ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
11-03-2012, ora 17:40

Romanii au cumparat anul trecut 120 milioane de fire de flori

Articol de Madalina Irimia

Vanzarile de flori au fost in continua scadere in ultimii ani. Anul trecut, romanii au cumparat 120 milioane de fire de flori, cu 25% mai putin decat in anul precedent. Vanzarile din productia interna reprezintainsa mai putin de 40% din total.

Productia autohtona de flori taiate a fost anul trecut de numai 47 de milioane, de 1,5 ori mai mica decat in urma cu cinci ani, cand se recoltau 78 milioane de fire. “Romania asigura in prezent 39% din necesarul intern de flori taiate, care se ridica anual la 120 milioane de fire, restul reprezentand importuri. In ultimii ani, productia interna s-a injumatatit pe fondul scaderii suprafetelor cultivate, dar si din cauza crizei financiare. Daca in anul 2007 aveam o productie interna de 78 milioane de fire, in 2011, aceasta s-a cifrat la numai 47,1 milioane de fire”, potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii citati de Agerpres.

In plus, in ultimii ani, criza financiara a “ofilit” si afacerile florarilor, reducand dramatic volumul vanzarilor si implicit vanzarile inregistrate pe piata interna. Acestea s-au diminuat in 2011 cu 25%, comparativ cu anul 2007, cand necesarul intern era de 150-160 milioane de flori, iar la ora actuala nu depaseste 120 milioane de fire.

Pentru a asigura necesarul intern de flori, Romania importa anual cantitati semnificative. Olanda, Turcia, Ungaria si Thailanda sunt tarile furnizoare de trandafiri, crizanteme, garoafe si plante exotice (orhideele), respectiv soiurile cele mai cautate si care ocupa ponderea cea mai mare din totalul importurilor de flori.

In primele 11 luni din 2011, Romania a importat 81,7 milioane de flori taiate, in valoare de 18 milioane euro, in scadere fata de 2010, cand importurile au fost de 85,8 milioane de fire, in valoare de 20,4 milioane euro. Din Turcia au venit, anul trecut, in jur de 49,5 milioane de fire, in special garoafe, mult mai putine decat in 2010 - 60,6 milioane de fire - iar din Olanda 18 milioane de fire, cu precadere trandafiri si crizanteme. Valoarea acestor importuri a depasit 11,9 milioane euro pe Olanda, iar pentru Turcia 1,9 milioane euro. Cele mai mari vanzari de flori taiate se inregistreaza in perioada sarbatorilor, fara a fi influentate de anotimp, iar speciile cele mai cautate printre romani sunt gerbera, crizantemele, lalelele, gladiolele, freziile si trandafirii.

Sursa: capital.ro

Foto: tvs.ro

     
Tag-uri: vanzare, flori, Romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii