi si de ce nu se mananca mere. Traditii pentru spor si sanatate

Articol de Cristian Amariei
In traditia romaneasca, sarbatoarea Sfintilor Apostoli este cunoscuta sub numele de Sanpetru de vara; aceasta marcheaza miezul verii agrare si inceputul secerisului.

Prin traditie, Sanpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, pe care acesta il consulta cand ia decizii importante. De aceea, Dumnezeu i-a incredintat cheile Raiului si misiunea de a veghea la portile acestuia. Pentru ca este stapanul camarilor ceresti, Sfantul Petre hraneste animalele salbatice, mai ales lupii. in atributiile Sfantului Petre intra si topirea in bucatele mici si fierberea grindinei, pentru ca acesta sa nu distruga recoltele.

in ziua praznicului, Sfantul Petru implineste o dorinta importanta celor care tin post negru in ajunul sarbatorii .

Din aceasta zi, cucul si privighetorile nu mai canta

In traditia populara, pana in acesta zi nu se scutura merii; se crede ca, daca se respecta aceasta datina, sunt ocrotite ogoarele de caderea grindinei.

Sanpetru ii apara pe calatorii rataciti

Tot acum, Sanpetru pocneste din bici, iar scanteile care apar cu acest prilej se transforma in licurici, care-i calauzesc pe calatorii rataciti pe drumuri de munte sau in padure.

SF PETRU SI PAVEL: Traditia Mosilor de Sanpetru

Pentru sporul casei si pentru sanatate, se respecta traditia Mosilor de Sanpetru si se sfintesc la biserica pachete cu colaci, lumanari, mere dulci, mere acrisoare, zarzare si coliva; apoi, aceste ofrande se impart oamenilor saraci.

SF PETRU SI PAVEL: Restrictii la consumul de mere

Prin traditie, femeile nu au voie sa manance mere pana in ziua praznicului, pentru a nu-i supara pe cei trecuti la viata vesnica din familia respectiva. Dupa aceasta zi, tinerele fete au voie sa manance mere ; in schimb, varstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sarbatoarea Sfantului Ilie.

SF PETRU SI PAVEL: Ritual pentru frumusete

Oamenii pistruiati trebuie sa se spele pe fata cu apa la miezul noptii, cand canta cocosul; traditia spune ca respectand acest ritual, pistruii nu se mai inmultesc .

Prognoza meteo

Daca tuna si fulgera in ziua Sfintilor Apostoli, nucile si alunele vor fi viermanoase sau seci de miez. Gospodarii respecta sarbatoarea lupilor Acum, potrivit traditiei populare, se respecta sarbatoarea lupilor: nu se pun capcane si lupii nu se alunga cu focuri de arma, pentru ca aceste animale salbatice sa fie imblanzite si sa nu fure vitele din gospodarii.

Ritual pentru implinirea unei dorinte

In aceasta zi, este bine sa impartim mere dulci si miere prietenilor si vecinilor, sa le uram sa aiba spor in munca lor si sa fie sanatosi, pentru a gusta aceste daruri si la anul. Dupa ce am daruit aceste ofrande, dupa masa de pranz, mancam si noi mere din recolta acestui an si miere, apoi ne punem o dorinta fierbinte ...

Talisman pentru protectia norocului

In aceasta zi, in mediul rural exista obiceiul ca mamele sa pregateasca si sa daruiasca talismane pentru fiicele lor (o punguta rosie in care se pastreaza cate un catel de usturoi si frunze de pelin).Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele sa fie aparate de farmece si de iele, care le-ar fura norocul .

Apostolii Petru si Pavel sunt protectorii inchisorilor

Data de 29 iunie este Ziua personalului care lucreaza in administratia penitenciarelor, iar Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost alesi ca ocrotitori spirituali ai sistemului administratiei penitenciare si ai detinutilor. si cei doi Apostoli au fost inchisi, dar nu pentru fapte rele sau pentru ca ar fi gresit fata de semeni, ci pentru ca ei l-au recunoscut pe Iisus ca fiu al lui Dumnezeu si Mantuitor al oamenilor.

Pe cine felicitam in ziua praznicului

In ziua praznicului sa-i felicitam pe toti purtatorii slavitelor nume: Petre, Petru, Petrisor, Petrut, Petrus, Petrica, Patru, Petruta, Petronela, Pavel, Pavelica, Paveluta, Pavalas, Paul, Paulica, Paulin, Petrache, Paula, Petruta, Paulina, Paula.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii