A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713900706.6083.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Razvan Nicolescu: „Piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, nu am reusit sa conving Comisia Europeana”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-11-2014, ora 13:25

Razvan Nicolescu: „Piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, nu am reusit sa conving Comisia Europeana”

Articol de Cristian Amariei
Piata gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, care a precizat ca nu a reusit sa convinga Comisia Europena sa amane calendarul de liberalizare pentru aceasta categorie de consumatori.

"Am incercat sa-i conving pe cei de la Comisia Europeana sa accepte o perioada suplimentara in care sa ne pregatim mai bine piata, sa fie mai are lichiditate, sa fie mai mare transparenta, sa fie mai multe tranzactii incheiate intr-o maniera centralizata, pe bursa, cu un pret clar de referinta in piata. si va pot spune ca nu am reusit sa ii conving. si raspunsul domniilor lor este clar si ferm: Romania trebuie sa-si tina angajamentul facut si sa liberalizeze piata. Nu mai are importanta cine l-a facut. Nu vreau intr-un astfel de cadru sa politizez discutia, fiind de altfel si un ministru tehnocrat. Romania trebuie sa-si tina angajamentul si Romania isi va tine acest angajament la 1 ianuarie 2015. insa mi se pare corect fata de IMM-uri, fata de piata sa semnalez aceste lucruri si sa le spunem cum stau lucrurile", a afirmat Nicolescu, la conferinta "Concurenta in sectoare esentiale ale economiei romanesti" organizata de Consiliul Concurentei.

Ministrul a explicat ca in lunile ianuarie, februarie, martie si aprilie consumul de gaze in Romania este la nivelul cel mai ridicat iar populatia are prioritate pentru a consuma gazul produs in Romania.

Razvan Nicolescu a explicat ca, in cele patru luni, consumul Romaniei depaseste productia tarii si ceea ce se poate extrage din capacitatile de stocare, si, in context, s-a aratat ingrijorat de faptul ca piata de gaz din Romania se va inchide pe importuri, iar importurile vor merge numai sau in mare masura catre intreprinderile mici si mijlocii, in conditiile in care o parte dintre marii consumatori a incheiat contracte de furnizare pe un orizont de timp de un an sau doi.

"Daca IMM-urile au fi cabinete de avocatura sau cabinete notariale, probabil diferenta de pret dintre importuri si ce platesc acum ar fi de cativa lei. Importurile, din datele pe care la am, sunt la 135-140 de lei/MW, acum platesc 89,4 lei/MW. Daca ar fi cabinete de avocatura, cabinete notariale nu cred ca ar fi o problema sa plateasca cativa lei in plus. Daca insa vorbim de fabricute de paine, daca insa vorbim de fabricute de sticla, de alte tipuri de afaceri in care costul gazului reprezinta o pondere importanta in costul produselor pe care le dumnealor le produc poate sa fie o problema", a subliniat Razvan Nicolescu.

Pe de alta parte, ministrul delegat pentru Energie a reafirmat ca a obtinut de la Comisia Europeana acordul ca CET-urile sa aiba acelasi regim ca si pana acum iar in cursul zilei de joi asteapta sa primeasca un raspuns daca autoritatile europene vor accepta ca spitalele, scolile, gradinitele si caminele de batrani sa fie asimilate consumatorului casnic. Ministrul a spus ca intentioneaza sa puna in aplicare aceste lucruri saptamana viitoare prin intermediul unei hotarari de Guvern.

El a mentionat ca principalii beneficiari ai liberalizarii trebuie sa fie consumatorii.„Problema liberalizarii este foarte veche. In aceste opt luni am incercat sa fac niste lucruri, in sensul de a ajuta atat cat pot sa fac din postura de reprezentant al Guvernului, ca piata sa functioneze cat mai bine. in urma cu 20 de ani, cand a inceput liberalizarea pietelor de energie din Europa, ideea principala a fost ca principalii beneficiari sa fie consumatorii. Ei trebuie sa beneficieze de servicii de calitate si de preturi mai competitive. Am incercat sa-i ajut pe micii consumatori, pentru ca cei mari se decurca singuri, cu armata de avocati. Este corect ca drepturile micilor consumatori sa fie mai protejate. Pe ei incerc sa-i ajut si mi-as dori sa fie mai bine reprezentati in Consiliul ANRE. Consumatorii trebuie sa fie principalii beneficiari ai liberalizarii.”

Liberalizarea totala a pietei gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevazuta pentru 31 decembrie 2018. Recent, insa, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani si jumatate.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii