A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1726887137.8028.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Romania vrea sa-i ajute pe cetatenii cu credite ipotecare in franci elvetieni
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
21-01-2015, ora 08:42

Romania vrea sa-i ajute pe cetatenii cu credite ipotecare in franci elvetieni

Articol de Cristian Amariei
Romania cauta modalitati de a-i ajuta pe miile de cetateni care au luat credite ipotecare in franci elvetieni si sunt afectati de majorarea cursului de schimb, dupa eliminarea pragului de 1,20 franci pentru un euro, desi nu exista riscuri privind stabilitatea financiara, conform declaratiilor oficialilor romani, transmite Reuters.

Banca Nationala a Elvetiei a luat, joi, prin surprindere pietele financiare, dupa ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Anuntul a provocat o apreciere de 30% a francului elvetian in raport cu moneda euro si cu 25% fata de dolar.

Proprietarii de case din Europa Centrala si de Est au luat in anii '2000 credite ipotecare denominate in franci elvetieni cu rate scazute ale dobanzii, in ciuda avertismentelor economistilor.

In Romania, practica aceasta nu a fost atat de raspandita ca in restul regiunii, dar tara are aproximativ 75.000 de cetateni care s-au imprumutat in franci elvetieni, a afirmat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu.

Acesta a declarat recent ca impactul aprecierii francului elvetian in fata euro si, implicit, a leului, nu este major in piata interbancara romaneasca si nu are cum sa influenteze semnificativ nivelul creditelor neperformante, avand in vedere ca doar 4,5% din creditele in derulare sunt in franci, si doar 3,8% sunt detinute de persoane fizice.

In Polonia, de exemplu, mai mult de jumatate de milion de cetateni s-au imprumutat in franci elvetieni. Guvernul a cerut o ancheta privind ofertele de imprumut, iar Banca Centrala a Poloniei a cerut 'masuri extraordinare'. in Croatia, Guvernul a propus inghetarea ratei de schimb timp de un an, pentru a-i proteja pe cei cu credite ipotecare in franci elvetieni.

Adrian Vasilescu a explicat ca nivelul creditelor in franci elvetieni din Romania se ridica la 10,1 miliarde de lei (2,6 miliarde de dolari) la sfarsitul lunii noiembrie, in timp ce in Polonia se ridica la 36 miliarde de dolari.

Francul elvetian s-a depreciat cu 16% fata de leu de la anuntarea deciziei BNS.

'Vreau sa subliniez ca stabilitatea financiara a Romaniei nu este afectata', a declarat Liviu Voinea, viceguvernator pe probleme de politica monetara, la o conferinta desfasurata la Viena.

Dar asa cum se intampla acum in Polonia si Croatia, romanii care s-au imprumutat in franci elvetieni se confrunta cu majorarea platilor lunare ale creditelor ipotecare si unii au cerut ajutor din partea Guvernului. Opozitia i-a cerut deja premierului Victor Ponta sa-i ajute pe cei afectati.

Un oficial guvernamental a declarat pentru Reuters ca 'sunt in desfasurare ample discutii neoficiale intre Guvern, bancile comerciale si Banca Nationala a Romaniei (BNR)', dar a exclus ideea convertirii creditelor ipotecare in moneda locala, asa cum s-a intamplat in Ungaria anul trecut.

'Nu se pune problema conversiei in moneda locala. Ar putea functiona un amestec de masuri, noua lege a falimentului personal si o schema de reprogramare a actualului imprumut', sustine oficialul.

Romania nu are o lege a falimentului personal iar analistii spun ca o astfel de lege este necesara pentru—i proteja pe cei care nu-si mai pot achita imprumuturile.

Adrian Vasilescu a declarat pentru Reuters: 'Trebuie gasite solutii pe piata bancara, de catre partidele politice si autoritati'.

Volksbank Romania a anuntat luni ca va mentine, pe o perioada de 3 luni (intre 20 ianuarie si 17 aprilie 2015), un curs valutar fix, de 3,8035 lei pentru 1 franc elvetian, pentru platile urmatoarelor trei rate lunare datorate de clienti.

Acest curs este cel valabil la data de 31 decembrie 2014. si OTP Bank Romania va aplica reduceri temporare ale marjei de dobanda, cu pana la 1,5 puncte procentuale, pentru clientii cu credite in franci elvetieni cu dobanda variabila.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii