ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-12-2016, ora 09:24

Rosiile: beneficii excelente pentru sanatate

Articol de Cristian Amariei
Rosiile sunt mentionate ca un "aliment functional" care merge dincolo de simpla furnizarea nutrientilor de baza. Ca urmare a fitonutrientilor benefici cum ar fi licopenul sau betacarotenul, rosiile joaca un rol important in prevenirea bolilor cronice si ofera si alte beneficii pentru sanatate.

Beneficiile consumului de fructe si legume de toate felurile, inclusiv al rosiilor sunt impresionante. Pe masura ce proportia de alimente vegetale din dieta creste, riscul de boli de inima, diabet si cancer scade semnificativ. Iata o serie de boli care pot fi combatute cu ajutorul consumului de rosii:

Cancerul

Fiind o excelenta sursa de vitamina C si alti antioxidanti, rosiile pot ajuta la combaterea formarii de radicali liberi cunoscuti sub alta forma drept una dintre cauzele principale ale dezvotarii celulelor cancerigene.

Cancerul de prostata

Licopenul a fost legat de prevenirea cancerului de prostata in mai multe studii. Doctorul John Erdman, profesor emerit al departamentului de stiinta alimentara si nutritie umana la Universitatea din Illinois, declara pentru revista Medicalnewstoday: "Licopenul gasit in rosii este foarte eficient, fiind un puternic sprijin in tratamentul cancerului de prostata."
Dietele bogate in beta-caroten pot juca un rol protector impotriva cancerului de prostata, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard de Sanatate Publica, la departamentul de nutritie.

Cancerul colorectal

Consumul de beta-caroten s-a dovedit a avea o asociere inversa cu dezvoltarea cancerului de colon la populatia japoneza. Aportul mare de fibre din fructe si legume este asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Potrivit Societatii Americane de Cancer, unele studii au aratat ca persoanele care au diete bogate in rosii pot avea un risc mai mic de anumite tipuri de cancer, in special cancerul de prostata, plaman si stomac.

Diabetul

Studiile au aratat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care consuma diete bogate in fibre au niveluri mai mici de glucoza in sange, in timp ce persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 le poate fi imbunatatit nivelul de zahar din sange, lipidele si nivelul de insulina. O cana cu rosii cherry ofera aproximativ 2 grame de fibre.

Constipatie

Consumul de alimente care sunt bogate in continut de apa si fibre – asa cum sunt si rosiile - pot ajuta la restaurarea hidratarii si pot promova miscarile regulate ale intestinului.

Sanatatea ochilor

Rosiile sunt o sursa bogata de licopen, luteina si beta-caroten – antioxidanti puternici care si-au dovedit eficienta in protejarea ochilor impotriva deteriorarii induse de lumina asociata cu dezvoltarea de cataracta. Un studiu recent a constatat faptul ca persoanele cu aportul alimentar ridicat de luteina si zeaxantina (ambele carotenoide gasite in rosii) au avut o reducere de pana la 35% a riscului de a dezvolta boli de ochi.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: rosii, beneficii, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii