A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713513254.7217.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Romania va sarbatori de anul viitor Ziua Brancusi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-11-2015, ora 13:32

Romania va sarbatori de anul viitor Ziua Brancusi

Articol de Madalina Irimia
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru declararea Zilei Brancusi ca sarbatoare nationala, care va fi serbata anual pe 19 februarie, si care a fost initiata ca o "reparatie morala fata de refuzul si umilirea" lui Constantin Brancusi de catre statul roman.

Legea a fost initiata de 47 de deputati si senatori PSD, PNL, ALDE si ai minoritatilor, fiind respinsa de Senat, insa adoptata in unanimitate de Camera Deputatilor, ca for decizional. Potrivit expunerii de motive, proiectul vine ca o "reparatie morala fata de refuzul si umilirea lui Brancusi de catre statul roman atunci cand a vrut sa doneze toata opera sa poporului nostru".

Legea prevede ca, pe 19 februarie, autoritatile administratiei publice locale si centrale pot organiza si sprijini logistic si material manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.

Data de 19 februarie a fost aleasa intrucat este si ziua nasterii sculptorului roman. Constantin Brancusi s-a nascut la 19 februarie 1876, la Hobita, in judetul Gorj si a absolvit, in 1902, scoala de bellearte din Bucuresti. La scurt timp, in 1906, isi expune lucrarile pentru prima oara la Société Nationale des Beaux-Arts si la Salon d'Automne din Paris.

In 1907 este prezentata prima versiune a "Sarutului", care a stat la baza celebrei lucrari "Poarta Sarutului", din ansamblul de la Targu-Jiu, din care fac parte si "Coloana fara sfarsit" si "Masa Tacerii". "Rugaciunea" si "Domnisoara Pogany" se numara printre lucrarile celebre ale sculptorului roman.

Brancusi se stabileste la Paris, unde se stinge din viata in martie 1957, lasand mostenire statului roman atelierul sau si un numar important de lucrari. Statul roman, condus de partidul comunist, a refuzat insa sa accepte mostenirea lui Brancusi. Astfel, atelierul sau a revenit statului francez, iar Muzeul National de Arta Moderna din Paris pastreaza lucrarile lasate mostenire statului roman prin testament.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii