A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713882484.5985.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Republica Moldova marcheaza 23 de ani de la independenta lansand gazoductul Iasi-Ungheni
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-08-2014, ora 12:01

Republica Moldova marcheaza 23 de ani de la independenta lansand gazoductul Iasi-Ungheni

Articol de Cristian Amariei
Republica Moldova marcheaza miercuri 23 de ani de la proclamarea independentei prin lansarea conductei de gaze naturale Iasi-Ungheni, care va asigura legatura intre sistemele de transport al gazelor naturale intre cele doua tari.

Inaugurarea gazoductului face parte din programul vizitei premierului roman Victor Ponta in Republica Moldova. El va participa la ceremonie alaturi de premierul moldovean Iurie Leanca, in localitatea Zagarancea.

Implementarea proiectului, pentru care Uniunea Europeana (UE) a alocat, potrivit agentiei rusesti Itar-Tass, suma de 26 de milioane de euro, a durat un an. Scopul UE a fost sa conecteze sistemul moldovean de transport de gaze naturale la cel european, consolidand in acest fel securitatea energetica a Republicii Moldova prin livrari alternative din Romania.

Pretul natural al gazelor romanesti nu a fost dezvaluit, potrivit agentiei, insa premierul Iurie Leanca a declarat pentru presa ca spera sa fie "mai mic decat pretul Gazpromului rusesc". Potrivt acestuia, Republica Moldova negociaza cu holdingul rusesc o reducere a pretului gazelor naturale rusesti, pe care fosta republica sovietica le importa cu aproximativ 370 de dolari mia de metri cubi.
Potrivit unui acord semnat la inceputul lui august de catre compania romaneasca Transgaz si compania moldoveana de stat Vestmoldtransgaz, - din cauza capacitatii reduse a conductei - livrarile romanesti de gaze naturale nu vor depasi 50 de milioane de metri cubi pe an, reprezentand aproximativ 4% din cererea anuala la nivel national (aproximativ 1,3 miliarde de metri cubi).

in vederea eficientizarii economice a proiectului este necesara construirea unei conducte suplimentare Ungheni-Chisinau, cu statii de compresare si alte infrastructuri de transport, o investitie estimata de catre Itar-Tass la suma de 50 de milioane de euro.

Sursa: mediafax.ro
Foto: adevarul.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii