ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-09-2016, ora 10:39

Romania, tara de unde se fuge ca de frica razboiului

Articol de Madalina Irimia
Din anumite puncte de vedere, Romania pare a fi in razboi. De exemplu, analizand emigratia, numarul celor care au plecat din tara in cautarea unei vieti mai bune – atat de banal, atat de clişeistica exprimare, dar atat de important pentru individ!

Recent, Organizatia Natiunilor Unite a publicat studiul anual privind migratia, conform caruia in ultimii 15 ani Romania a fost statul cu a doua cea mai rapida creştere a numarului de emigranti, dupa Siria. Dar Siria este un stat marcat de razboi, pe cand Romania, nu; de aceea plasarea in top este cu atat mai ingrijoratoare.

In acelaşi studiu, ne situam, cu 3,4 milioane de oameni plecati, pe locul 17 in topul 20 mondial al natiilor cu cei mai multi emigranti.

Clasamentul este condus de India, cu peste 15 milioane de oameni plecati.

Pe plan european, inaintea Romaniei la numarul de cetateni plecati se situeaza Marea Britanie, Polonia şi Germania, dar numerele in sine se pot dovedi inşelatoare, pentru ca daca ne raportam la populatie, ponderile schimba datele. Concret, 4,4 milioane de polonezi au plecat din tara, dar asta inseamna 11%, pe cand in cazul romanilor vorbim de 17% din total.

Adica un roman din cinci.

Un alt calcul simplu releva ca in ultimii 25 de ani, daca e sa credem datele ONU, Romania a pierdut 16 oameni pe ora, adica 3 avioane pline sau mai bine de 7 autocare in fiecare zi. Spun daca e sa credem pentru ca sunt convins ca in realitate sunt plecati mult mai multi romani, poate undeva spre cinci milioane.

Ştiti, cred ca aceia pe care emigratia ii ingrijoreaza nu se uita in directia potrivita. Poate ca nu e atat de important sa ne ingrijoram in legatura cu cei cativa care folosesc Romania drept poarta spre Europa, ci sa ne ingrijoram in legatura cu cei ce au plecat, cu cei care nu se intorc sau spre cei ce vor sa plece.

Am facut la un moment dat un soi de cercetare, conform careia unul din zece romani care au plecat legal in Marea Britanie a pornit o afacere proprie, aşadar plateşte taxe şi creeaza locuri de munca şi valoare adaugata. Traim intr-o lume in razboi, nu din acela cu arme şi soldati şi tunuri şi avioane, ci din acelea pentru resurse, pentru banii investitorilor şi, nu in ultimul rand, pentru competente. Romania nu exceleaza la niciun astfel de capitol, nici la gestionarea resurselor, nici la atragerea investitorilor şi cu atat mai putin la atragerea sau pastrarea sau crearea de competente. Iar despre sprijinirea antreprenorilor, sa spunem ca exista intentii, dar stam prost la finalizare.

La Londra oamenii ne-au istorisit ca şi-au infiintat companiile in zece minute, chiar şi noaptea, pe internet, foarte simplu. Raporteaza la fisc o data pe an, şi doar TVA se raporteaza trimestrial.

"Acasa, autoritatile vor sa te prinda cu mata in sac, functionarii publici se simt frustrati cand trebuie sa faca ceva pentru privat, ii fac pe oameni sa se simta datori şi obligati atunci cand izbutesc sa-şi rezolve problemele cu autoritatile statului. in Marea Britanie, autoritatile trateaza cetatenii şi firmele ca pe clienti şi se straduiesc sa faca sistemul cat mai prietenos, ca sa fie cat mai uşor şi comod pentru firme", spunea un roman devenit antreprenor londonez.

Economia romaneasca are nevoie de investitii, de locuri de munca, de productivitate sporita şi de un mediu de afaceri prietenos, din care sa dispara, printre altele, frustrarea de care vorbea tanarul de mai sus. Iata un subiect tocmai bun de abordat in campania electorala ce va sa vina.

Am scris acest text intr-o ora, adica in intervalul in care inca 16 oameni tocmai au plecat din Romania.

Sursa: mediafax.ro
     
Tag-uri: romania, fuga, economie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii