A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714695031.3278.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Romania in criza alimentara
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
24-03-2011, ora 16:39

Romania in criza alimentara

Articol de Alexandra Stefanescu

Romania este tara europeana cu cel mai mare risc de foamete, potrivit unui studiu japonez, desi ar putea hrani 15% din populatia UE. Romanii platesc tot mai mult pe alimente si incep sa-si puna problema daca vor ajunge din nou in situatia de a sta la coada pentru a cumpara mancare. Criza petrolului pare a fi mult mai putin amenintatoare decat producerea unei noi crize alimentare la nivel mondial. Romania risca o criza a puterii de cumparare si, totodata, o reorientare catre alimente de proasta calitate.

Romania, o putere mondiala datorita crizei alimentare?

foamete criza alimentara Romania Romania ar putea profita in urma crizei alimentare insa, din pacate, tara noastra a ajuns una dintre cele mai predispuse la foamete dintre toate statele UE. „ In mod paradoxal, Romania sufera de foame in conditiile in care ar putea ajunge o tara cu o bogatie fabuloasa. Peste cativa ani, cand se va adanci criza alimentara, cei care vor avea alimente vor fi in pozitia celor care au acum petrol. Acum importam cea mai mare parte a hranei pentru ca nu intelegem oportunitatea de care putem profita si acest lucru se va intoarce impotriva noastra” , a explicat analistul economic Mircea Cosea. In ultima perioada criza alimetara a inceput sa se faca simtita prin cresterea alarmanta a preturilor mai ales la cereale, astfel pretul graului a avansat cu 91%, iar cel a porumbului cu 57%.

Cartoful s-a scumpit cu 72% fata de anul trecutcartofi criza alimentara Romania

Daca in anii trecuti pretul cartofului era invocat chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca fiind salvator pentru inflatie, in ultima perioada lucrurile se petrec exact invers. Din 2007 si pana in prezent, la nivel national pretul cartofilor a crescut cu 72%, potrivit datelor INS. Cele mai mari cresteri, de pana la 100%, s-au inregistrat in pietele din Iasi si Cluj-Napoca. “ Criza alimentara s-a instalat mai repede decat ne asteptam. Era inevitabila, dar a intervenit mai repede pe fondul crizei generale si a productiilor de grau, porumb si orez, adica cerealele de baza ale omenirii, tot mai scazute in ultimii trei ani mai ales pe fondul calamitatilor naturale din Rusia, Canada sau Australia. In plus, la nivel mondial, agricultura a fost neglijata, investitiile in acest sector economic fiind net inferioare celor din IT, infrastructura sau energie. Aceasta si ca urmare a impactului psihologic ce a urmat existentei unor stocuri imense de alimente din anii 1970-1990 din America, Uniunea Europeana sau Canada, care au creat impresia ca o problema cu alimentele nu va fi posibila” , a explicat analistul economic.

Hrana mai putina, mai scumpa si de proasta calitate

foamete criza alimentara Romania

Problemele se vor mentine si in perioada urmatoare, romanii avand la dispozitie tot mai putina hrana si aceasta fiind tot mai scumpa. “ Anul viitor situatia se va agrava din cauza a ceea ce se intampla acum in Japonia. Norul radioactiv va ajunge cel mai probabil asupra unor zone din Australia, China sau Rusia, ceea ce va duce la o cerere mai mica de produse obtinute in aceste regiuni din cauza problemelor de contaminare” , a mai precizat Cosea. Potrivit unui studiu realizat de banca japoneza Nomura ne aflam pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor, fiind practic tara europeana cu cel mai mare risc de foamete. Datele raportate zilele trecute de Institutul National de Statistica au confirmat problema existenta si in tara noastra. Astfel, alimentele s-au scumpit in februarie 2011, fata de aceeasi luna din anul precedent, cu 8, 83%. Intrucat preturile cresc galopant, iar salariile scad cu fiecare zi, romanii vor aloca tot mai multi bani pentru achizitia de alimente. “ Deja in ultima perioada paine si cartoful au redevenit alimente cu o preponderenta exagerata pe masa romanilor. Pentru ca preţurile vor creste in continuare, oamenii vor trebui sa plateasca tot mai mult pentru hrana, care va deveni cheltuiala preponderenta in bugetul unei familii. Vom plati tot mai mult pe alimente, iar acestea vor fi de tot mai proasta calitate” , a aratat Cosea. Specialistii estimeaza ca principalele sectoare in care trebuie investit sunt infrastructura de irigatii, tehnologia moderna si zootehnia. “ Sunt necesare investitii masive in elementele care sa ne elibereze de meteodependenta. Aceasta inseamna in primul rand ca trebuie sa punem la punct un sistem de irigatii eficient. Apoi avem nevoie de investitii in industria echipamentelor agricole, mai ales ca am ajuns sa nu mai producem tractoare aproape deloc” , a aratat Cosea. Potrivit datelor oficiale, zonele rurale din Romania acopera 87% din teritoriul tarii, cuprinzand 45% din populatie, si anume, 9, 7 milioane de locuitori. Avand o suprafata agricola de 14. 741, 2 mii ha (sau 61, 8% din suprafata totala a tarii), Romania dispune de resurse agricole importante in Europa Centrala si de Est. Aproape jumatate din suprafata totala si din efectivul total de animale se afla in exploatatii de subzistenta, care acopera 45% din suprafata agricola a Romaniei, reprezentand 91% din numarul total de ferme. Majoritatea exploatatiilor au sub 5 ha de teren, avand in medie 1, 63 ha, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Traian Basescu atrage atentia asupra crizei alimentare

Traian Basecu criza alimentara RomaniaPresedintele Traian Basescu atrage atentia asupra producerii crizei alimentare, amintind totodata faptul ca Romania are potential agrigol si ca ar putea satisface nevoile a 80 de milioane de oameni. Potentialul este insa departe de a fi atins, daca tinem cont de faptul ca in 2010 Romania a importat alimente in valoare totala de 3, 5 miliarde euro. Acestei sume i se mai adauga inca aproximativ un miliard de euro, care reprezinta, potrivit specialistilor, importurile nefiscalizate, adica evaziunea fiscala. " O zona de mare interes pentru Romania, si pe fondul a ceea ce se prefigureaza a fi o viitoare criza a alimentelor, este agricultura. Probabil toti stiti ca Romania are o populatie de circa 22 de milioane de locuitori, dar are un potential agricol capabil sa satisfaca nevoile a 80 de milioane de locuitori. Valorificarea potentialului agricol al Romaniei ne-ar permite sa devenim un mare exportator de alimente" , a declarat Basescu, precizand ca este nevoie de o politica de consolidare a suprafetelor agricole, irigatii si o industrie alimentara moderna. Seful statului le-a atras atentia investitorilor ca industria alimentara este un domeniu foarte bun pentru investitii. " Nu trebuie sa neglijam, asa cum am neglijat toti, oameni politici, bancheri, oameni de afaceri, avertismentele cu privire la criza financiara. Astazi specialistii ne avertizeaza, . Romania este una din tarile cu exceptional potential agricol si care poate fi un motor regional al diminuarii efectelor unei presupuse viitoare crize a alimentelor, dar trebuie sa cultivam pamantul, spre deosebire de statele din Golf unde am vazut cat efort este pentru a avea un pom verde" , a adaugat presedintele. " Trebuie sa avem inteligenta, capacitatea de a valorifica avantajele pe care Romania le are din acest punct de vedere" , a conchis Basescu.

Romania a exportat 40% din grau si 17% din porumb

export grau Romania import agriculturaRomania este un important exportator de grau. Alaturi de Ungaria si Bulgaria, reusim sa exportam grau si porumb catre Europa dar si catre tari din Asia de Sud-Est. In primele luni ale anului trecut am exportat 2, 36 de tone care au adus 360 de milioane de euro Romaniei. Desi cele mai mari cantitati s-au livrat in tari europene interesant este ca in top 5 exporturi gasim tari precum Coreea de Sud, Bangladesh ori Filipine. Porumbul importat a atins 378. 000 de tone in valoare de 82 milioane de euro. Aproape jumatate din exporturile noastre de porumb, care totalizeaza 1, 66 milioane de tone, ajung in Coreea de Sud. Alte tari de export mai sunt Turcia, Spania ori Siria. Productia totala de grau de anul trecut a fost de 5, 7 milioane de tone. Cea de porumb a fost impresionanta – peste 9 milioane de tone propulsand Romania intre primii 10 producatori mondiali. In timp ce Romania a exportat 40% din graul produs si 17% din porumb, la nivel international s-a instaurat o criza alimentara care continua sa-si faca simtita prezenta in preturile alimentelor care au fost majorate de trei ori doar in acest an. Agricultorii din intreaga lume au majorat productia de grau, orez si cereale furajere cu 16% din 2000, insa nu reusesc sa acopere cresterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura din SUA. Intr-un interviu acordat cotidianului economic francez Les Echos, raportorul special al Organizatiei Natiunilor Unite pentru dreptul alimentatiei, Olivier de Schutter, a tras un semnal de alarma in privinta producerei unei crize alimentare mondiale. „ Stocurile au fost completate in 2008 si 2009, insa ecartul dintre realitatea acestor stocuri si evolutia preturilor pe piete este considerabil” , a precizat Schutter, care sustine totodata ca in prezent se manifesta o criza similara celei din 2008. La acea vreme, explozia preturilor produselor alimentare a provocat foamete intr-o treime din tarile de pe Glob.

80 de tari, in pericol

Potrivit lui Olivier de Schutter, aproximativ 80 de tari ar putea fi afectate de un posibil deficit alimentar. „ Este o crestere periculoasa pentru aceste tari. De aceea, nu trebuie repetate erorile comise in urma cu trei ani” , a subliniat raportorul ONU. Zonele cele mai amenintate de o criza alimentara sunt tarile din Sahel (Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger, Senegal, Ciad). Totodata, cresterea preturilor la materiile prime agricole afecteaza si tari sarace ca Mozambicul, care au rezerve monetare scazute. Tari din Asia Centrala, cum ar fi Afganistanul si Mongolia, sunt si ele intr-o situatie foarte fragila, iar Coreea de Nord nu este nici ea la adapost, a aratat oficialul ONU. Situatia este ingrijoratoare la nivel mondial, mai ales ca indicele care masoara evolutia preturilor cerealelor, oleaginoaselor, produselor lactate, carnii si zaharului este la cel mai ridicat nivel din 1990, de la crearea sa, si pana in prezent. „ Si astazi, ca si in 2008, nu este o problema legata de penurie. Dar pe masura ce se acumuleaza informatii despre incendii in Rusia, canicula in Ucraina, ploi puternice in Canada si asa mai departe, unii operatori de pe piata prefera sa nu vanda imediat, in vreme ce altii prefera sa cumpere cat mai repede. Daca toata lumea acționeaza similar, preturile vor creste” , explica De Shutter. „ Daca rezervele sunt gestionate impreuna cu organizatiile de fermieri, acest lucru va proteja producatorii si consumatorii de pericolul preturilor foarte volatile” , a mai precizat raportorul ONU.

Valeriu Tabara spera ca agricultura isi va reveni

In ciuda pesimismului instalat la nivel mondial, autoritatile romane raman optimiste in ceea ce priveste criza alimentare cu toate ca specialistii in domeniu sunt ingrijorati in aceasta privinta. „ Romania nu va fi intr-o zona de criza, asa cum pot fi tarile care sunt sub influente climatice defavorabile, si nu mai spun de celelalte, politice, exista potential bun si chiar anul in curs se anunta un an agricol bun. Romania trebuie sa profite de ceea ce inseamna o eventuala criza la nivel mondial si asta inseamna sa produca mai mult si sa fie un partener excelent pentru cei cu care a legat deja relatii comerciale externe. Romania poate sa fie cu o balanta pozitiva pe ceea ce inseamna productia agroalimentara“ , a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, considera ca Romania se va confrunta mai degraba cu o criza a puterii de cumparare decat cu una alimentara propriu-zisa. „ Din aceasta cauza romanii vor manca mai ieftin, deci mai prost si mai putin” , a declarat Frumosu pentru Timpul. „ Cu totul alta este situatia in tarile civilizate, unde producatorii au spatii de depozitare si beneficiaza de credite cu dobanzi preferentiale. Nu poti sa platesti la un credit pentru aprovizionare aceeasi dobanda ca in cazul unui imprumut pentru casa” , a concluzionat Dragos Frumosu. Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, il contrazice, practic, pe ministrul Tabara explicand ca potentialul unei tari de a hrani propria populatie nu este suficient, acesta trebuind valorificat prin masuri care depind de autoritatile nationale. „ Nu e suficient sa spui ca ai potential. Potential are foarte multa lume. Potential au o gramada de tari din Africa, din Asia. Potentialul trebuie valorificat. Intrebarea este cum se valorifica potentialul folosind resursele pe care le ai in tara, folosind fondurile europene, folosind perspectivele pietei UE, folosind perspectivele pietei mondiale. Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspunda Romania, nu comisarul european pentru Agricultura” , a precizat Ciolos.

Foto: adevarul. ro, evz. ro, ring. ro, jurnalul. ro, romanialibera. ro, gandul. info, zf. ro, iisd. ca, financiarul. com

     
Tag-uri:

Romania este tara europeana cu cel mai mare risc de foamete, potrivit unui studiu japonez, desi ar putea hrani 15% din populatia UE. Romanii platesc tot mai mult pe alimente si incep sa-si puna problema daca vor ajunge din nou in situatia de a sta la coada pentru a cumpara mancare. Criza petrolului pare a fi mult mai putin amenintatoare decat producerea unei noi crize alimentare la nivel mondial. Romania risca o criza a puterii de cumparare si, totodata, o reorientare catre alimente de proasta calitate.

Romania, o putere mondiala datorita crizei alimentare?

, foamete criza alimentara Romania Romania ar putea profita in urma crizei alimentare insa, din pacate, tara noastra a ajuns una dintre cele mai predispuse la foamete dintre toate statele UE.   „ In mod paradoxal, Romania sufera de foame in conditiile in care ar putea ajunge o tara cu o bogatie fabuloasa. Peste cativa ani, cand se va adanci criza alimentara, cei care vor avea alimente vor fi in pozitia celor care au acum petrol. Acum importam cea mai mare parte a hranei pentru ca nu intelegem oportunitatea de care putem profita si acest lucru se va intoarce impotriva noastra” , a explicat analistul economic  Mircea Cosea. In ultima perioada criza alimetara a inceput sa se faca simtita prin cresterea alarmanta a preturilor mai ales la cereale, astfel pretul graului a avansat cu 91%, iar cel a porumbului cu 57%.

Cartoful s-a scumpit cu 72% fata de anul trecut" title="Stiri despre foamete criza alimentara Romania Romania ar putea profita in urma crizei alimentare insa, din pacate, tara noastra a ajuns una dintre cele mai predispuse la foamete dintre toate statele UE.   „ In mod paradoxal, Romania sufera de foame in conditiile in care ar putea ajunge o tara cu o bogatie fabuloasa. Peste cativa ani, cand se va adanci criza alimentara, cei care vor avea alimente vor fi in pozitia celor care au acum petrol. Acum importam cea mai mare parte a hranei pentru ca nu intelegem oportunitatea de care putem profita si acest lucru se va intoarce impotriva noastra” , a explicat analistul economic  Mircea Cosea. In ultima perioada criza alimetara a inceput sa se faca simtita prin cresterea alarmanta a preturilor mai ales la cereale, astfel pretul graului a avansat cu 91%, iar cel a porumbului cu 57%.

Cartoful s-a scumpit cu 72% fata de anul trecut">foamete criza alimentara Romania Romania ar putea profita in urma crizei alimentare insa, din pacate, tara noastra a ajuns una dintre cele mai predispuse la foamete dintre toate statele UE.   „ In mod paradoxal, Romania sufera de foame in conditiile in care ar putea ajunge o tara cu o bogatie fabuloasa. Peste cativa ani, cand se va adanci criza alimentara, cei care vor avea alimente vor fi in pozitia celor care au acum petrol. Acum importam cea mai mare parte a hranei pentru ca nu intelegem oportunitatea de care putem profita si acest lucru se va intoarce impotriva noastra” , a explicat analistul economic  Mircea Cosea. In ultima perioada criza alimetara a inceput sa se faca simtita prin cresterea alarmanta a preturilor mai ales la cereale, astfel pretul graului a avansat cu 91%, iar cel a porumbului cu 57%.

Cartoful s-a scumpit cu 72% fata de anul trecut, cartofi criza alimentara Romania

Daca in anii trecuti pretul cartofului era invocat chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca fiind salvator pentru inflatie, in ultima perioada lucrurile se petrec exact invers. Din 2007 si pana in prezent, la nivel national pretul cartofilor a crescut cu 72%, potrivit datelor INS. Cele mai mari cresteri, de pana la 100%, s-au inregistrat in pietele din Iasi si Cluj-Napoca. “ Criza alimentara s-a instalat mai repede decat ne asteptam. Era inevitabila, dar a intervenit mai repede pe fondul crizei generale si a productiilor de grau, porumb si orez, adica cerealele de baza ale omenirii, tot mai scazute in ultimii trei ani mai ales pe fondul calamitatilor naturale din Rusia, Canada sau Australia. In plus, la nivel mondial, agricultura a fost neglijata, investitiile in acest sector economic fiind net inferioare celor din IT, infrastructura sau energie. Aceasta si ca urmare a impactului psihologic ce a urmat existentei unor stocuri imense de alimente din anii 1970-1990 din America, Uniunea Europeana sau Canada, care au creat impresia ca o problema cu alimentele nu va fi posibila” , a explicat analistul economic.

Hrana mai putina, mai scumpa si de proasta calitate

" title="Stiri despre cartofi criza alimentara Romania

Daca in anii trecuti pretul cartofului era invocat chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca fiind salvator pentru inflatie, in ultima perioada lucrurile se petrec exact invers. Din 2007 si pana in prezent, la nivel national pretul cartofilor a crescut cu 72%, potrivit datelor INS. Cele mai mari cresteri, de pana la 100%, s-au inregistrat in pietele din Iasi si Cluj-Napoca. “ Criza alimentara s-a instalat mai repede decat ne asteptam. Era inevitabila, dar a intervenit mai repede pe fondul crizei generale si a productiilor de grau, porumb si orez, adica cerealele de baza ale omenirii, tot mai scazute in ultimii trei ani mai ales pe fondul calamitatilor naturale din Rusia, Canada sau Australia. In plus, la nivel mondial, agricultura a fost neglijata, investitiile in acest sector economic fiind net inferioare celor din IT, infrastructura sau energie. Aceasta si ca urmare a impactului psihologic ce a urmat existentei unor stocuri imense de alimente din anii 1970-1990 din America, Uniunea Europeana sau Canada, care au creat impresia ca o problema cu alimentele nu va fi posibila” , a explicat analistul economic.

Hrana mai putina, mai scumpa si de proasta calitate

">cartofi criza alimentara Romania

Daca in anii trecuti pretul cartofului era invocat chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca fiind salvator pentru inflatie, in ultima perioada lucrurile se petrec exact invers. Din 2007 si pana in prezent, la nivel national pretul cartofilor a crescut cu 72%, potrivit datelor INS. Cele mai mari cresteri, de pana la 100%, s-au inregistrat in pietele din Iasi si Cluj-Napoca. “ Criza alimentara s-a instalat mai repede decat ne asteptam. Era inevitabila, dar a intervenit mai repede pe fondul crizei generale si a productiilor de grau, porumb si orez, adica cerealele de baza ale omenirii, tot mai scazute in ultimii trei ani mai ales pe fondul calamitatilor naturale din Rusia, Canada sau Australia. In plus, la nivel mondial, agricultura a fost neglijata, investitiile in acest sector economic fiind net inferioare celor din IT, infrastructura sau energie. Aceasta si ca urmare a impactului psihologic ce a urmat existentei unor stocuri imense de alimente din anii 1970-1990 din America, Uniunea Europeana sau Canada, care au creat impresia ca o problema cu alimentele nu va fi posibila” , a explicat analistul economic.

Hrana mai putina, mai scumpa si de proasta calitate

, foamete criza alimentara Romania

Problemele se vor mentine si in perioada urmatoare, romanii   avand la dispozitie tot mai putina hrana si aceasta fiind tot mai scumpa. “ Anul viitor situatia se va agrava din cauza a ceea ce se intampla acum in Japonia. Norul radioactiv va ajunge cel mai probabil asupra unor zone din Australia, China sau Rusia, ceea ce va duce la o cerere mai mica de produse obtinute in aceste regiuni din cauza problemelor de contaminare” , a mai precizat Cosea. Potrivit unui studiu realizat de banca japoneza Nomura ne aflam pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor, fiind practic tara europeana cu cel mai mare risc de foamete. Datele raportate zilele trecute de Institutul National de Statistica au confirmat problema existenta si in tara noastra. Astfel, alimentele s-au scumpit in februarie 2011, fata de aceeasi luna din anul precedent, cu 8, 83%. Intrucat preturile cresc galopant, iar salariile scad cu fiecare zi, romanii vor aloca tot mai multi bani pentru achizitia de alimente. “ Deja in ultima perioada paine si cartoful au redevenit alimente cu o preponderenta exagerata pe masa romanilor. Pentru ca preţurile vor creste in continuare, oamenii vor trebui sa plateasca tot mai mult pentru hrana, care va deveni cheltuiala preponderenta in bugetul unei familii. Vom plati tot mai mult pe alimente, iar acestea vor fi de tot mai proasta calitate” , a aratat Cosea. Specialistii estimeaza ca principalele sectoare in care trebuie investit sunt infrastructura de irigatii, tehnologia moderna si zootehnia. “ Sunt necesare investitii masive in elementele care sa ne elibereze de meteodependenta. Aceasta inseamna in primul rand ca trebuie sa punem la punct un sistem de irigatii eficient. Apoi avem nevoie de investitii in industria echipamentelor agricole, mai ales ca am ajuns sa nu mai producem tractoare aproape deloc” , a aratat Cosea. Potrivit datelor oficiale, zonele rurale din Romania acopera 87% din teritoriul tarii, cuprinzand 45% din populatie, si anume, 9, 7 milioane de locuitori. Avand o suprafata agricola de 14. 741, 2 mii ha (sau 61, 8% din suprafata totala a tarii), Romania dispune de resurse agricole importante in Europa Centrala si de Est. Aproape jumatate din suprafata totala si din efectivul total de animale se afla in exploatatii de subzistenta, care acopera 45% din suprafata agricola a Romaniei, reprezentand 91% din numarul total de ferme. Majoritatea exploatatiilor au sub 5 ha de teren, avand in medie 1, 63 ha, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Traian Basescu atrage atentia asupra crizei alimentare

" title="Stiri despre foamete criza alimentara Romania

Problemele se vor mentine si in perioada urmatoare, romanii   avand la dispozitie tot mai putina hrana si aceasta fiind tot mai scumpa. “ Anul viitor situatia se va agrava din cauza a ceea ce se intampla acum in Japonia. Norul radioactiv va ajunge cel mai probabil asupra unor zone din Australia, China sau Rusia, ceea ce va duce la o cerere mai mica de produse obtinute in aceste regiuni din cauza problemelor de contaminare” , a mai precizat Cosea. Potrivit unui studiu realizat de banca japoneza Nomura ne aflam pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor, fiind practic tara europeana cu cel mai mare risc de foamete. Datele raportate zilele trecute de Institutul National de Statistica au confirmat problema existenta si in tara noastra. Astfel, alimentele s-au scumpit in februarie 2011, fata de aceeasi luna din anul precedent, cu 8, 83%. Intrucat preturile cresc galopant, iar salariile scad cu fiecare zi, romanii vor aloca tot mai multi bani pentru achizitia de alimente. “ Deja in ultima perioada paine si cartoful au redevenit alimente cu o preponderenta exagerata pe masa romanilor. Pentru ca preţurile vor creste in continuare, oamenii vor trebui sa plateasca tot mai mult pentru hrana, care va deveni cheltuiala preponderenta in bugetul unei familii. Vom plati tot mai mult pe alimente, iar acestea vor fi de tot mai proasta calitate” , a aratat Cosea. Specialistii estimeaza ca principalele sectoare in care trebuie investit sunt infrastructura de irigatii, tehnologia moderna si zootehnia. “ Sunt necesare investitii masive in elementele care sa ne elibereze de meteodependenta. Aceasta inseamna in primul rand ca trebuie sa punem la punct un sistem de irigatii eficient. Apoi avem nevoie de investitii in industria echipamentelor agricole, mai ales ca am ajuns sa nu mai producem tractoare aproape deloc” , a aratat Cosea. Potrivit datelor oficiale, zonele rurale din Romania acopera 87% din teritoriul tarii, cuprinzand 45% din populatie, si anume, 9, 7 milioane de locuitori. Avand o suprafata agricola de 14. 741, 2 mii ha (sau 61, 8% din suprafata totala a tarii), Romania dispune de resurse agricole importante in Europa Centrala si de Est. Aproape jumatate din suprafata totala si din efectivul total de animale se afla in exploatatii de subzistenta, care acopera 45% din suprafata agricola a Romaniei, reprezentand 91% din numarul total de ferme. Majoritatea exploatatiilor au sub 5 ha de teren, avand in medie 1, 63 ha, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Traian Basescu atrage atentia asupra crizei alimentare

">foamete criza alimentara Romania

Problemele se vor mentine si in perioada urmatoare, romanii   avand la dispozitie tot mai putina hrana si aceasta fiind tot mai scumpa. “ Anul viitor situatia se va agrava din cauza a ceea ce se intampla acum in Japonia. Norul radioactiv va ajunge cel mai probabil asupra unor zone din Australia, China sau Rusia, ceea ce va duce la o cerere mai mica de produse obtinute in aceste regiuni din cauza problemelor de contaminare” , a mai precizat Cosea. Potrivit unui studiu realizat de banca japoneza Nomura ne aflam pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor, fiind practic tara europeana cu cel mai mare risc de foamete. Datele raportate zilele trecute de Institutul National de Statistica au confirmat problema existenta si in tara noastra. Astfel, alimentele s-au scumpit in februarie 2011, fata de aceeasi luna din anul precedent, cu 8, 83%. Intrucat preturile cresc galopant, iar salariile scad cu fiecare zi, romanii vor aloca tot mai multi bani pentru achizitia de alimente. “ Deja in ultima perioada paine si cartoful au redevenit alimente cu o preponderenta exagerata pe masa romanilor. Pentru ca preţurile vor creste in continuare, oamenii vor trebui sa plateasca tot mai mult pentru hrana, care va deveni cheltuiala preponderenta in bugetul unei familii. Vom plati tot mai mult pe alimente, iar acestea vor fi de tot mai proasta calitate” , a aratat Cosea. Specialistii estimeaza ca principalele sectoare in care trebuie investit sunt infrastructura de irigatii, tehnologia moderna si zootehnia. “ Sunt necesare investitii masive in elementele care sa ne elibereze de meteodependenta. Aceasta inseamna in primul rand ca trebuie sa punem la punct un sistem de irigatii eficient. Apoi avem nevoie de investitii in industria echipamentelor agricole, mai ales ca am ajuns sa nu mai producem tractoare aproape deloc” , a aratat Cosea. Potrivit datelor oficiale, zonele rurale din Romania acopera 87% din teritoriul tarii, cuprinzand 45% din populatie, si anume, 9, 7 milioane de locuitori. Avand o suprafata agricola de 14. 741, 2 mii ha (sau 61, 8% din suprafata totala a tarii), Romania dispune de resurse agricole importante in Europa Centrala si de Est. Aproape jumatate din suprafata totala si din efectivul total de animale se afla in exploatatii de subzistenta, care acopera 45% din suprafata agricola a Romaniei, reprezentand 91% din numarul total de ferme. Majoritatea exploatatiilor au sub 5 ha de teren, avand in medie 1, 63 ha, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Traian Basescu atrage atentia asupra crizei alimentare

, Traian Basecu criza alimentara RomaniaPresedintele Traian Basescu atrage atentia asupra producerii crizei alimentare, amintind totodata faptul ca Romania are potential agrigol si ca ar putea satisface nevoile a 80 de milioane de oameni.   Potentialul este insa departe de a fi atins, daca tinem cont de faptul ca in 2010 Romania a importat alimente in valoare totala de 3, 5 miliarde euro. Acestei sume i se mai adauga inca aproximativ un miliard de euro, care reprezinta, potrivit specialistilor, importurile nefiscalizate, adica evaziunea fiscala. " O zona de mare interes pentru Romania, si pe fondul a ceea ce se prefigureaza a fi o viitoare criza a alimentelor, este agricultura. Probabil toti stiti ca Romania are o populatie de circa 22 de milioane de locuitori, dar are un potential agricol capabil sa satisfaca nevoile a 80 de milioane de locuitori. Valorificarea potentialului agricol al Romaniei ne-ar permite sa devenim un mare exportator de alimente" , a declarat Basescu, precizand  ca este nevoie de o politica de consolidare a suprafetelor agricole, irigatii si o industrie alimentara moderna. Seful statului le-a atras atentia investitorilor ca industria" title="Stiri despre Traian Basecu criza alimentara RomaniaPresedintele Traian Basescu atrage atentia asupra producerii crizei alimentare, amintind totodata faptul ca Romania are potential agrigol si ca ar putea satisface nevoile a 80 de milioane de oameni.   Potentialul este insa departe de a fi atins, daca tinem cont de faptul ca in 2010 Romania a importat alimente in valoare totala de 3, 5 miliarde euro. Acestei sume i se mai adauga inca aproximativ un miliard de euro, care reprezinta, potrivit specialistilor, importurile nefiscalizate, adica evaziunea fiscala. " O zona de mare interes pentru Romania, si pe fondul a ceea ce se prefigureaza a fi o viitoare criza a alimentelor, este agricultura. Probabil toti stiti ca Romania are o populatie de circa 22 de milioane de locuitori, dar are un potential agricol capabil sa satisfaca nevoile a 80 de milioane de locuitori. Valorificarea potentialului agricol al Romaniei ne-ar permite sa devenim un mare exportator de alimente" , a declarat Basescu, precizand  ca este nevoie de o politica de consolidare a suprafetelor agricole, irigatii si o industrie alimentara moderna. Seful statului le-a atras atentia investitorilor ca industria">Traian Basecu criza alimentara RomaniaPresedintele Traian Basescu atrage atentia asupra producerii crizei alimentare, amintind totodata faptul ca Romania are potential agrigol si ca ar putea satisface nevoile a 80 de milioane de oameni.   Potentialul este insa departe de a fi atins, daca tinem cont de faptul ca in 2010 Romania a importat alimente in valoare totala de 3, 5 miliarde euro. Acestei sume i se mai adauga inca aproximativ un miliard de euro, care reprezinta, potrivit specialistilor, importurile nefiscalizate, adica evaziunea fiscala. " O zona de mare interes pentru Romania, si pe fondul a ceea ce se prefigureaza a fi o viitoare criza a alimentelor, este agricultura. Probabil toti stiti ca Romania are o populatie de circa 22 de milioane de locuitori, dar are un potential agricol capabil sa satisfaca nevoile a 80 de milioane de locuitori. Valorificarea potentialului agricol al Romaniei ne-ar permite sa devenim un mare exportator de alimente" , a declarat Basescu, precizand  ca este nevoie de o politica de consolidare a suprafetelor agricole, irigatii si o industrie alimentara moderna. Seful statului le-a atras atentia investitorilor ca industria, alimentara este un domeniu foarte bun pentru investitii.   " Nu trebuie sa neglijam, asa cum am neglijat toti, oameni politici, bancheri, oameni de afaceri, avertismentele cu privire la criza financiara. Astazi specialistii ne avertizeaza, . Romania este una din tarile cu exceptional potential agricol si care poate fi un motor regional al diminuarii efectelor unei presupuse viitoare crize a alimentelor, dar trebuie sa cultivam pamantul, spre deosebire de statele din Golf unde am vazut cat efort este pentru a avea un pom verde" , a adaugat presedintele. " Trebuie sa avem inteligenta, capacitatea de a valorifica avantajele pe care Romania le are din acest punct de vedere" , a conchis Basescu.

Romania a exportat 40% din grau si 17% din porumb

" title="Stiri despre alimentara este un domeniu foarte bun pentru investitii.   " Nu trebuie sa neglijam, asa cum am neglijat toti, oameni politici, bancheri, oameni de afaceri, avertismentele cu privire la criza financiara. Astazi specialistii ne avertizeaza, . Romania este una din tarile cu exceptional potential agricol si care poate fi un motor regional al diminuarii efectelor unei presupuse viitoare crize a alimentelor, dar trebuie sa cultivam pamantul, spre deosebire de statele din Golf unde am vazut cat efort este pentru a avea un pom verde" , a adaugat presedintele. " Trebuie sa avem inteligenta, capacitatea de a valorifica avantajele pe care Romania le are din acest punct de vedere" , a conchis Basescu.

Romania a exportat 40% din grau si 17% din porumb

">alimentara este un domeniu foarte bun pentru investitii.   " Nu trebuie sa neglijam, asa cum am neglijat toti, oameni politici, bancheri, oameni de afaceri, avertismentele cu privire la criza financiara. Astazi specialistii ne avertizeaza, . Romania este una din tarile cu exceptional potential agricol si care poate fi un motor regional al diminuarii efectelor unei presupuse viitoare crize a alimentelor, dar trebuie sa cultivam pamantul, spre deosebire de statele din Golf unde am vazut cat efort este pentru a avea un pom verde" , a adaugat presedintele. " Trebuie sa avem inteligenta, capacitatea de a valorifica avantajele pe care Romania le are din acest punct de vedere" , a conchis Basescu.

Romania a exportat 40% din grau si 17% din porumb

, export grau Romania import agriculturaRomania este un important exportator de grau. Alaturi de Ungaria si Bulgaria, reusim sa  exportam grau si porumb catre Europa dar si catre tari din Asia de Sud-Est. In primele luni ale anului trecut am exportat 2, 36 de tone care au adus 360 de milioane de euro Romaniei. Desi cele mai mari cantitati s-au livrat in tari europene interesant este ca in top 5 exporturi gasim tari precum Coreea de Sud, Bangladesh ori Filipine. Porumbul importat a atins 378. 000 de tone in valoare de 82 milioane de euro. Aproape jumatate din exporturile noastre de porumb, care totalizeaza 1, 66 milioane de tone, ajung in Coreea de Sud. Alte tari de export mai sunt Turcia, Spania ori Siria. Productia totala de grau de anul trecut a fost de 5, 7 milioane de tone. Cea de  porumb a fost impresionanta – peste 9 milioane de tone propulsand Romania intre primii 10 producatori mondiali. In timp ce Romania a exportat 40% din graul produs si 17% din porumb, la nivel international s-a instaurat o criza alimentara care continua sa-si faca simtita" title="Stiri despre export grau Romania import agriculturaRomania este un important exportator de grau. Alaturi de Ungaria si Bulgaria, reusim sa  exportam grau si porumb catre Europa dar si catre tari din Asia de Sud-Est. In primele luni ale anului trecut am exportat 2, 36 de tone care au adus 360 de milioane de euro Romaniei. Desi cele mai mari cantitati s-au livrat in tari europene interesant este ca in top 5 exporturi gasim tari precum Coreea de Sud, Bangladesh ori Filipine. Porumbul importat a atins 378. 000 de tone in valoare de 82 milioane de euro. Aproape jumatate din exporturile noastre de porumb, care totalizeaza 1, 66 milioane de tone, ajung in Coreea de Sud. Alte tari de export mai sunt Turcia, Spania ori Siria. Productia totala de grau de anul trecut a fost de 5, 7 milioane de tone. Cea de  porumb a fost impresionanta – peste 9 milioane de tone propulsand Romania intre primii 10 producatori mondiali. In timp ce Romania a exportat 40% din graul produs si 17% din porumb, la nivel international s-a instaurat o criza alimentara care continua sa-si faca simtita">export grau Romania import agriculturaRomania este un important exportator de grau. Alaturi de Ungaria si Bulgaria, reusim sa  exportam grau si porumb catre Europa dar si catre tari din Asia de Sud-Est. In primele luni ale anului trecut am exportat 2, 36 de tone care au adus 360 de milioane de euro Romaniei. Desi cele mai mari cantitati s-au livrat in tari europene interesant este ca in top 5 exporturi gasim tari precum Coreea de Sud, Bangladesh ori Filipine. Porumbul importat a atins 378. 000 de tone in valoare de 82 milioane de euro. Aproape jumatate din exporturile noastre de porumb, care totalizeaza 1, 66 milioane de tone, ajung in Coreea de Sud. Alte tari de export mai sunt Turcia, Spania ori Siria. Productia totala de grau de anul trecut a fost de 5, 7 milioane de tone. Cea de  porumb a fost impresionanta – peste 9 milioane de tone propulsand Romania intre primii 10 producatori mondiali. In timp ce Romania a exportat 40% din graul produs si 17% din porumb, la nivel international s-a instaurat o criza alimentara care continua sa-si faca simtita, prezenta in preturile alimentelor care au fost majorate de trei ori doar in acest an.   Agricultorii din intreaga lume au majorat productia de grau, orez si cereale furajere cu 16% din 2000, insa nu reusesc sa acopere cresterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura din SUA. Intr-un interviu acordat cotidianului economic francez Les Echos, raportorul special al Organizatiei Natiunilor Unite pentru dreptul alimentatiei, Olivier de Schutter, a tras un semnal de alarma in privinta producerei unei crize alimentare mondiale.   „ Stocurile au fost completate in 2008 si 2009, insa ecartul dintre realitatea acestor stocuri si evolutia preturilor pe piete este considerabil” , a precizat Schutter, care sustine totodata ca in prezent se manifesta o criza similara celei din 2008. La acea vreme, explozia preturilor produselor alimentare a provocat foamete intr-o treime din tarile de pe Glob.

80 de tari, in pericol

Potrivit lui  Olivier de Schutter, aproximativ 80 de tari ar putea fi afectate de un posibil deficit alimentar. „ Este o crestere periculoasa pentru aceste tari. De aceea, nu trebuie repetate erorile comise in urma cu trei ani” , a subliniat raportorul ONU. Zonele cele mai amenintate de o criza alimentara sunt tarile din Sahel (Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger, Senegal, Ciad). Totodata, cresterea preturilor la materiile prime agricole afecteaza si tari sarace ca Mozambicul, care au rezerve monetare scazute. Tari din Asia Centrala, cum ar fi Afganistanul si Mongolia, sunt si ele intr-o situatie foarte fragila, iar Coreea de Nord nu este nici ea la adapost, a aratat oficialul ONU. Situatia este ingrijoratoare la nivel mondial, mai ales ca indicele care masoara evolutia preturilor cerealelor, oleaginoaselor, produselor lactate, carnii si zaharului este la cel mai ridicat nivel din 1990, de la crearea sa, si pana in prezent. „ Si astazi, ca si in 2008, nu este o problema legata de penurie. Dar pe masura ce se acumuleaza informatii despre incendii in Rusia, canicula in Ucraina, ploi puternice in Canada si asa mai departe, unii operatori de pe piata prefera sa nu vanda imediat, in vreme ce altii prefera sa cumpere cat mai repede. Daca toata lumea acționeaza similar, preturile vor creste” , explica De Shutter. „ Daca rezervele sunt gestionate impreuna cu organizatiile de fermieri, acest lucru va proteja producatorii si consumatorii de pericolul preturilor foarte volatile” , a mai precizat raportorul ONU.

Valeriu Tabara spera ca agricultura isi va reveni

" title="Stiri despre prezenta in preturile alimentelor care au fost majorate de trei ori doar in acest an.   Agricultorii din intreaga lume au majorat productia de grau, orez si cereale furajere cu 16% din 2000, insa nu reusesc sa acopere cresterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura din SUA. Intr-un interviu acordat cotidianului economic francez Les Echos, raportorul special al Organizatiei Natiunilor Unite pentru dreptul alimentatiei, Olivier de Schutter, a tras un semnal de alarma in privinta producerei unei crize alimentare mondiale.   „ Stocurile au fost completate in 2008 si 2009, insa ecartul dintre realitatea acestor stocuri si evolutia preturilor pe piete este considerabil” , a precizat Schutter, care sustine totodata ca in prezent se manifesta o criza similara celei din 2008. La acea vreme, explozia preturilor produselor alimentare a provocat foamete intr-o treime din tarile de pe Glob.

80 de tari, in pericol

Potrivit lui  Olivier de Schutter, aproximativ 80 de tari ar putea fi afectate de un posibil deficit alimentar. „ Este o crestere periculoasa pentru aceste tari. De aceea, nu trebuie repetate erorile comise in urma cu trei ani” , a subliniat raportorul ONU. Zonele cele mai amenintate de o criza alimentara sunt tarile din Sahel (Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger, Senegal, Ciad). Totodata, cresterea preturilor la materiile prime agricole afecteaza si tari sarace ca Mozambicul, care au rezerve monetare scazute. Tari din Asia Centrala, cum ar fi Afganistanul si Mongolia, sunt si ele intr-o situatie foarte fragila, iar Coreea de Nord nu este nici ea la adapost, a aratat oficialul ONU. Situatia este ingrijoratoare la nivel mondial, mai ales ca indicele care masoara evolutia preturilor cerealelor, oleaginoaselor, produselor lactate, carnii si zaharului este la cel mai ridicat nivel din 1990, de la crearea sa, si pana in prezent. „ Si astazi, ca si in 2008, nu este o problema legata de penurie. Dar pe masura ce se acumuleaza informatii despre incendii in Rusia, canicula in Ucraina, ploi puternice in Canada si asa mai departe, unii operatori de pe piata prefera sa nu vanda imediat, in vreme ce altii prefera sa cumpere cat mai repede. Daca toata lumea acționeaza similar, preturile vor creste” , explica De Shutter. „ Daca rezervele sunt gestionate impreuna cu organizatiile de fermieri, acest lucru va proteja producatorii si consumatorii de pericolul preturilor foarte volatile” , a mai precizat raportorul ONU.

Valeriu Tabara spera ca agricultura isi va reveni

">prezenta in preturile alimentelor care au fost majorate de trei ori doar in acest an.   Agricultorii din intreaga lume au majorat productia de grau, orez si cereale furajere cu 16% din 2000, insa nu reusesc sa acopere cresterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura din SUA. Intr-un interviu acordat cotidianului economic francez Les Echos, raportorul special al Organizatiei Natiunilor Unite pentru dreptul alimentatiei, Olivier de Schutter, a tras un semnal de alarma in privinta producerei unei crize alimentare mondiale.   „ Stocurile au fost completate in 2008 si 2009, insa ecartul dintre realitatea acestor stocuri si evolutia preturilor pe piete este considerabil” , a precizat Schutter, care sustine totodata ca in prezent se manifesta o criza similara celei din 2008. La acea vreme, explozia preturilor produselor alimentare a provocat foamete intr-o treime din tarile de pe Glob.

80 de tari, in pericol

Potrivit lui  Olivier de Schutter, aproximativ 80 de tari ar putea fi afectate de un posibil deficit alimentar. „ Este o crestere periculoasa pentru aceste tari. De aceea, nu trebuie repetate erorile comise in urma cu trei ani” , a subliniat raportorul ONU. Zonele cele mai amenintate de o criza alimentara sunt tarile din Sahel (Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger, Senegal, Ciad). Totodata, cresterea preturilor la materiile prime agricole afecteaza si tari sarace ca Mozambicul, care au rezerve monetare scazute. Tari din Asia Centrala, cum ar fi Afganistanul si Mongolia, sunt si ele intr-o situatie foarte fragila, iar Coreea de Nord nu este nici ea la adapost, a aratat oficialul ONU. Situatia este ingrijoratoare la nivel mondial, mai ales ca indicele care masoara evolutia preturilor cerealelor, oleaginoaselor, produselor lactate, carnii si zaharului este la cel mai ridicat nivel din 1990, de la crearea sa, si pana in prezent. „ Si astazi, ca si in 2008, nu este o problema legata de penurie. Dar pe masura ce se acumuleaza informatii despre incendii in Rusia, canicula in Ucraina, ploi puternice in Canada si asa mai departe, unii operatori de pe piata prefera sa nu vanda imediat, in vreme ce altii prefera sa cumpere cat mai repede. Daca toata lumea acționeaza similar, preturile vor creste” , explica De Shutter. „ Daca rezervele sunt gestionate impreuna cu organizatiile de fermieri, acest lucru va proteja producatorii si consumatorii de pericolul preturilor foarte volatile” , a mai precizat raportorul ONU.

Valeriu Tabara spera ca agricultura isi va reveni

,

 

In ciuda pesimismului instalat la nivel mondial, autoritatile romane raman optimiste in ceea ce priveste criza alimentare cu toate ca specialistii in domeniu  sunt ingrijorati in aceasta privinta. „ Romania nu va fi intr-o zona de criza, asa cum pot fi tarile care sunt sub influente climatice defavorabile, si nu mai spun de celelalte, politice, exista potential bun si chiar anul in curs se anunta un an agricol bun. Romania trebuie sa profite de ceea ce inseamna o eventuala criza la nivel mondial si asta inseamna sa produca mai mult si sa fie un partener excelent pentru cei cu care a legat deja relatii comerciale externe. Romania poate sa fie cu o balanta pozitiva pe ceea ce inseamna productia agroalimentara“ , a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, considera ca Romania se va confrunta mai degraba cu o criza a puterii de cumparare decat cu una alimentara propriu-zisa. „ Din aceasta cauza romanii vor manca mai ieftin, deci mai prost si mai putin” , a declarat Frumosu pentru Timpul. „ Cu totul alta este situatia in tarile civilizate, unde producatorii au spatii de depozitare si beneficiaza de credite cu dobanzi preferentiale. Nu poti sa platesti la un credit pentru aprovizionare aceeasi dobanda ca in cazul unui imprumut pentru casa” , a concluzionat Dragos Frumosu. Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, il contrazice, practic, pe ministrul Tabara explicand ca potentialul unei tari de a hrani propria populatie nu este suficient, acesta " title="Stiri despre

 

In ciuda pesimismului instalat la nivel mondial, autoritatile romane raman optimiste in ceea ce priveste criza alimentare cu toate ca specialistii in domeniu  sunt ingrijorati in aceasta privinta. „ Romania nu va fi intr-o zona de criza, asa cum pot fi tarile care sunt sub influente climatice defavorabile, si nu mai spun de celelalte, politice, exista potential bun si chiar anul in curs se anunta un an agricol bun. Romania trebuie sa profite de ceea ce inseamna o eventuala criza la nivel mondial si asta inseamna sa produca mai mult si sa fie un partener excelent pentru cei cu care a legat deja relatii comerciale externe. Romania poate sa fie cu o balanta pozitiva pe ceea ce inseamna productia agroalimentara“ , a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, considera ca Romania se va confrunta mai degraba cu o criza a puterii de cumparare decat cu una alimentara propriu-zisa. „ Din aceasta cauza romanii vor manca mai ieftin, deci mai prost si mai putin” , a declarat Frumosu pentru Timpul. „ Cu totul alta este situatia in tarile civilizate, unde producatorii au spatii de depozitare si beneficiaza de credite cu dobanzi preferentiale. Nu poti sa platesti la un credit pentru aprovizionare aceeasi dobanda ca in cazul unui imprumut pentru casa” , a concluzionat Dragos Frumosu. Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, il contrazice, practic, pe ministrul Tabara explicand ca potentialul unei tari de a hrani propria populatie nu este suficient, acesta ">

 

In ciuda pesimismului instalat la nivel mondial, autoritatile romane raman optimiste in ceea ce priveste criza alimentare cu toate ca specialistii in domeniu  sunt ingrijorati in aceasta privinta. „ Romania nu va fi intr-o zona de criza, asa cum pot fi tarile care sunt sub influente climatice defavorabile, si nu mai spun de celelalte, politice, exista potential bun si chiar anul in curs se anunta un an agricol bun. Romania trebuie sa profite de ceea ce inseamna o eventuala criza la nivel mondial si asta inseamna sa produca mai mult si sa fie un partener excelent pentru cei cu care a legat deja relatii comerciale externe. Romania poate sa fie cu o balanta pozitiva pe ceea ce inseamna productia agroalimentara“ , a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, considera ca Romania se va confrunta mai degraba cu o criza a puterii de cumparare decat cu una alimentara propriu-zisa. „ Din aceasta cauza romanii vor manca mai ieftin, deci mai prost si mai putin” , a declarat Frumosu pentru Timpul. „ Cu totul alta este situatia in tarile civilizate, unde producatorii au spatii de depozitare si beneficiaza de credite cu dobanzi preferentiale. Nu poti sa platesti la un credit pentru aprovizionare aceeasi dobanda ca in cazul unui imprumut pentru casa” , a concluzionat Dragos Frumosu. Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, il contrazice, practic, pe ministrul Tabara explicand ca potentialul unei tari de a hrani propria populatie nu este suficient, acesta , trebuind valorificat prin masuri care depind de autoritatile nationale. „ Nu e suficient sa spui ca ai potential. Potential are foarte multa lume. Potential au o gramada de tari din Africa, din Asia. Potentialul trebuie valorificat. Intrebarea este cum se valorifica potentialul folosind resursele pe care le ai in tara, folosind fondurile europene, folosind perspectivele pietei UE, folosind perspectivele pietei mondiale. Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspunda Romania, nu comisarul european pentru Agricultura” , a precizat Ciolos.

 

Foto: adevarul. ro, evz. ro, ring. ro, jurnalul. ro, romanialibera. ro, gandul. info, zf. ro, iisd. ca, financiarul. com

" title="Stiri despre trebuind valorificat prin masuri care depind de autoritatile nationale. „ Nu e suficient sa spui ca ai potential. Potential are foarte multa lume. Potential au o gramada de tari din Africa, din Asia. Potentialul trebuie valorificat. Intrebarea este cum se valorifica potentialul folosind resursele pe care le ai in tara, folosind fondurile europene, folosind perspectivele pietei UE, folosind perspectivele pietei mondiale. Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspunda Romania, nu comisarul european pentru Agricultura” , a precizat Ciolos.

 

Foto: adevarul. ro, evz. ro, ring. ro, jurnalul. ro, romanialibera. ro, gandul. info, zf. ro, iisd. ca, financiarul. com

">
trebuind valorificat prin masuri care depind de autoritatile nationale. „ Nu e suficient sa spui ca ai potential. Potential are foarte multa lume. Potential au o gramada de tari din Africa, din Asia. Potentialul trebuie valorificat. Intrebarea este cum se valorifica potentialul folosind resursele pe care le ai in tara, folosind fondurile europene, folosind perspectivele pietei UE, folosind perspectivele pietei mondiale. Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspunda Romania, nu comisarul european pentru Agricultura” , a precizat Ciolos.

 

Foto: adevarul. ro, evz. ro, ring. ro, jurnalul. ro, romanialibera. ro, gandul. info, zf. ro, iisd. ca, financiarul. com

Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii