ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-11-2015, ora 11:07

Reactia sefului ANAF la proteste: „Sunt speriati de gandul ca nu-si mai pot negocia functiile prin carciumi”

Articol de Madalina Irimia
Presedintele Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, a reactionat, joi dimineata, la protestul anuntat de sindicalisti, care vor demisia acestuia.

"Vasile Marica, veriga de legatura dintre grupurile de interese locale si cativa locotenenti personali ai acestuia speriati de gandul ca nu-si mai pot negocia functiile prin carciumi, crede ca mai poate manipula opinia publica cu un protest impotriva modernizarii ANAF", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de seful ANAF.

Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex a anuntat, miercuri, ca va demara joi o actiune de protest in fata Ministerului Finantelor si ANAF, intre orele 11.00 - 14.00.

Pe perioada actiunii desfasurate in Bucuresti, finantistii din toata tara vor intrerupe lucrul cu publicul si vor protesta in fata administratiilor judetene ale finantelor publice.

Actiunea, denumita "Marsul Demnitatii", este menita "sa atraga atentia asupra consecintelor grave ale comportamentului abuziv al presedintelui ANAF, avand ca solicitare demiterea domnului Gelu Stefan Diaconu", se arata intr-un comunicat al Sed Lex.

Ce precizari mai aduce seful ANAF

In aceste conditii, seful ANAF a simtit nevoia sa dea niste explicatii suplimentare:

"1. Prezenta unui inspector de integritate la examenele de promovare reprezinta doar extinderea unei practici folosite deja la supravegherea examenelor de la Antifrauda si ofera garantia ca promovarile nu mai sunt la cheremul lui Vasile Marica si al gastii acestuia, preocupati doar sa profite de pe urma unor functii publice.

2. Potrivit prevederilor legale, examenele sunt organizate de angajator, respectiv de directiile regionale, acestea avand personalitate juridica. Este adevarat ca interzicerea organizarii examenelor la nivel local, sub supravegherea fratiilor patronate de Vasile Marica, nu poate fi privita cu ochi buni de acest personaj care de 20 de ani paraziteaza sistemul vamal si fiscal, insa a venit momentul sa inteleaga pana si el ca nu mai poate trai la nesfarsit din spagi intr-o Romanie aflata in plina schimbare de paradigma.

3. In esenta, acest personaj nociv pentru tot ce inseamna reforma administratiei, un profitor al miscarilor sindicale oneste, protesteaza impotriva eliminarii nepotismelor si impotriva oferirii unei oportunitati reale de promovare angajatilor ANAF merituosi, pentru a ramane in continuare conectat la robinetul banilor murdari".

Gelu Stefan Diaconu a precizat ca are deplina incredere in faptul ca "oamenii de buna credinta care muncesc zilnic si contribuie din plin la procesul de reformare a ANAF (realizat in principal in interesul contribuabililor si secundar in favoarea salariatilor) nu vor cadea in capcana manipularii intinsa de un personaj lipsit de substanta profesionala, morala si umana, catarat fara scrupule pe scara parvenirii sociale".

Seful ANAF a mai spus ca premierul, daca nu e multumit de rezultatele sale, ii poate cere demisia oricand.

"Intr-o tara civilizata, membra a Uniunii Europene, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodata o institutie fundamentala a statului roman", a mai spus Gelu Stefan Diaconu.

Ce nemultumiri au sindicalistii

Pe de alta parte, sindicalistii au atras atentia ca presedintele ANAF a dispus, chiar in timpul organizarii examenelor de promovare a functionarilor publici din cadrul directiilor regionale ale finantelor publice, schimbarea locurilor de desfasurare si a membrilor comisiei constituite cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si crearea unei comisii centralizate la nivel regional, incalcand prevederile HG nr. 611/2008 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici.

Astfel, foarte multi participanti la examene ar trebui sa se deplaseze intre 100 si 200 km, pe propria cheltuiala, ceea ce duce si la destabilizarea functionarii institutiilor in care isi desfasoara activitatea, urmand ca pentru doua - patru zile un numar de 3.200 de persoane sa migreze intre orase, spune Sed Lex.

"Daca ajungem sa acceptam pur si simplu dispozitia unui sef, data fara respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecinte negative, nu numai pentru cariera functionarilor publici, dar in special pentru modul in care va functiona institutia in raport cu orice alta persoana fizica si juridica, activitatea ramanand la bunul plac a celor care ocupa vremelnic functii de conducere in instututiile statului", potrivit Sed Lex.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii