ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-08-2016, ora 10:19

Romania, absenta de pe lista statelor UE ai caror reprezentanti au discutat cu Merkel despre Brexit

Articol de Madalina Irimia
Angela Merkel a efectuat un tur diplomatic pentru a se intalni cu 15 lideri UE in incercarea de a gasi un consens asupra viitorului Blocului comunitar dupa iesirea Marii Britanii din Uniune, acesta purtand discutii cu majoritatea reprezentantilor statelor membre din Europa de Est, dar nu si Romania.

Cancelarul german s-a intalnit cu liderii din Franta, Italia, Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Croatia, Bulgaria, Slovenia, Republica Ceha, Estonia, Danemarca, Finlanda, Suedia si Olanda.

Merkel a avertizat ca iesirea Marii Britanii din UE reprezinta o “ruptura profunda“ in istoria Blocului, in timp ce isi continua turul diplomatic in Europa in incercarea de a de a gasi un consens asupra viitorului Uniunii dupa Brexit, potrivit Financial Times.

Merkel, care a avut intalniri programate cu 15 lideri UE in cinci state, a incercat sa gaseasca, inaintea summitului din 16 septembrie de la Bratislava privind directia in care se va indrepta Uniunea, un numitor comun intre statele membre care au manifestat nemultumiri dupa votul Marii Britanii de a parasi UE.

“Brexitul nu este orice eveniment. Este o ruptura puternica in istoria de integrare a UE, si prin urmare este important sa gasim un raspuns prudent”, a spus Merkel la Varsovia.

“Trebuie sa facem fata consecintelor si sa luam in considerare viitorul UE. Cetatenii vor accepta UE doar in cazul in care aceasta va face posibil ca ei sa prospere”, a mai subliniat cancelarul german.

Aceasta s-a intalnit vineri la Varsovia cu liderii de Polonia, Ungaria, Slovacia si Republica Ceha, inainte de a se indrepta spre Berlin pentru o intalnire cu liderii din Danemarca, Finlanda, Suedia si Olanda.

Sambata, Merkel avea programate intalniri cu liderii din Austria, Bulgaria, Croatia si Slovenia, incheind turul de sase zile de intalniri diplomatice care a inceput cu un summit la care au participat premierul Italiei, Matteo Renzi, presedintele Frantei, Francois Hollande, urmate de vizite in Estonia si Republica Ceha.

“Este important sa ne ascultam unii pe altii in structuri diferite”, le-a spus Merkel liderilor UE la Varsovia. “Summitul de la Bratislava nu va fi sfarsitul, ci inceputul“, a continuat cancelarul german.

Dorinta sa de a se intalni cu liderii Europei de Est este parte a unui efort de a se adresa ingrijorarilor manifestate de unele state ca ar putea fi excluse de la un plan post-Brexit de catre membri vechi ai UE, subliniaza Financial Times.

In acelasi timp, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a solicitat o reuniune a statelor din sudul Europei intr-o incercare de a forma un consens intre acestea inaintea summitului.

Dupa votul Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, Bruxellesul s-a confruntat cu o serie de invinuiri din partea mai multor state din estul Europei privind gestionarea crizei migratiei pe continent.

In timp ce state membre UE mai vechi precum Franta si Italia au facut apel la Blocul comunitar sa continue eforturile de integrare in urma votului Brexit, mai multe state membre noi din Est, cum ar fi Polonia si Ungaria, au incercat sa invinuiasca Bruxellesul pentru rezultatul referendumului si au cerut federalistilor Blocului sa isi abandoneze planurile si sa acorde mai multa putere capitalelor nationale.

“Trebuie sa invatam lectiile din ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie”, a spus premierul polonez, Beata Szydlo, in cadrul discutiei cu Angela Merkel. “Trebuie sa facem schimbarile necesare cerute de europenii de astazi astfel incat Blocul comunitar sa poata functiona mai bine”, a adaugat aceasta.

Szydlo, al carei Guvern a fost unul dintre cei mai vocali critici in ceea ce priveste gestionarea crizei migratiei si a modului de abordare vizavi de referendumul britanic de catre Comisia Europeana, a avertizat ca daca UE continua sa procedeze in acest fel, alte state vor fi tentate sa paraseasca Blocul comunitar.

“Asteptarile la summitul de la Bratislava sunt inalte, dar exista diferente mari de opinie”, a declarat Robert Fico, premierul slovac.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii